Στρατιώτες στη Βοσνία έστειλε η Γερμανία, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, λόγω του φόβου ότι η αστάθεια που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, την Τρίτη οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες που επέστρεψαν στη χώρα έγιναν δεκτοί σε τελετή στο αρχηγείο της δύναμης EUFOR στο Σεράγεβο. Σταδιακά, η δύναμη που θα αναπτύξει η Γερμανία στη βαλκανική χώρα θα φτάσει στον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονταν στη Βοσνία το 2012.

Κίεβο, Μόσχα, Βελιγράδι

Η Βοσνία απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο διεκδικητικό αυτονομιστικό κίνημα των Σέρβων της Βοσνίας το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, έχει τουλάχιστον σιωπηρή υποστήριξη από τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της ειρηνευτικής δύναμης EUFOR σε 1.100 από 600 στρατιώτες, στέλνοντας εφεδρείες για να αποτρέψει πιθανή αστάθεια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Νόβιγκραντ την Τρίτη, ο ηγέτης των αυτονομιστών Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι τα γερμανικά στρατεύματα δεν είναι ευπρόσδεκτα, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντόντικ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι λυπάται που συμφώνησε ως μέλος της κρατικής προεδρίας να παρατείνει την εντολή της EUFOR.

Η εντολή της EUFOR λήγει τον Νοέμβριο και εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει εάν θα την παρατείνει για ένα ακόμη έτος. Οι ανησυχίες στη Δύση αυξάνονται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει μια συμφωνία.

«Έρπουσα ΝΑΤΟποίηση»

Η ρωσική πρεσβεία στη Βοσνία, σε δήλωση στην ιστοσελίδα της, κατήγγειλε «απαράδεκτες αναφορές» στις επιπτώσεις των γεγονότων στην Ουκρανία στην κατάσταση στη Βοσνία και δήλωσε ότι η ίδια η EUFOR είχε περιγράψει την κατάσταση ως ειρηνική και σταθερή στην τελευταία της έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η αφήγηση σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του στρατιωτικού προσωπικού της EUFOR, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών στρατευμάτων, είναι αβάσιμη», αναφέρει.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ορισμένα δυτικά κράτη, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, προετοιμάζουν το έδαφος για μια «έρπουσα ΝΑΤΟποίηση» της Βοσνίας.

Η EUFOR αντικατέστησε τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 2004.

Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα προορίζονται για τη σταθεροποίηση της χώρας μετά τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Βόσνιοι της Βοσνίας για την επικράτεια τη δεκαετία του 1990, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα