«Συζητήσαμε σήμερα την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι έχουμε δύο λέξεις-κλειδιά: η μία είναι η αβεβαιότητα και η άλλη η συνεργασία. Αβεβαιότητα, διότι παρόλα αυτά, η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σε ισχυρή βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους: το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο και 0,8% το δεύτερο. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται και το ποσοστό ανεργίας, στο 6,6%, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό».

Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου του Eurogoup. 

Διαβάστε επίσης – Κριστίν Λαγκάρντ: Συστάσεις προς το Eurogroup για κοινή δράση

Ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι ωστόσο, ότι οι τελευταίοι δείκτες κλίματος και η παγκόσμια συνολική κατάσταση, τα στοιχεία για τις τιμές, τον πληθωρισμό, την ενέργεια, όλα δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 9,1%, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Αυτό διαβρώνει την αγοραστική δύναμη και προκαλεί αυξανόμενο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μια ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, και ειλικρινά ο κίνδυνος έχει προφανώς αυξηθεί.

Μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας με ένα ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης: «Έχουμε παράσχει στους Υπουργούς μια συνολική αξιολόγηση αυτών των μέτρων. Το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εγκρίθηκαν έως τις 29 Αυγούστου είναι περίπου 0,9% του ΑΕΠ της ΕΕ. Φυσικά, αναμένουμε ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά πριν από το τέλος του έτους, διότι τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται καθημερινά».

Υπογράμμισε επίσης ότι, υπάρχει περιθώριο τα μέτρα να είναι πιο στοχευμένα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «όπως έχουμε συστήσει επανειλημμένα στην καθοδήγησή μας στα κράτη μέλη». Αναγνώρισε ωστόσο, ότι αυτή η αρχή δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστεί (τόσο δύσκολος ρόλος για τους υπουργούς Οικονομικών, ειδικά, και τις κυβερνήσεις) όταν τόσα πολλά –και μεσαίου εισοδήματος– νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο ευρωπαϊος Επίτροπος επανέλαβε ότι η βασική αιτία αυτών των προβλημάτων είναι ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και θα πρέπει να το έχουμε πολύ καθαρά υπόψη και να το επαναλαμβάνουμε στους πολίτες και σε δημόσιες περιστάσεις: «Ο πόλεμος του Πούτιν και το ενεργειακό του όπλο στοχεύουν στο να διχάζουν την Ευρώπη και να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητα της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία. «Η ρωσική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις οικονομικές μας δυσκολίες. Και θα αποτύχει» υπογράμμισε.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, των κινδύνων για την ανάπτυξη, των κινδύνων ύφεσης σημαίνει αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Η λύση είναι μια συνεργασία μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και των ενεργειακών αποφάσεων που πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τη διόρθωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση από αυτή την άποψη – με απώτερο στόχο φυσικά να αμβλύνει την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και σκοπεύουμε να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Σώμα την επόμενη Τρίτη» επεσήμανε.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και θα διαχειριστούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος του Eurogroup θα είναι όλο και πιο σημαντικός τους επόμενους μήνες.

Ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και στο ψηφιακό ευρώ: «Κάναμε απολογισμό των αποτελεσμάτων της στοχευμένης διαβούλευσης μας, η οποία έδειξε πολύ υψηλή υποστήριξη για αυτό το έργο. Και ευχαριστούμε την Christine και την ΕΚΤ. Ορισμένα σημεία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω, για παράδειγμα σχετικά με τις περιπτώσεις χρήσης, το καθεστώς νόμιμου χρήματος και την εξισορρόπηση του απορρήτου με την ιχνηλασιμότητα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συζητά αυτά τα θέματα με τα κράτη μέλη και την ΕΚΤ καθώς εργαζόμαστε για την προετοιμασία μιας ισορροπημένης νομοθετικής πρότασης για το 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή