
Σε μήλον της Έριδος αναδεικνύεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η αγορά των ηλεκτρονικών μεταφορών και των πληρωμών, τόσο για τις παραδοσιακές τράπεζες, όσο και για τους νεοεισερχόμενους παίκτες που διεκδικούν μερίδια από την πίτα των e-συναλλαγών.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι τραπεζίτες προέβλεπαν ότι μέχρι το 2025 θα είχε κυριαρχήσει στις συναλλαγές το κινητό τηλέφωνο. Η κρίση του κορωνοϊού ωστόσο λειτούργησε ως επιταχυντής και οι αναμενόμενες εξελίξεις στις συνήθειες των καταναλωτών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ήλθαν δύο – τρία χρόνια νωρίτερα.
Τα στοιχεία της ΔΙΑΣ για τις αναλήψεις μετρητών αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος. Μέσα στην τελευταία διετία η χρήση των ΑΤΜ της χώρας μειώθηκε κατά 15%.
Την ίδια περίοδο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος στις μεταφορές κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα και στις πληρωμές λογαριασμών μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Η πίτα της αγοράς
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τις δύο παραπάνω κατηγορίες συναλλαγών αντιστοιχούν στο 20% – 40%, ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα, επί των συνολικών προμηθειών που εισπράττει.
«Είναι προφανές ότι μιλάμε για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εγκαταλείπονται τα μετρητά όλο και περισσότερο κατά τη διαδικασία ωρίμανσης της αγοράς. Γι΄ αυτό και το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών για είσοδο στις e-πληρωμές είναι μεγάλο», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.
Μόνο τυχαία δεν είναι η εξασφάλιση άδειας ηλεκτρονικού χρήματος από μη τραπεζικούς οργανισμούς με μεγάλο αριθμό πελατών, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, οι οποίοι διαβλέπουν στην αγορά αυτή νέες πηγές εσόδων.
Διαβάστε επίσης: ΑΤΜ: Ποιος το ανακάλυψε – Γιατί η γυναίκα του επέβαλε τετραψήφιο κωδικό
Η πρώτη μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να λανσάρει μία νέα εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές λογαριασμών, να εκτελεί εμβάσματα ή ακόμη και να κάνει συναλλαγές με το κινητό του τηλέφωνο σε POS.
Ενδεικτικό των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς είναι και το γεγονός ότι η VIBER την επέλεξε πρώτη για την πιλοτική διάθεση της νέας της υπηρεσίας Viber Pay, που θα επιτρέπει μεταξύ άλλων την αποστολή χρημάτων μεταξύ φίλων και την εξόφληση λογαριασμών.
Η απάντηση των τραπεζών
Από την πλευρά τους οι τράπεζες με στόχο να προστατέψουν τα μερίδιά τους προχωρούν σε συνεχείς αναβαθμίσεις των εφαρμογών mobile banking, καθιστώντας τις πιο εύχρηστες και λειτουργικές.
Ταυτόχρονα, λανσάρουν συνδρομητικά πακέτα για την διενέργεια συναλλαγών, που εξασφαλίζουν χαμηλές χρεώσεις στους πελάτες τους.
Από την άλλη, στις μεταφορές χρημάτων μέσω της υπηρεσίας IRIS Payments, σε συνεργασία με την ΔΙΑΣ, επιτρέπουν την αποστολή εμβασμάτων μεταξύ ιδιωτών από τράπεζα σε τράπεζα στο δευτερόλεπτο, όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ.
Ορισμένες τράπεζες δεν χρεώνουν καμία προμήθεια για την υπηρεσία, ενώ σε άλλες το κόστος είναι πολύ μικρό.
Η χρήση όσο περνούν οι μήνες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καταδεικνύοντας τη ζήτηση για τέτοιου είδους συναλλαγές. Σε επίπεδο οκταμήνου εφέτος, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 στα 3,2 εκατομμύρια. Από αυτές περίπου 6 στις 10 αφορούν μεταφορές ύψους έως 30 ευρώ.
Παράλληλα, η ΔΙΑΣ έχει εντείνει την προσπάθειά της για την προώθηση του κωδικού πληρωμής RF/QR και την άμεση ενημέρωση των οργανισμών για εισπράξεις που δέχονται.
Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2023 να εισπράττουν χρήματα όλες οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που σήμερα ξεπερνούν τις 1.500, με αυτόν τον τρόπο.
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές θα μπορούν με το σκανάρισμα του QR Code, δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού, να μεταφέρουν χρήματα όπου επιθυμούν ή να πληρώνουν λογαριασμούς.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο