Ανάπτυξη της τάξης του 1% «βλέπει» η BNP Paribas ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2023, με επιτάχυνση στο 2% για το 2024. Σύμφωνα με τους αναλυτές του γαλλικού οίκου, η χώρα συνεχίζει να δείχνει θετικό momentum, έστω και εάν είναι ευάλωτη στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η BNP Paribas εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 10% φέτος για να υποχωρήσει στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024.
Παρά τη σημαντική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με ρυθμό 4,1%, σημειώνει η BNP Paribas, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009. Σχεδόν το 80% της αύξησης της ανεργίας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων του 2008 και του 2011, που διήρκεσαν από το φθινόπωρο του 2008 έως την άνοιξη του 2013, έχει αντιστραφεί, υπολογίζουν οι αναλυτές. Πάντως, τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται κυρίως από την υπόλοιπη Ευρώπη για το εμπόριο και τις προμήθειες της ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ήπειρο.
Έξοδος από την Εποπτεία
Όπως αναμενόταν, στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο η χώρα είχε ενταχθεί από το 2018. Η Ελλάδα συνεχίζει, ωστόσο, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την Επιτροπή. Λόγω της ευρωπαϊκής βοήθειας που έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους και της οποίας οι αποπληρωμές ορισμένων δανείων πρέπει να κατανεμηθούν σε πολλά περισσότερα χρόνια, η Επιτροπή συνεχίζει να αξιολογεί στενά την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.
Τεχνητή ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός
Η χώρα γυρίζει σελίδα
Σύμφωνα με την BNP Paribas, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας σημαίνει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και δείχνει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κατέγραψε σημαντικό έλλειμμα το 2020 και το 2021 λόγω της υγειονομικής κρίσης (το έλλειμμα ανήλθε σε 6,9% του ΑΕΠ και 5,0% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά το 2022, προτού πιθανότατα καταστεί πλεονασματικό το 2023. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του δημόσιου χρέους θα πρέπει να μειωθεί ακόμη πιο σημαντικά φέτος από ό,τι το 2021: η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση περίπου στο 170% του ΑΕΠ, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020 (206,3%).
Ισχυρές επιδόσεις
Η BNP σημειώνει ότι χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας και το πρόγραμμα Ηρακλής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν στο 10% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022, προειδοποιεί ωστόσο ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερες δυσκολίες πληρωμής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να βασιστεί σε ένα ευνοϊκότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την αύξηση των εισπραττόμενων φόρων και τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, για να χρηματοδοτήσει μέρος της βοήθειας έναντι του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2022.
Το έτος 2023 φαίνεται, ωστόσο, ότι θα είναι πιο ευαίσθητο, με τον συνδυασμό κινδύνων (υψηλός πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων) να επιδεινώνει ακόμη τις δυσκολίες πληρωμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό