Στο μισό μειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, αναφέροντας ως βασικές αιτίες τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας ως προς την COVID-19 και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το IIF αναμένει επίσης ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές θα συρρικνωθούν κατά 42% σε σχέση με πέρυσι.

Κίνδυνος ύφεσης

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις του, ο παγκόσμιος τραπεζικός εμπορικός όμιλος θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης είχε αυξηθεί καθώς η πραγματική ανάπτυξη αναμένεται να μείνει στάσιμη.

«Οι αρρυθμίες έχουν ευρεία βάση και έτσι μένουν λίγα περιθώρια λάθους», αναφέρουν σε έκθεση οι οικονομολόγοι του IIF. «Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι αυξημένος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι οι ροές προς τις αναδυόμενες αγορές θα επιβραδυνθούν σημαντικά.»

Οι αριθμοί

Το IIF μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,3% από 4,6%, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να αναπτύσσονται με ρυθμό 1,9% φέτος. Αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 3,5% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Το κύμα Omicron στην Κίνα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι περιμέναμε και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τις ροές κεφαλαίων», αναφέρει το IIF.

Η ανάπτυξη στη ζώνη του Ευρώ είχε περιοριστεί ήδη στο 1% από 3%, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική προβλέπεται ελαφρώς ταχύτερη στο 2% λόγω των υψηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ενώ το IIF αναμένει «έναν βαθμό ανθεκτικότητας» από τους εξαγωγείς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις απαγορεύσεις εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία και την Ινδία, καθώς και η αναμενόμενη διακοπή της σποράς και της συγκομιδής στην Ουκρανία. Το IIF προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να πλήττονται πιθανότατα περισσότερο.

«Οι ασιατικές χώρες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο σοκ που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της διατροφής των πληθυσμών τους που είναι εστιασμένη στο ρύζι. Οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν σχετικά χαμηλές τα τελευταία χρόνια. Γενικά οι χώρες αυτές φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων», ανέφερε το IIF

Μείωση στις ροές κεφαλαίων

Οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθούν «σημαντικά», σύμφωνα με την έκθεση, υποχωρώντας στα 972 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Χωρίς την Κίνα ο αριθμός πέφτει στα 645 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1 τρισεκατομμύριο έναν χρόνο πριν.

Η Ρωσία φαίνεται να παρουσιάζει εκροές περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού εισέπραξε πάνω από 58 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η Κίνα, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αποδέκτης κεφαλαίων, φαίνεται να απορροφά 327 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε σχέση με τα πάνω από 668 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι από τις λίγες χώρες της Λατινικής Αμερικής που αναμένεται να δουν τις συνολικές ροές να αυξάνονται φέτος, αν και σε όλες τις περιπτώσεις η εκκίνηση γίνεται από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή