Στο «μέτωπο» των εκλογών της 21ης Μαΐου επικεντρώνεται με ανάλυσή του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακόμα και εάν τελικά κερδίσει η σημερινή αντιπολίτευση, δεν προβλέπονται μεγάλοι κίνδυνοι από τις πολιτικές της.

Σύμφωνα με το report «παρά το sell-off των τραπεζικών μετοχών το Μάρτιο όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει τη ΝΔ, η κυβέρνηση παραμένει μπροστά ενόψει των εκλογών του Μαΐου».

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της Jefferies κάνουν ειδική αναφορά στις τράπεζες, τονίζοντας ότι μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε τέσσερις πιθανούς κινδύνους, αλλά οι επιπτώσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες.

Αυτό είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει για υγεία, εργασία, ακρίβεια, φόρους

Οι κίνδυνοι

  • Παρέμβαση στα στεγαστικά δάνεια: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν παγώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Μια επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τα προγράμματα προστασίας είναι πιθανό να είχε περιορισμένες επιπτώσεις στον κλάδο.
  • Πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων: Τα στοιχεία καταγράφουν ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ήδη κινούνται προς τα πάνω, με αργούς ρυθμούς, μετριάζοντας τις εκκλήσεις για πιο επιθετική μετακύληση των αυξήσεων επιτοκίων στους καταθέτες.
  • Φόρος για τα υπερ-κέρδη: Οι τράπεζες έμειναν εκτός των αρκετών γύρων φορολόγησης των υπερ-κερδών που εστίασαν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης ακρίβειας, όμως υπάρχει ο κίνδυνος μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο ανοικτή στην επιβολή ενός φόρου στα κέρδη που σχετίζονται με τα υψηλότερα επιτόκια, επισημαίνουν οι αναλυτές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το κόμμα δεν έχει δείξει να έχει τέτοια πρόθεση. Καθώς η κρίση ακρίβειας μετριάζεται, περιορίζεται η ανάγκη για μεγάλα σχέδια προστασίας που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση με τη μορφή τέτοιων έκτακτων φόρων. Τυχόν πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα αντιμετωπίζονταν από τους οίκους αξιολόγησης σαν μια κίνηση που καθυστερεί την εξυγίανση του κλάδου μετά την κρίση, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.
  • Προστασία κατοικίας: Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια αφορούν περισσότερο τα foreign funds που αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους μέσω των φορέων διαχείρισης χρέους (servicers), μεταξύ άλλων και μέσω κατασχέσεων. Μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της δυνατότητας των servicers να εισπράττουν οφειλές θα επηρέαζαν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις senior σκέλη των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους