
Νέο πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών ύψους 80 εκατ. ευρώ έρχεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, κατά την διάρκειια ημερίδας με θέμα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥπΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την σημασία της καθοδήγησης από τους επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων οι αγρότες μπορούν να έχουν δωρεάν συμβουλές που χρειάζονται.
ΚΑΠ: 3 συμβουλές ανά αγρότη – Πώς θα παρέχονται
Οι ευκαιρίες
Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τις ευκαιρίες και τους στόχους της νέας ΚΑΠ μέσα από το πρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ.
«Στόχος», όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «είναι η διαμόρφωση μίας ευημερούσας και δίκαιης κοινωνίας που στηρίζεται σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με τον ταυτόχρονο στόχο να είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών ρύπων έως το 2050».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το εγχείρημα για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», δεν είναι εύκολο. «Την γη δεν θα την καλλιεργήσουμε μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια αλλά πρέπει να μπορούν να την καλλιεργήσουν και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 τόνισε ότι θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, την εποχή της βιωσιμότητας, την εποχή της ψηφιοποίησης, την εποχή της γνώσης, την εποχή της καινοτομίας.
Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας να κλείσουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά και να υπηρετήσουμε μια στόχευση συγκεκριμένη για να υπάρξει αποδοτικός πρωτογενής τομέας για τους παραγωγούς.
Αρδευτικό πρόγραμμα
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς υλοποιείται το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών και μάλιστα τα μεγάλα αρδευτικά έργα είναι αυτόνομα ενεργειακά.
Καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα αλλά υπογράμμισε ότι αν δεν πετύχει η πράσινη συμφωνία και δεν οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα δεν θα έχουμε το πεδίο να αναπτύξουμε καμία δράση.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση