Μήνυμα ότι η νέα δομή του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αλλά και η επιδείνωση του προβλήματος της  υπο-στελέχωσης του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), υποχρεώνουν να δημοσιευθεί με καθυστέρηση το μηνιαίο Δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Ιούνιο 2022, έστειλε ο Γιάννης Γιαρέντης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως ανέφερε, στην έκδοση του Ιουνίου αποτυπώνεται για πρώτη φορά ο διαχωρισμός στους νέους υπολογαριασμούς με την διάκριση των νέων έργων από τα παλαιότερα, τα προ την 1.1.2021, καθώς και τον υπολογαριασμό των Συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ειδικός Λογαριασμός εξακολουθεί να είναι πλεονασματικός για τον Ιούνιο 2022 με τρέχον υπόλοιπο για τα υφιστάμενα έργα στα 145 εκατ. ευρώ, και για τα έργα από το 2021 και μετά στα 49 εκατ. ευρώ. Κατά το κλείσιμο του έτους εκτιμάται ότι θα έχει πλεονασματικό σωρευτικό υπόλοιπο περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο συνδέθηκαν 121 νέα MW με την εγκατεστημένη ισχύ να ξεπερνάει τα 9 GW και οι ενεργές συμβάσεις ανήλθαν στις 17.740.

1,57 TWh από ΑΠΕ τον Ιούνιο

Το σύνολο της κατανάλωσης που καλύφθηκε από Ανανεώσιμη παραγωγή για τον Ιούνιο ανήλθε σε 1,57 TWh. Τα έργα πριν το 2021 είχαν καθαρή αξία 117,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα έργα μετά το 2021 43,08 εκατ. ευρώ.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο ήταν στα 240,33 ευρώ/MWh, προ της εφαρμογής του Προσωρινού μηχανισμού.

Τα δικαιώματα ρύπων είχαν μέση τιμή δημοπρασιών στα 83,19 ευρώ/tn και τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών έφθασαν τα 112,6 εκ. ευρώ.

«Ο ΕΛΑΠΕ έχει συνεισφέρει συνολικά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 1.100 εκ. ευρώπροτού ξεκινήσει ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς. Ο ΔΑΠΕΕΠ παρακολουθεί κάθε στιγμή την αγορά, το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και κάθε συνιστώσα του Λογαριασμού και βρίσκεται σε επιφυλακή όσον αφορά την υγιή πορεία του ΕΛΑΠΕ», τόνισε ο κ. Γιαρέντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια