Στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως οι δαπάνες αυξήθηκαν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τα ενεργειακά έσοδα μειώθηκαν υπό την πίεση των κυρώσεων και άλλων περιορισμών.

Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό έλλειμμα έφτασε τα 3,42 τρισεκατομμύρια ρούβλια (45,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τον στόχο για έλλειμμα 2,9 τρισ. ρούβλια. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 22%, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν περισσότερο από το μισό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη είναι τι θα γίνει με τις δαπάνες το υπόλοιπο του έτους. Αυτό που συνέβη με τα έσοδα, ενεργειακά και μη, ήταν αναμενόμενο», δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στο Renaissance Capital. «Αυτό που συνέβη με τα έσοδα, ενεργειακά και μη, ήταν αναμενόμενο».

Επιδείνωση

Σύμφωνα με το Bloomberg, «το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ρωσίας συνέχισε να επιδεινώνεται τον Απρίλιο. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις δαπάνες, τα νέα δεδομένα δεν παρέχουν αποδείξεις ότι τα καταφέρνουν. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι πιθανό να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα τους επόμενους μήνες και να απαιτήσει από την κεντρική τράπεζα να ανακαλέσει ορισμένες από τις μειώσεις των επιτοκίων που έκανε πέρυσι».

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η αύξηση των δαπανών οφείλεται στις προκαταβολές που έγιναν στις αρχές του έτους και δεν θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 67% τον Απρίλιο εν μέσω κυρώσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, τα έσοδα έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης τον Απρίλιο, ενώ προβλέπεται ότι οι αλλαγές στους φόρους μετά το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των ενεργειακών κερδών, ειδικά αργότερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή