Προς κατάργηση βαίνουν σταδιακά τα ημιυπόγεια διαμερίσματα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, μετά την τραγωδία με τον θάνατο από πνιγμό τριών ανθρώπων, δύο γυναικών και μιας εφήβου, κατά τη διάρκεια μεγάλων πλημμυρών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα μικροσκοπικά διαμερίσματα, που εμφανίζονται στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Παράσιτα», συνήθως νοικιάζονται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Η Σεούλ δεν θα δίνει πλέον άδειες για την κατασκευή τέτοιων κατοικιών από αυτήν την εβδομάδα και θα καταργήσει ως κατοικίες σταδιακά τα υπάρχοντα διαμερίσματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πλημμύρες στον νότο [Video]

Ρεκόρ 80 ετών στις βροχοπτώσεις

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι «ωρίμασε» γρήγορα αφότου η πόλη επλήγη από τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 80 ετών.

Από την Τετάρτη, τουλάχιστον 11 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι ως αποτέλεσμα των πλημμυρών, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Η Νότια Κορέα «ταξιδεύει» πρώτη φορά για το φεγγάρι, με το σκάφος Danuri

Το βράδυ της Δευτέρας, δύο αδερφές γύρω στα 40 έτη και ένα 13χρονο κορίτσι βρέθηκαν νεκρές στο πλημμυρισμένο ημιυπόγειο διαμέρισμά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητήσει βοήθεια καθώς το σπίτι τους γέμισε νερό, αλλά οι διασώστες δεν κατάφεραν να τους φτάσουν.

Η τραγωδία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την τεράστια εισοδηματική ανισότητα της νοτιοκορεατικής κοινωνίας και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαβίωση στα ημιυπόγεια διαμερίσματα -ή banjiha- που είναι γνωστά για τα φθηνά ενοίκια και τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Αναθεώρηση οικοδομικού νόμου

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πόλη θα διαβουλευθεί με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του οικοδομικού νόμου ώστε να απαγορευτεί πλήρως η χρήση υπόγειων ή ημιυπόγειων χώρων για οικιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με έκθεση της Yonhap.

Η πόλη θα δώσει στους ιδιοκτήτες τέτοιων διαμερισμάτων χρονικό περιθώριο 20 ετών για να τα μετατρέψουν για μη οικιστικές χρήσεις, όπως αποθήκες ή χώρους στάθμευσης.

Οι αρχές θα παράσχουν επίσης υποστήριξη στους υπάρχοντες ενοικιαστές της banjiha για να μετακινηθούν σε δημόσια ενοικιαζόμενα σπίτια, σύμφωνα με αναφορές.

«Η υπόγεια και ημιυπόγεια στέγαση απειλεί τους ευάλωτους από όλες τις απόψεις», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ, Ο Σε-Χουν.

Η ταινία Παράσιτα του 2019 του Bong Joon-ho, στην οποία πρωταγωνιστεί μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος που ζούσε σε ένα banjiha στη Σεούλ, ευαισθητοποίησε διεθνώς την κοινή γνώμη σχετικά με αυτά τα διαμερίσματα.

Μετά την επιτυχία της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας, η κυβέρνηση της πόλης δήλωσε ότι θα στηρίξει οικονομικά 1.500 νοικοκυριά που ζουν σε ημιυπόγεια διαμερίσματα, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ωστόσο αυτός ο αριθμός έιναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών νοικοκυριών που διαβιούν υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες.
Από το 2020, υπήρχαν περίπου 200.000 τέτοια διαμερίσματα στη Σεούλ – αποτελώντας το 5% όλων των νοικοκυριών στην πρωτεύουσα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής