Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο σε υπερφορτωμένο υποσταθμό ρεύματος στην ουκρανική πόλη-λιμάνι της Οδησσού, αφήνοντας σχεδόν 500.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα, σε ένα νέο πλήγμα για το ενεργειακό δίκτυο της χώρας που πλήττεται εδώ και μήνες από ρωσικά χτυπήματα.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι εργασίες επισκευής μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απευθύνει έκκληση στην Τουρκία για βοήθεια και διέταξε να σταλούν στην πόλη τα αποθέματα του υπουργείου Ενέργειας σε γεννήτριες υψηλής ισχύος.

Μεντβέντεφ: «Όλη η Ουκρανία θα καεί» – Aπειλές μετά την παροχή πυραύλων από τις ΗΠΑ

«Δεν μπορούσε να αντέξει το φορτίο»

Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού διαχειριστή του δικτύου, Volodymyr Kudrytskyi, δήλωσε ότι κρίσιμος εξοπλισμός που είχε ήδη υποστεί αρκετές φορές ζημιές από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα τυλίχθηκε στις φλόγες όταν δεν μπορούσε πλέον να «αντέξει το φορτίο».

«(Ο εξοπλισμός) έχει χτυπηθεί τόσες πολλές φορές που η κατάστασή του αφήνει πολλά περιθώρια (για βλάβες)», δήλωσε ο Kudrytskyi. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τυχόν νέες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η βελτίωση της κατάστασης της ηλεκτροδότησης να διαρκέσει ημέρες και όχι εβδομάδες», είπε.

φωτογραφία αρχείου

Η Μόσχα χτυπά πολιτικές υποδομές

Από τον Οκτώβριο, η Μόσχα διεξάγει μια εκστρατεία μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η Μόσχα λέει ότι τα πλήγματα έχουν στόχο να μειώσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει. Το Κίεβο απαντά ότι δεν πλήττονται στρατιωτικές αλλά πολιτικές υποδομές.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η κλίμακα του ατυχήματος είναι σημαντική, είναι αδύνατο να αποκατασταθεί γρήγορα η παροχή ενέργειας», έγραψε ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal στο Telegram.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι σχεδόν όλη η πόλη βρίσκεται χωρίς ρεύμα μετά το περιστατικό και ότι από το απόγευμα του Σαββάτου περίπου 500.000 άνθρωποι αντιμετώπιζαν διακοπές ρεύματος.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της Οδησσού, που ανερχόταν σε ένα εκατομμύριο, όταν ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

φωτογραφία αρχείου

«Η σημερινή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει την τροφοδοσία της πόλης και της περιφέρειας κατά περίπου 40 ή 45%, αλλά αν συνυπολογίσουμε τις κρίσιμες υποδομές, τότε φυσικά απομένουν πολύ λίγα για τους απλούς πολίτες», δήλωσε ο Kudrytskyi.

Έκκληση στην Τουρκία

Η θερμοκρασία στην Οδησσό ήταν στους δύο βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και αναμένεται να πέσει κάτω από το μηδέν για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός Shmyhal δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας να συγκεντρώσει κάθε διαθέσιμη γεννήτρια υψηλής ισχύος που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο και να την παραδώσει στην Οδησσό εντός μιας ημέρας.

Διέταξε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να απευθύνει έκκληση προς την Τουρκία να στείλει πλοία μεταφοράς μονάδων παραγωγής ενέργειας, για να παράσχουν βοήθεια στην πόλη. Πάντως, στην ίδια ενημέρωση ο Kudrytskyi δήλωσε ότι οι κρίσιμες υποδομές της πόλης τροφοδοτούνται πλέον με ρεύμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα