Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται ότι θα προσκληθούν στην πρώτη σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, με τη συμμετοχή των ηγετών των «27», των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και των γειτόνων της ΕΕ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από ευρωπαϊκές πηγές.

Εκτός από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σταλούν «σύντομα» προσκλήσεις στους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία) καθώς και σε εκείνους της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε μία από τις πηγές την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό το σχέδιο δημιουργίας μιας πλατφόρμας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ήταν μια πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την οποία υιοθέτησε τον Ιούνιο η ΕΕ.

Ενδιαφέρον από τη Βρετανία

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τον νέο σχηματισμό. Σε συνομιλία των δύο στο πλαίσιο του G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σχέδιο για την δημιουργία μίας ευρωπαΐκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποτελέσει, όπως είπε, το πλαίσιο συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι υποδομές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ανέφεραν τότε οι γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.