Σημαντική αύξηση των εξαγωγών ντίζελ και κηροζίνης προς την Ευρώπη προωθεί το Κουβέιτ φέτος, εξέλιξη η οποία αναμένεται να βοηθήσει την ήπειρο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα.

Όπως γράφει το Bloomberg, η χώρα της Μέσης Ανατολής αναμένει να πενταπλασιάσει τις παραδόσεις ντίζελ στην Ευρώπη το 2023, έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα. Επίσης, το Κουβέιτ θέλει να διπλασιάσει τις εξαγωγές κηροζίνης του στην Ευρώπη, έως και σχεδόν πέντε εκατομμύρια τόνους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης ξεκινώντας από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την απειλή – Τέλος στο ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που επέβαλαν το πλαφόν

Σημαντικό έλλειμα

Σύμφωνα με την Agerpres, η ΕΕ, η οποία έχει διαρθρωτικό έλλειμμα ντίζελ, έχει αποθηκεύσει εκ των προτέρων, εισάγοντας φορτία ντίζελ τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές της Bank of America προειδοποιούν ότι οι τιμές του ντίζελ θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, καθώς το ρωσικό εμπάργκο θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο έλλειμμα.

Με τη σειρά τους, αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία και το ντίζελ αντιπροσώπευε το ήμισυ της συνολικής ποσότητας.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Τα τελευταία χρόνια, το Κουβέιτ έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων διυλιστηρίων. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έγιναν στο συγκρότημα Al-Zour, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στον κόσμο, σχεδιασμένο να επεξεργάζεται 615.000 βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε μέρα και στα τέλη του περασμένου έτους έκανε τις πρώτες εξαγωγές ντίζελ και κηροζίνης.

Η πηγή που επικαλείται το Bloomberg υποστηρίζει ότι τα σχέδια της κρατικής εταιρείας Kuwait Petroleum Corp. αποκλείουν τυχόν πωλήσεις κηροζίνης στην αγορά spot. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι ποσότητες καυσίμου που πωλούνται στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τους αναμενόμενους πέντε εκατομμύρια τόνους.

Η πρώτη από τις τρεις γραμμές επεξεργασίας του διυλιστηρίου Al-Zour λειτουργεί σταθερά και επεξεργάζεται πάνω από 205.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, είπε η πηγή. Η δεύτερη γραμμή θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Φεβρουαρίου και η τρίτη τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Μόλις το διυλιστήριο Al-Zour λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα, το Κουβέιτ θα φτάσει σε συνολική δυναμικότητα διύλισης 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται επίσης να αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμων τους στην Ευρώπη το 2023.

Η Ρωσία εξάγει μεγάλους όγκους ντίζελ πριν τις κυρώσεις της ΕΕ

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ της τον Ιανουάριο πριν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αργό πετρέλαιο τον Φεβρουάριο.

Όπως γράφει το oilprice.com οι αποστολές καυσίμων από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να αυξηθούν σε 2,68 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο,  αυξημένο κατά περίπου 8% σε μηνιαία βάση από τον όγκο του Δεκεμβρίου και τον υψηλότερο ρυθμό εξαγωγών από τον Ιανουάριο του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση του ρωσικού αργού που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια