Ο οικονομικός αντίκτυπος στη Γερμανία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαρκέσει χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος Mαρτσέλ Φράτσερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κοστίσει έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης φέτος.

Ο Φράτσερ, το ινστιτούτο του οποίου συμβουλεύει την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για τη μακροοικονομική πολιτική, ανέφερε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2025, όταν η Γερμανία αναμένει να έχει απαλλαγεί από κάθε έκθεση στο ρωσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Η εκτίναξη του κόστους ζωής μηδενίζει την αποταμίευση – Πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης

Εναλλακτικές λύσεις

Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες ευημερούσε, με το φθηνό ρωσικό αέριο να ρέει άφθονο, κάνει αγώνα δρόμου, αναζητώντας πλέον εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία», είπε ο Φράτσερ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ίσως μόνο το 1,5% θα απομείνει από το 4,5% της οικονομικής ανάπτυξης που περίμενε στην αρχή του έτους.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός «σαρώνουν» τη Γερμανία

Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας, θα διατηρηθεί επίσης για παρόμοια περίοδο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των μισθών.

«Τα συνδικάτα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο ήταν τη δεκαετία του 1970», είπε, σημειώνοντας ότι η φετινή προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 4,5% ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που ήταν περίπου 8%. «Ακόμα και τα επόμενα χρόνια δεν βλέπω κανένα σημάδι ότι θα πέσουμε σε μια σπείρα μισθών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]