Οι ανέπαφες πληρωμές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες έρχονται μέσα στον επόμενο χρόνο για να αναβαθμίσουν τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα. Οι επιβάτες θα μπορούν να ανοίγουν τις πύλες των μέσων μαζικής μεταφοράς με εισιτήριο…την χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα, όπως γίνεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το e-ticket του ΟΑΣΑ θα γίνει έτσι ακόμα πιο «έξυπνο», ανοίγοντας τον δρόμο για να εισέλθει η Αττική και στην εποχή του Mobility as a Service (ΜaaS).

Η νέα δυνατότητα του συστήματος θα επιτρέπει στους επιβάτες να περνούν από τα ακυρωτικά μηχανήματα, «σκανάροντας» αντί για το χάρτινο ηλεκτρονικό εισιτήριο απλώς την κάρτα τους. Για να γίνει αυτό, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις με την ανάδοχο του έργου ΣΔΙΤ που διαχειρίζεται το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η χρέωση από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα αυτόματα συστήματα πληρωμών, αλλά και η προσαρμογή της αρχιτεκτονικής του υφιστάμενου συστήματος.

Πρόθεση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να κλείσουν οι συμβατικές λεπτομέρειες και η συμβατική διαχείριση, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η νέα λύση να είναι λειτουργική.

Η νέα «έξυπνη» δυνατότητα θα περιορίσει και τα λειτουργικά κόστη του ΟΑΣΑ από τη χρήση του χάρτινου εισιτηρίου, το οποίο αν και δίνει δυνατότητα επαναφόρτισης, συνήθως οι επιβάτες το χτυπούν και το πετούν. Ετησίως το κόστος του ΟΑΣΑ για την έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Βήματα για τον μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών

Επίσης, αυτό το βήμα θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός συστήματος-ομπρέλα υπό το οποίο θα τρέχουν υπηρεσίες Mobility as a Service. Αυτή η διεθνής τάση, στην οποία επενδύουν οι «έξυπνες» πόλεις, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με μια μόνο κράτηση να επιλέξουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, που μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ενοικίαση ποδηλάτου ή ηλεκτρικού πατινιού, το car sharingκ.ά.

Εν τω μεταξύ, τροχοδρομεί και ο διαγωνισμός για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, που θα βάλει τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης στη νέα εποχή, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την εκπόνηση της μελέτης. Σκοπός του νέου στρατηγικού σχεδίου θα είναι να προσδιοριστεί η ζήτηση για τα μέσα μεταφοράς της πρωτεύουσας, να εκτιμηθούν οι απαιτήσεις προέλευσης – προορισμού, καθώς και να εξετασθούν οι νέες τάσεις αστικής μετακίνησης, όπως η μικροκινητικότητα και η on-demand μετακίνηση.

Η νέα μελέτη θα λάβει υπόψιν, εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον αστικό ιστό την τελευταία 15ετία, και τη συμβολή της μεγάλης προμήθειας συνολικά 1.300 νέων λεωφορείων, η πρώτη φάση της οποίας είναι ήδη στον αέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης