Στην απειλή της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης σαν αποτέλεσμα του πολέμου και των συνεπειών του αναφέρθηκε σήμερα η αρμόδια οργάνωση τροφίμων και γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας πως οι μειωμένες εξαγωγές τροφίμων και κυρίως σιτηρών από την Ουκρανία και την Ρωσία βάζουν στο φάσμα της χρόνιας πείνας από 11 έως 19 εκατ. περισσότερους ανθρώπους.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον ανεφοδιασμό τροφίμων δεδομένων των σημαντικών καλλιεργειών σε Ουκρανία και Ρωσία. Οι δύο χώρες μαζί ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο των σιτηρών παγκοσμίως, η Ουκρανία είναι βασικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου, ενώ η Ρωσία είναι η νούμερο ένα χώρα σε εξαγωγές λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Μπούμπακερ Μπενμπελχάσεν, γενικό διευθυντή του τμήματος αγορών του FAO, οι προκαταρκτικές αναλύσεις του διεθνούς οργανισμού υπολογίζουν πως ο πόλεμος και οι συνέπειες του θα οδηγήσουν σε 11 έως 19 εκατομμύρια άτομα στα επίπεδα της χρόνιας πείνας από την περίοδο 2022-23.

Οι υψηλές τιμές αναμένεται να εκτινάξουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων παγκοσμίως σχεδόν κατά 3% φέτος, στο ποσό ρεκόρ των 1,8 τρσ. δολαρίων.

Η έκθεση του FAO επισημαίνει επίσης πως η εκτίναξη του κόστους της παραγωγής και βασικών προϊόντων, όπως τα λιπάσματα, σημαίνει επίσης πως οι καλλιεργητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, κάτι που σταδιακά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και τα επίπεδα της επισιτιστικής ασφάλειας, κυρίως στα φτωχότερα κράτη.

«Τα κράτη που επηρεάζονται κυρίως είναι στην Εγγύς Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική     δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης τους από εισαγωγές, κυρίως σιταριού, όπως επίσης σπορέλαιου και ηλιέλαιου». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, κυρίως το Μπανγκλαντές και η Ινδονησία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους