Ανείπωτη τραγωδία στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας Αθήνας – Θεσσαλονίκης με τουλάχιστον 29 νεκρούς και 85 τραυματίες.

Τέμπη: Σύγκρουση τρένων – Στους 26 οι νεκροί και 85 οι τραυματίες

Λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου δύο τρένα, μία επιβατική αμαξοστοιχία με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μία εμπορική με αντίθετη κατεύθυνση προς τη Λάρισα  συγκρούστηκαν μετωπικά στην περιοχή Ευαγγελισμός της Λάρισας στην κοιλάδα των Τεμπών.

Τα πρώτα βαγόνια των δύο αμαξοστοιχιών από τη σφοδρή σύγκρουση εκτροχιάστηκαν.

Εικόνες Αποκάλυψης επικράτησαν με βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες, λαμαρίνες να λιώνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, πυκνοί καπνοί να σκεπάζουν το σημείο της σύγκρουσης και ανθρώπινες ψυχές να φωνάζουν για βοήθεια, να προσπαθούν να  απεγκλωβιστούν, να διασωθούν. Επιβάτες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης εκσφενδονίστηκαν εκτός βαγονιών.

Συναγερμός

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες αρχές με την Πολιτική Προστασία να επιχειρεί τον συντονισμό των συνεργείων διάσωσης και νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κατερίνα να υποδέχονται τους τραυματίες επιβάτες. Σε επιφυλακή τέθησαν στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο τηλέφωνο έγινε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων στις 12 τα μεσάνυχτα.

Μαρτυρίες διασωθέντων σοκάρουν περιγράφοντας τη στιγμή της σύγκρουσης αλλά και των εφιαλτικών λεπτών που ακολούθησαν.

Η επιχείριση διάσωσης συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από 150 πυροσβέστες, 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 32 αστυνομικούς και 15 περιπολικά.

Επί ποδός βρέθηκαν ο πρωθυπουργός και  τα υπουργικά στελέχη. Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τρεις ανακοινώσεις στις 3, τις 4 και τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης 1ης Μαρτίου έδωσε επισήμως τις πρώτες πληροφορίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών. Στις 3 τα ξεημερώματα ανακοινώθηκαν επιβεβαιωμένοι 16 νεκροί, στις 4 ο αριθμός ανέβηκε στους 26 και στις 5 στους 29. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 85.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία

ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης  από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι στις 4 τα ξημερώματα προέβη στην ακόλουθη ενημέρωση:

«Σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών,

συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης από τις δυνάμεις, του Πυροσβεστικού Σώματος με συνολικά 150 πυροσβέστες και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα.

Το έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων, στο έργο απεγκλωβισμού συνδράμουν και γερανοφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 26, ενώ έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 85 τραυματίες.

Οι υπόλοιποι επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους έχουν μεταφερθεί ήδη με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Οι σοροί μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης»

Η Hellenic Train

Με ανακοίνωση της η Hellenic Train λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα επιβεβαίωσε τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοιστοιχιών: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.επιχειρήσεις διάσωσης παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Η πλειονότητα των επιβατών μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα