Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί που υπήρξαν σήμερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον DAX να παρασύρει σε αρνητικά εδάφη και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, υπό το βάρος των εξελίξεων στο ενεργειακό μέτωπο και την άνοδο του κόστους του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1%, με τον κλάδο των λιανεμπόρων να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,27% στις 7.515 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,04% στις 13.626 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,97% στις 6.528 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Διόρθωση εν αναμονή των πρακτικών της Fed

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του Ομίλου Tecan σημείωσαν άλμα 10%, αφού η ελβετική εταιρεία εργαστηριακών οργάνων ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου και αύξησε τις προοπτικές πωλήσεων ολόκληρου του έτους.

Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper σημείωσε πτώση 9% αφού σημείωσε καθαρές ζημιές 12,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αύξησαν το κόστος. Η Uniper εξασφάλισε ένα πακέτο στήριξης 15 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, στο 10,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, από 9,4% που ήταν τον Ιούνιο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο στο 9,8% τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Επίσης, στο 3,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ του δεύτερο τρίμηνο του έτους,  σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, από 5,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% από 5,5%, τους πρώτους τρεις μήνες. Σε τριμηνιαία βάση το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ,  από 0,5% και 0,6% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε στηρίγματα στη διόρθωση

Με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ να στέκεται “βράχος” των 890 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαχειριστεί τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του χωρίς να χάσει τα επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 894,37 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. μέσω πακέτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές