Τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies εμπλέκεται στην προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στον ρωσικό στρατό, μέσω μιας τοπικής κοινής επιχείρησης, διέταξε σήμερα Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών.

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε μια ημέρα πριν ότι η TotalEnergies συμμετείχε στην προμήθεια συμπυκνώματος φυσικού αερίου για την παραγωγή καυσίμων αεριωθουμένων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, μέσω του μεριδίου της γαλλικής εταιρείας σε venture με τη ρωσική Novatek.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, επομένως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το εάν, εκούσια ή ακούσια, υπήρξε παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών  Κλεμάν Μπόν στην France 2.

Διαβάστε επίσης – TotalEnergies: Παγώνει τη χρηματοδότηση έργων στη Ρωσία

Ο ρόλος της TotalEnergies

Η TotalEnergies, η οποία σε αντίθεση με τους μεγάλους δυτικούς αντιπάλους της έχει διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία παρά τις επικρίσεις, είπε ότι δεν λειτουργούσε υποδομές που θα προμήθευαν τον ρωσικό στρατό και δεν γνώριζε για οποιαδήποτε πιθανή παραγωγή καυσίμου αεροσκαφών από τους επιχειρηματικούς εταίρους της.

Ο Μπον διευκρίνισε ότι δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πάρει θέση για το θέμα και θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η Le Monde ανέφερε ότι τα καύσιμα αεριωθουμένων που παραδόθηκαν σε δύο βάσεις της ρωσικής αεροπορίας που πιθανώς συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία, παρήχθη από συμπύκνωμα αερίου που προμήθευε η Terneftegaz, στην οποία η Totalenergies κατέχει το 49%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια