Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στη Μόσχα την Κυριακή. Oι δύο άνδρες χαιρέτισαν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία έχουν κηρύξει μια εταιρική σχέση “χωρίς όρια”. Τον περασμένο μήνα ο ισχυρός άντρας του Κρεμλίνου συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών δεσμών τους από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Μακρόν: Στο Πεκίνο συνοδεία 50 επιχειρηματιών – «Μοιρασμένοι ρόλοι» με τη φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Reuters πλάνα από τη συνάντηση έδειχναν τον Πούτιν να σφίγγει το χέρι με τον Λι και στη συνέχεια να κάθεται σε ένα τραπέζι. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ήταν επίσης παρών.

«Εργαζόμαστε ενεργά μέσω των στρατιωτικών μας υπηρεσιών, ανταλλάσσουμε τακτικά χρήσιμες πληροφορίες, συνεργαζόμαστε στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας και πραγματοποιούμε κοινές ασκήσεις», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι ασκήσεις, πρόσθεσε, έχουν πραγματοποιηθεί στην Άπω Ανατολή καθώς και στην Ευρώπη και συμμετέχουν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Προμηθεύει η Κίνα τη Ρωσία με όπλα;

«Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν ακόμη κρίσιμο τομέα που ενισχύει τον εξαιρετικά εμπιστευτικό, στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκουν ολοένα και περισσότερα εξαρτήματα από την Κίνα σε ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο. Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δεν έχουν δει ακόμη ενδείξεις ότι το Πεκίνο προμηθεύει όπλα στη Μόσχα.

Η επίσκεψη ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί ο Λι σε άλλη χώρα από τότε που διορίστηκε τον περασμένο μήνα.

«Τον τελευταίο καιρό η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στον στρατιωτικό και στρατιωτικοτεχνικό τομέα αναπτύσσεται πολύ καλά», είπε στον Πούτιν, λέγοντας ότι αυτό βοήθησε στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας. Τα σχόλια του Λι μεταφράστηκαν από το Κρεμλίνο.

Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την επίσκεψη του Λι στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε συνάντηση με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα