Αύξηση σημείωσε τελικά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποιήσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο αντί για πτώση 0,1% όπως αναφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως  έδειξαν οι ετήσιες αναθεωρήσεις των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας για τον ΔΤΚ. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω και έδειξαν ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% αντί για 0,1% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

JP Morgan: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

Η κυβέρνηση υπολόγισε εκ νέου τους συντελεστές εποχικής προσαρμογής, το μοντέλο που χρησιμοποιεί για την αφαίρεση των εποχικών διακυμάνσεων από τα δεδομένα, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Τα ετήσια στοιχεία, τα οποία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα, δεν αναθεωρήθηκαν. Στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,5%. Αυτή ήταν η μικρότερη άνοδος από τον Οκτώβριο του 2021 και ακολούθησε την άνοδο 7,1% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο, αντί για 0,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν ότι ο αντίστοιχος πλωθωριστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% αντί για 0,2% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]