Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το επόμενο φθινόπωρο. Αυτή είναι η εκτίμηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος μίλησε στον OT, λίγο μετά τις χθεσινές αποφάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος αποδίδει την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα στην ισχυρή ζήτηση, η οποία απορρέει από τον ρυθμό της ισχυρής ανάπτυξης, ενώ υπενθυμίζει πως είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός «θα είναι πιο επίμονος, πιο ψηλός και μακρύς σε χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τα όσα είπε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ, ο υποδιοικητής της ΤτΕ σημειώνει με νόημα πως η απόφασή της  σημαίνει σχεδόν «whatever it takes», θυμίζοντας την πασίγνωστη φράση του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, αναφέρει πως θα υπάρξει άνοδος των spread στην ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο πως θα παρασχεθεί στήριξη από την πλευρά της ΕΚΤ.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους για τον ιδιωτικό τομέα, καθότι η παρουσία των ελληνικών ομολόγων στην αγορά είναι «υβριδική».

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο κ. Πελαγίδης στον OT:

-Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα;

Σημαίνει σχεδόν «whatever it takes». Η άνοδος των  επιτοκίων φυσιολογικά θα πιέσει προς τα πάνω τις διαφορές στις αποδόσεις των επιμέρους ομολόγων των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Η ομιλία της προέδρου Λαγκάρντ δείχνει ότι η στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν διεύρυνση του λεγόμενου spread θα συνεχιστεί με πρόσθετη μη συμβατική νομισματική πολιτική, στις χώρες-μέλη εκείνες που κινδυνεύουν από νομισματική ασφυξία.

-Σας ανησυχεί η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων;

Με ανησυχεί αλλά μην ξεχνάτε ότι η παρουσία τους στην αγορά είναι υβριδική. Στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση της χώρας δεν εξαρτάται από τις αγορές αλλά από την στήριξη των νομισματικών αρχών. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το τι σημαίνει αυτή η άνοδος για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Εκεί το κόστος είναι ήδη αυξημένο.

-Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά το επόμενο διάστημα;

Έχω εκτιμήσει πολλούς μήνες πριν ότι θα είναι πιο επίμονος, πιο υψηλός και μακρύς σε χρονικό διάστημα. Και ότι τείνει να εμπεδωθεί στις προσδοκίες. Στην Ελλάδα πιέζεται ανοδικά και από την ισχυρή ζήτηση, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από τον ρυθμό της ισχυρής ανάπτυξης που ανακοινώθηκε προχθές. Αυτό σημαίνει ότι οικονομία δουλεύει στον ανώτατο όριο της αφού το παραγωγικό κενό είναι πια κοντά στο μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι να πιέζονται οι τιμές και από την ισχυρή μέχρι στιγμής δαπάνη της οικονομίας. Ο υψηλότατος σημερινός ρυθμός μπορεί να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το φθινόπωρο αλλά οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι