Το παράδειγμα της Ελλάδας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Ουκρανία για 3.600 εταιρείες συσχετίζονται.

Το Υπερταμείο και το ταμείο κρατικής περιουσίας της Ουκρανία έχουν ξεκινήσει ένα κύκλο συζητήσεων όπως δήλωσε στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Ο κ. Δημητρίαδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο είναι ανοικτό σε ξένες επενδύσεις ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας ως προς τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, το Υπερταμείο συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το One Planet Sovereign Wealth Fund, όπου συμμετέχουν 43 Δημόσια και Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία, ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο του και δημιουργώντας εξωστρέφεια και αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Επιπλέον, παρακολουθεί και ανταλλάσσει τεχνογνωσία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο, όπως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Νέας Ζηλανδίας (NZSF) και της Πορτογαλίας (Parpublica), το ISIF της Ιρλανδίας, της Αιγύπτου (TSFE), καθώς και τη Mubadala των ΗΑΕ και τα υπόλοιπα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Κάθε ένα από τα επενδυτικά ταμεία με τα οποία συζητάμε, έχει διαφορετική αξία να μας δώσει. Ο στόχος αυτής της δικτύωσης δεν είναι απλώς να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα των διεθνών τάσεων και να ενσωματώνουμε τις πλέον συμβατές με τη χώρα μας πρακτικές, αλλά να τις συνδιαμορφώνουμε με την ενεργό διεθνή συμμετοχή μας».

Ανοικοδόμηση Ουκρανίας

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι, όταν ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, οπότε και θα αναζητηθούν εταιρείες από το εξωτερικό, για να βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία με την προσφορά τεχνογνωσίας σε θέματα υποδομών, θα μπορούσε να συμβάλλει και η Ελλάδα.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το υπερταμείο της Ελλάδας με αυτό της Ουκρανίας, έγκειται στο ότι και τα δύο είναι σχετικά καινούργια και αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά σε σχέση με άλλα περισσότερο ώριμα, όπως για παράδειγμα της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, που εμφανίζουν πολυετή δραστηριότητα.

Μεταρρυθμίσεις

Η Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, ήδη υλοποιεί μεταρρυθμίσεις παρά την εμπόλεμη κατάσταση αλλά θα πρέπει να υλοποιήσει και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καταρτίσει και θα επιταχυνθεί αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες και εκκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενσωματώσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα του ταμείου κρατικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, 3.600 επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση προχωράει η ιδιωτικοποίηση αγροτικών καλλιεργειών και εταιρειών επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, των μικρότερων λιμανιών, ορισμένων ακινήτων και βιομηχανιών ενώ παράλληλα αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές για τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο κομμάτι της λιανικής. Επίσης, υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και IT καθώς και στην δυνατότητα κατασκευής έξυπνων εργοστασίων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν την Ευρώπη καθώς και την Βόρεια Αμερική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή