Ανάπτυξη της τάξης του 1% «βλέπει» η BNP Paribas ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2023, με επιτάχυνση στο 2% για το 2024. Σύμφωνα με τους αναλυτές του γαλλικού οίκου, η χώρα συνεχίζει να δείχνει θετικό momentum, έστω και εάν είναι ευάλωτη στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η BNP Paribas εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 10% φέτος για να υποχωρήσει στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024.

Παρά τη σημαντική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με ρυθμό 4,1%, σημειώνει η BNP Paribas, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009. Σχεδόν το 80% της αύξησης της ανεργίας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων του 2008 και του 2011, που διήρκεσαν από το φθινόπωρο του 2008 έως την άνοιξη του 2013, έχει αντιστραφεί, υπολογίζουν οι αναλυτές. Πάντως, τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται κυρίως από την υπόλοιπη Ευρώπη για το εμπόριο και τις προμήθειες της ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ήπειρο.

Έξοδος από την Εποπτεία

Όπως αναμενόταν, στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο η χώρα είχε ενταχθεί από το 2018. Η Ελλάδα συνεχίζει, ωστόσο, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την Επιτροπή. Λόγω της ευρωπαϊκής βοήθειας που έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους  και της οποίας οι αποπληρωμές ορισμένων δανείων πρέπει να κατανεμηθούν σε πολλά περισσότερα χρόνια, η Επιτροπή συνεχίζει να αξιολογεί στενά την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Τεχνητή ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Η χώρα γυρίζει σελίδα

Σύμφωνα με την BNP Paribas, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας σημαίνει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και δείχνει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κατέγραψε σημαντικό έλλειμμα το 2020 και το 2021 λόγω της υγειονομικής κρίσης (το έλλειμμα ανήλθε σε 6,9% του ΑΕΠ και 5,0% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά το 2022, προτού πιθανότατα καταστεί πλεονασματικό το 2023. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του δημόσιου χρέους θα πρέπει να μειωθεί ακόμη πιο σημαντικά φέτος από ό,τι το 2021: η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση περίπου στο 170% του ΑΕΠ, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020 (206,3%).

Ισχυρές επιδόσεις

Η BNP σημειώνει ότι χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας και το πρόγραμμα Ηρακλής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν στο 10% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022, προειδοποιεί ωστόσο ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερες δυσκολίες πληρωμής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να βασιστεί σε ένα ευνοϊκότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την αύξηση των εισπραττόμενων φόρων και τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, για να χρηματοδοτήσει μέρος της βοήθειας έναντι του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2022.

Το έτος 2023 φαίνεται, ωστόσο, ότι θα είναι πιο ευαίσθητο, με τον συνδυασμό κινδύνων (υψηλός πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων) να επιδεινώνει ακόμη τις δυσκολίες πληρωμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων