Στο κυνήγι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 112 δις ευρώ και των 4,2 εκατ. οφειλετών της Εφορίας ρίχνονται  από τα μέσα Οκτωβρίου 1.100 υπάλληλοι της ΑΑΔΕ στα χέρια των οποίων θα βρίσκεται το νέο υπερ-όπλο, το «EISPRAXIS».

Ήδη, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «τρέχει» δοκιμαστικά στα Εισπρακτικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα Κέντρα Είσπραξης και τις Εφορίας.

Διαβάστε επίσης: Πού χρωστάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσω του EISPRAXIS δημιουργείται για κάθε οφειλή ένας ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου.

Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται πέραν του οφειλέτη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Αυτόματες κατασχέσεις

Το σύστημα μαζικά και αυτοματοποιημένα, θα παράγει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο , προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Πώς θα λειτουργεί

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:

–        Θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης. Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

–        Δημιουργείται βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

–        Ενεργοποιείται αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax