Με σημαντικές απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,9%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,75% στις 7.535 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,01% στις 14.229 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,99% στις 6.384 μονάδες.

Αίσθηση

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά είναι ότι η ΕΚΤ άρχισε την ανακοίνωση πολιτικής της με τη διαβεβαίωση πως ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μέγιστη πρόκληση. Επομένως, το μήνυμα ήταν ότι θα προσπαθήσει να τον θέσει υπό έλεγχο, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα ρίξει τους ρυθμούς της ανάπτυξης, ή θα ανεβάσει η πολιτική της το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων.

Άλλωστε, το συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεση του να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ έστειλε σήμα για νέα αύξηση και πάλι από τον Σεπτέμβριο. Και αυτό την ώρα που οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, προκαλώντας σημαντικές μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων σε πιο αμυντικές θέσεις.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Beiersdorf ενισχύονται κατά 6%, αφού ικανοποίησε με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της. Στον αντίποδα η γερμανική εταιρεία παράδοσης κιτ γευμάτων Hellofresh υποχωρεί κατά 7%.

Μικρές αλλαγές στα ομόλογα

Σε επίπεδο ομολόγων δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο οι προσαρμογές είχαν ήδη συντελεστεί το προηγούμενο διάστημα με βάση τις εκτιμήσεις. Εκτός από το ελληνικό 10ετές ομόλογο που προσεγγίζει το 4%, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς φτάνει το 3,65%, δείχνοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να έχει κάποια πίεση από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ώστε να συντηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού της.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ομόλογα και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομόλογο βρίσκεται σήμερα στο 1,35%, του ιρλανδικού στο 1,94%, του πορτογαλικού στο 2,49% και του ισπανικού στο 2,47.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές