Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να έχει την Παρασκευή το πρωί στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους σε Ελλάδα και Τουρκία επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο, αναβλήθηκε όμως γιατί νόσησε με κορωνοϊό. Τα προγραμματισμένα «ραντεβού» της στις δύο χώρες, σε υψηλό επίπεδο και με πολλούς συμβολισμούς, θα γίνουν τελικά το επόμενο τριήμερο, από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου. Εν μέσω θέρους κι ενώ πολλοί συνάδελφοί της βρίσκονται σε διακοπές, η ίδια μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή κι από εκεί στη συνέχεια στην Τουρκία.

Η βαριά ατζέντα

Όπως έγραψε η Deutsche Welle, τα θέματα που θα βρεθούν στην κορυφή των επαφών παραμένουν ωστόσο λίγο-πολύ τα ίδια. Ίσως το μόνο που έχει αλλάξει έκτοτε είναι ότι η Τουρκία έχει άρει την απειλή βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – εκκρεμεί βέβαια η κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο. Κατά τα λοιπά η πολιτική και διπλωματική ατζέντα παραμένει βαριά: πόλεμος στην Ουκρανία, παροχή στρατιωτικής βοήθειας, επισιτιστική κρίση αλλά και οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να διατρέχει κινδύνους και τη νέα τουρκική επιθετικότητα να αμφισβητεί πλέον ευθέως την ελληνική εδαφική ακεραιότητα μέχρι την Κρήτη και να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Διαβάστε επίσης: Αναλένα Μπέρμποκ για Ελλάδα: Επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως δίνει η Αναλένα Μπέρμποκ και στο κεφάλαιο του προσφυγικού, τόσο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Η συνεργασία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η αλληλεγγύη είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των επαφών. Στο μεταξύ όμως και η διερεύνηση πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών για πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων αλλά και εκμετάλλευσης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, θέματα στα οποία η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνει έμφασηόπως μας προϊδέασε πρόσφατα μέσω ενός tweet για την κατάσταση στην περιοχή του Έβρου και του ισπανικού θύλακα Μελίγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν