Η Κίνα απέσπασε τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις εισαγωγές της ΕΕ εκτός χωρών του μπλοκ, σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας το 2022, ενώ έπονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πέρσι, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ, και πιο ειδικά από την Κίνα το 38% (183 δισεκατομμύρια ευρώ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% (91 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ άλλοι κορυφαίοι εταίροι ήταν η Ελβετία (6% και 30 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ταϊβάν (5% και 23 δισεκατομμύρια ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ (από 4%, 20 και 18 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα).

Τεχνολογία: 1 στις 2 εταιρείες θέλει να προσλάβει εργαζόμενους

Η σημαντικότερη κατηγορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ ήταν τα ηλεκτρονικά είδη-τηλεπικοινωνίες (202 δισ. ευρώ).

Για τρεις από τους έξι κορυφαίους εταίρους της ΕΕ στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, η μεγαλύτερη κατηγορία προϊόντων ήταν οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες: το Βιετνάμ (74% των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας από το Βιετνάμ· 13 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ταϊβάν (69%· 16 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Κίνα ( 55%, 101 δισεκατομμύρια ευρώ).

Για την Ελβετία, η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα φάρμακα (68% των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας από την Ελβετία, 20 δισεκατομμύρια ευρώ). Για τις Ηνωμένες Πολιτείες (35% και 32 δισεκατομμύρια €) και το Ηνωμένο Βασίλειο (28% και 6 δισεκατομμύρια €), ήταν η αεροδιαστημική.

Η μεγαλύτερη κατηγορία στις εξαγωγές

Όσον αφορά στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας σε χώρες εκτός ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος το 2022 (26% και 118 δισεκατομμύρια €) ενώ έπονται Κίνα (12% και 53 δισεκατομμύρια €), Ηνωμένο Βασίλειο (9% και 42 δισεκατομμύρια €), Ελβετία (6% και 28 δισεκατομμύρια €), Ιαπωνία (4% και 19 δισεκατομμύρια €) και Τουρκία (3% και 12 δισεκατομμύρια €).

Η πιο σημαντική κατηγορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που εξήχθησαν σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν τα φάρμακα (145 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή