Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων.

Οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε ότι η Fed θα διατηρήσει περιοριστική πολιτική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Δείκτες

Οι μετοχές τη Δευτέρα διεύρυναν τις έντονες απώλειες της περασμένης Παρασκευής, με τους δείκτες S&P 500, Dow Jones Industrials και Nasdaq 100 να υποχωρούν σε χαμηλά 1 μήνα στο -0,67%, -0,57% και -0,96% αντίστοιχα. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν και αυτές χαμηλότερα τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών μπορεί να επιδεινώσουν την οικονομική επιβράδυνση.

Σε ερευνητικό σημείωμα της Δευτέρας, η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα ασθενέστερα κέρδη, και όχι τα υψηλότερα επιτόκια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για τις τιμές των αμερικανικών μετοχών.

Τεχνολογικές μετοχές

Οι τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω του αρνητικού κλίματος από την περασμένη Παρασκευή.

Οι Apple (AAPL), Broadcom (AVGO), Meta Platforms (META), Tesla (TSLA), Microsoft (MSFT), Intel (INTC) και Nvidia (NVDA) έκλεισαν με πτώση άνω του -1%.

Ενεργειακές μετοχές

Οι απώλειες στη συνολική αγορά μετοχών περιορίστηκαν τη Δευτέρα λόγω της αντοχής των ενεργειακών μετοχών.  Οι κίνδυνοι προσφοράς ώθησαν τις τιμές του αργού πετρελαίου WTI σε άνοδο άνω του +4% τη Δευτέρα σε υψηλό 4 εβδομάδων, στηρίζοντας τις ενεργειακές μετοχές.

Η Diamondback Energy (FANG) έκλεισε με άνοδο άνω του +3% για να ηγηθεί των κερδισμένων στον S&P 500.  Επίσης, οι Occidental Petroleum (OXY), Marathon Oil (MRO), Exxon Mobil (XOM), Schlumberger (SLB) και Haliburton (HAL) έκλεισαν με άνοδο άνω του +2%.

Ομόλογα

Τα 10ετή ομόλογα Σεπτεμβρίου (ZNU22) έκλεισαν τη Δευτέρα με πτώση -17,5 ticks και η απόδοση των 10ετών T-notes αυξήθηκε κατά +6,5 μονάδες βάσης στο 3,106%.  Τα T-notes του Σεπτεμβρίου τη Δευτέρα διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης Παρασκευής και σημείωσαν χαμηλό 2 μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε υψηλό 2 μηνών στο 3,127%.

Το άλμα των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υπονόμευσε τις τιμές των T-note, αφού η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund αυξήθηκε σε υψηλό 2 μηνών τη Δευτέρα στο 1,545%, όταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Kazaks και Rehn δήλωσαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News