Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά λίγο περισσότερο από 75% την περασμένη Παρασκευή, επιτυγχάνοντας τον στόχο μερικές εβδομάδες νωρίτερα , σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο ευρωπαϊκών φορέων GIE.

Η Γερμανία διαθέτει 23,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, κάτι περισσότερο από το ένα πέμπτο των 100 bcm φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκαν το 2021. Η μονάδα αποθήκευσης Rehden, η οποία χωρά 4 bcm, ήταν κατά 54% πλήρης, έδειξαν τα δεδομένα GIE.

Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, ώστε να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες από τη Ρωσία. Και προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο έχει εισαγάγει πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της χώρας μας αφορά πλέον LNG – Χαμηλή η ρωσική εξάρτηση

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων που διαμορφώθηκε μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της. Αυτό προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στη γερμανική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια και ενεργειακό «γεμίζουν» με αβεβαιότητα τους πολίτες

Ο Nord  Stream 1

Η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τα μέσα Ιουνίου και αυτή τη στιγμή προμηθεύει μόνο το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κατηγορώντας τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να φτάσουν το 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επόμενοι στόχοι είναι 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες ενσωματώνονται σε μια σειρά από διατάξεις που στοχεύουν να βοηθήσουν τη Γερμανία να αποφύγει το αέριο κρίση τον χειμώνα 2022/23.

Οι διατάξεις περιλαμβάνουν υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και κίνητρα για τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

Γεμίζουν οι αποθήκες στην Ευρώπη

Τα αποθέματα που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα της εποχή, και μάλιστα πλησιάζουν τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 74% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια