Νέα ράλι στην τιμή του αλουμινίου πυροδότησε το δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου , στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν στην Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η τιμή αναφοράς  στο αλουμίνιο έφθασε να καταγράφει άνοδο 7,3% στα 2.400 δολάρια ο τόνος, αναβιώνοντας μνήμες από τις ταραγμένες ημέρες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των φόβων ότι τα ρωσικά μέταλλα θα απαγορευτούν οριστικά από την αγορά.

Περιοριστικά μέτρα

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου, ανεβάζοντας τους δασμούς σε επίπεδα τόσο υψηλά, που επί της ουσίας θα καθιστούσαν αδύνατες τις εισαγωγές, ή επιβάλλοντας κυρώσεις απευθείας στη Rusal.

Διαβάστε επίσης – Ράλι στην αγορά τα μετάλλων: Κέρδη ρεκόρ για το αλουμίνιο

Η Rusal είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, προμηθεύοντας την παγκόσμια οικονομία με το 6% των αναγκών της, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Διαβάστε επίσης – Πώς το ράλι της ενέργειας φρενάρει την παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Ανησυχία για αυξήσεις

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβολή των νέων περιορισμών, θα εκτίνασσε τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι, όταν το 2018 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Rusal και το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 30% σε διάστημα λίγων ημερών.

To δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος ανέστειλε την επιβολή κυρώσεων για το ρωσικό αλουμίνιο στην αρχή της εισβολής, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να διαταράξει τους παγκόσμιους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο LME ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη δυνατότητα απαγόρευσης του ρωσικού αλουμινίου, νικελίου και χαλκού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές