Με έναν Πάουελ να ..εγγυάται τη μακρόχρονη παραμονή των επιτοκίων αναφοράς της Fed σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον όσο ο εγχώριος πληθωρισμός επιμένει σε τέτοιο ποσοστό, η μετοχική αγορά κατέρρευσε με ένα μεγαλοπρεπές -3,37% στο κλείσιμο της συνεδρίασης για τη μεγάλη κεφ/ση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές επιβεβαίωσαν την ισχυρή συσχέτιση των επενδυτικών τους αποφάσεων με τις αντίστοιχες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ως τον βασικό καταλύτη για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα ετοιμάζεται για ανώμαλη προσγείωση.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για τις κινήσεις της Fed – «Θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση»

Ο Πρόεδρος της Fed ήταν συνεπής

Στα πλαίσια της ημερίδας στο Jackson Hole, ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο απηύθυνε λόγο στον οικονομικό τύπο που διψούσε για μια καθαρή κουβέντα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των επιτοκίων. Και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απογοήτευσε κανέναν, όντας αρκετά ξεκάθαρος στο ότι η Fed πλέον ανησυχεί για τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ύφεση ή/και στασιμοπληθωρισμό. Συν αυτώ, επανέλαβε με αυστηρό τόνο ότι είναι διαθέσιμος να πάρει επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, με πρώτο και κυριότερο τη συνθήκη σφιχτής νομισματικής πολιτικής με παράλληλη επιτοκιακή στόχευση αρκετά υψηλότερη από την ήδη αυξημένη σε υψηλά 14 ετών στο 2,25-2,5%.

Οι επενδυτές παίζουν το παιχνίδι “Powell says..”

Και προφανώς, με μια τέτοια εξέλιξη, η Wall Street σφράγισε το εισητήριο της κατάρρευσης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παίρνοντας πάνω της σε λίγες μόνο ώρες όλες τις ρευστοποιήσεις της εβδομάδας. Οι βασικοί της δείκτες πιέστηκαν στην περιοχή κάτω από -3%, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται και τις ισχυρότερες πιέσεις όντας εκτεθειμένες στο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και δέσμευσης ρευστότητας. Η Ασία στις πρώτες πρωινές ώρες Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) επιβεβαίωσε το αρνητικό κλίμα, με τον ΝΙΚΚΕΙ 225 να κλείνει με ευρεία επικράτηση των πωλητών στο -2,66% και πάνω από το 85% των εισηγμένων σε αρνητική περιοχή, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η εξαιρετική αδυναμία της αγοράς ναύλων να αναρρώσει, με τον γενικό δείκτη BDI να βρίσκεται πλέον κάτω από τις 1100 μονάδες, υπενθυμίζοντας ότι σε μόλις 12 μήνες έχει χάσει το 80% της αξίας του (!).

Η διαγραμματική εικόνα

Οι φόβοι για την κατάληξη αυτή ήταν εμφανείς από την περασμένη εβδομάδα, όταν και οι αγοραστές σταμάτησαν τις υποστηρικτικές κινήσεις στον S&P500 στην τεχνική αντίσταση των 4.330 μονάδων, που οριοθετεί και τη μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση.

Το σήμα short που δόθηκε βρίσκεται ακόμα εν ισχύ, και μάλιστα στο pre market, τα ΣΜΕ του Σικάγο δίνουν άνοιγμα και κάτω από τη στήριξη των 4.120, σηματοδοτώντας ισχυρή συνέχιση.

Η επόμενη στάση στην πτώση φαίνεται στην περιοχή των ψυχολογικής σημασίας 4.000 μονάδων, με την έξοδο από θέσεις πώλησης πάνω από 4.210 σε κλείσιμο 4ώρου. Το κοντινό σημείο επανεισόδου υπέρ των πωλητών βρίσκεται στις 4.130, εν είδει επιβεβαίωσης της προαναφερθείσας πτωτικής διάσπασης βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News