Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επεξεργάζονται τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, τα οποία αύξησαν τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων της.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,53%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 7.871 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 15.807 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,52% στις 7.519 μονάδες.

UBS: Αναμένει αποδυνάμωση του δολαρίου – Τι λέει για το ευρώ

Σημαντικά ήταν και τα κέρδη της εβδομάδας για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,7%, o DAX κέρδισε 1,3% και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,7%.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας παραγωγής κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων Dechra αυξήθηκαν κατά 38%, μετά την είδηση περί πιθανής εξαγοράς. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τον σουηδικό όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων EQT για μια πιθανή συμφωνία ύψους 4,63 δισ. στερλινών.

Επίσης, οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής φυτικών ελαίων και λιπών AAK σημείωσαν άνοδο 9%, αφού η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε υψηλά λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 5,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Η επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού αποδίδεται στην πτωτική τάση των τιμών της ενέργειας, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών συνεχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα κατά 15,9% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση εκτινάχθηκαν κατά 4,8%.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής αγοράς εμπορικών ακινήτων αυξάνονται, με ορισμένους επενδυτές να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος τομέας που θα καταρρεύσει. Μετά τις τραπεζικές κρίσεις του Μαρτίου, έχουν δημιουργηθεί φόβοι για τον λεγόμενο “βρόγχο της καταστροφής”, κατά τον οποίο ένα πιθανό bank run θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση στον τομέα των ακινήτων.

Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια που επένδυσαν απευθείας σε ακίνητα κατέγραψαν εκροές 172 εκατ. στερλινών (215,4 εκατ. δολαρίων) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct. Οι αναλυτές της Citi βλέπουν τώρα πτώση των μετοχών ακινήτων κατά 20%-40% μέχρι το επόμενο έτος. Η Capital Economics αύξησε την πρόβλεψή της για διόρθωση του κλάδου των ακινήτων της ευρωζώνης από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο από 12% σε 20%, με τα γραφεία να αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη επίπτωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές