Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα «υποστούν όλες τις συνέπειες» αν κλιμακώσουν την αντιπαράθεση για το κινέζικο μπαλόνι που κατέρριψε ο στρατός των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.

Το Πεκίνο «θα συνεχίσει μέχρι το τέλος» αν «οι ΗΠΑ επιμείνουν να εκμεταλλεύονται το θέμα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Στις 4 Φεβρουαρίου μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, όπως το αποκαλεί η Ουάσινγκτον, το οποίο εισήλθε στον ουρανό της Βόρειας Αμερικής. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως ήταν ένα μετεωρολογικό σκάφος που έχασε τον δρόμο του.

Ουκρανία: Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να σχεδιάσουν τον επόμενο με την Κίνα

Απίστευτη η αντίδραση των ΗΠΑ για το μπαλόνι

Το Σάββατο, ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι δήλωσε πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν «απίστευτη», «υστερική» και «παράλογη» ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

«Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;», είπε ο Γουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Για τον Γουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» του 1944.

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να διαχειριστούν την κατάσταση με ήρεμο τρόπο»

«Απαιτούμε επιτακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους», είπε ακόμη.

«Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», συνέχισε. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Γουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο αύριο Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα