Ποδαρικό με το δεξί στο 2023 έκανε η αγορά της στεγαστικής πίστης, παρά τη μείωση του ενδιαφέροντος για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση το τελευταίο τετράμηνο, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη επιτοκίων και εισοδημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των νέων συμβάσεων σε δάνεια της κατηγορίας διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 72 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Σε επιφυλακή για τις αποληρωμές στεγαστικών δανείων

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μήνα από το 2015, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο  η άνοδος ξεπερνά το 40%.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις καλές εποχές της δεκαετίας του 2000 ή ακόμη και με τα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην εποχή των μνημονίων.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2008 είχαν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 παρά την πτώση, η αξία τους είχε φτάσει τα 320 εκατ. ευρώ.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των σχετικών υπολοίπων παραμένει σε αρνητικό έδαφος, μιας και οι αποπληρωμές των παλαιότερων χορηγήσεων παραμένουν πάνω από τις νέες εκταμιεύσεις.

Οι προβλέψεις για εφέτος

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 2023 θα επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στις πωλήσεις νέων στεγαστικών δανείων.

Θεωρούν δε ότι οι πρώτες ενδείξεις μείωσής τους σε ετήσια βάση θα διαφανούν στο β΄ τρίμηνο, δεδομένου ότι ο χρόνος μεταξύ εκδήλωσης του αρχικού ενδιαφέροντος και εκταμίευσης συνήθως φτάνει τους 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά έκλεισε το 2022 στα 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί τον άτυπο στόχο για εφέτος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Όπως επισημαίνουν σχετικά, η αβεβαιότητα ως προς την πορεία των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, οδηγεί αρκετά νοικοκυριά στην αναβολή των σχεδίων για αγορά νέας κατοικίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Επιπλέον, αναφέρουν πως μεγάλο ποσοστό των μεταβιβάσεων γίνεται σήμερα με χρήση αποταμιεύσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες επέκτασης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Η άνοδος στα επιτόκια

Κι αυτό παρ΄ ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν συγκρατήσει τους τελευταίους μήνες το κόστος δανειοδότησης στα περισσότερα προγράμματα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε σε 3,73% έναντι 3,01% τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, πρόκειται για μικρή άνοδο σε σύγκριση με τη μεταβολή των διατραπεζικών δεικτών euribor, που την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν κατά 200 μονάδες βάσης.

Όπως εξηγεί, οι τράπεζες επέλεξαν να κρατήσουν τα επιτόκια σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα σε αυτήν τη συγκυρία, για μην διαταραχθεί η ζήτηση για το προϊόν.

Ειδικότερα, περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους (spreads) στα κυμαινόμενα επιτόκια, το μέσο ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στις αρχές του έτους σε 3,90%, 110 μονάδες βάσης υψηλότερα από το καλοκαίρι.

Δηλαδή οι τράπεζες απορρόφησαν περίπου τη μισή αύξηση των επιτοκίων euribor. Ταυτόχρονα, διατήρησαν, παρά τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές το περασμένο φθινόπωρο, σε ελκυστικά επίπεδα τα σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 έως 10 ετών.

Έτσι, τον Ιανουάριο το μέσο σταθερό επιτόκιο στη 10ετία ανήλθε σε 3,47%, μόλις 45 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα σταθερών δόσεων παραμένουν πρώτη επιλογή. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο το 65% των νέων δανείων έχει χορηγηθεί με σταθερό επιτόκιο.

«Επιλέγουμε να επιδοτήσουμε τα προϊόντα της κατηγορίας για να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Άλλωστε, το στεγαστικό δάνειο είναι ένα μακροπρόθεσμο προϊόν, το οποίο μας βοηθά να χτίσουμε μία συνολική σχέση με τους πελάτες μας» αναφέρει σχετικά τραπεζική πηγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις