Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση των τραπεζών.

Πρόκειται για τις Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase οι οποίες θα συνεισφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, ενώ οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Οι Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street και Bank of New York Mellon θα καταθέσουν από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία.

Η πτώχευση της τράπεζας κρυπτονομισμάτων που πέρασε στα «ψιλά»

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων τραπεζών της Αμερικής αντανακλά την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και σε τράπεζες όλων των μεγεθών ενώ καταδεικνύει τη συνολική τους δέσμευση να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Όπως έγινε γνωστό οι καταθέσεις θα πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά στην τράπεζα για τουλάχιστον 120 ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της First Republic.

Η είδηση ​​έρχεται μετά την πτώση της μετοχής της First Republic τις τελευταίες ημέρες, που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και της Signature Bank κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Και οι δύο αυτές τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως και η First Republic, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία ότι οι πελάτες θα απέσυραν τα χρήματά τους.

Σημειώνεται ότι και οι νέες καταθέσεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες είναι επίσης ανασφάλιστες.

Η μετοχή της First Republic

Η μετοχή της First Republic, η οποία έκλεισε στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου, διαπραγματεύτηκε κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη. Η διαπραγμάτευση της μετοχής σταμάτησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και αυξήθηκε σχεδόν 10% μέσα στην ημέρα, κλείνοντας τελικά στα 34,27 δολάρια.

Η τράπεζα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι είχε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαθεσιμότητα ρευστότητας, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει από το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά και αυτά δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τους επενδυτές από το ντάμπινγκ της μετοχής.

Την Πέμπτη, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στις 15 Μαρτίου, χωρίς να υπολογίζονται οι νέες καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η First Republic είχε δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων έχουν πλέον «επιβραδυνθεί σημαντικά», ανέφερε η τράπεζα. Η First Republic αναστέλλει επίσης το μέρισμα κοινών μετοχών.

Κοινή δήλωση Fed και υπουργείου Οικονομικών

«Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η Federal Reserve, το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Deposit Insurance Corporation και το Office of the Controller of the Currency.

Στη μεγάλη οικονομική κρίση, αρκετές τράπεζες που ταλαιπωρούνταν αγοράστηκαν φτηνά από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην ηρεμία του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της First Republic λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων του περασμένου έτους έχουν κάνει μια εξαγορά μη ελκυστική, σύμφωνα με το CNBC.

Η First Republic συνήθως εξυπηρετεί πελάτες και εταιρείες υψηλού επιπέδου και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν διαχείριση περιουσίας και δάνεια ακίνητης περιουσίας κατοικιών. Η εταιρεία ανέφερε περιουσιακά στοιχεία άνω των 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου και είχε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή