Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού «πέρασε» με πολιτικά αμφιλεγόμενο τρόπο στη Γαλλία, αφού πρώτα πέρασαν από 40 κύματα τόσο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν. Η δημόσια συζήτηση για την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων, ωστόσο, συνεχίζεται. Έτσι μετά τους εκπροσώπους των συνδικάτων η πρωθυπουργός εγκαινίασε από τη Δευτέρα γύρο συνομιλιών με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων, της Medef και της CPME, που είχαν δηλώσει «έτοιμοι για να συζητήσουν το ζήτημα της απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων». Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των τεχνιτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κοινωνικός διάλογος διεξάγεται στη βάση των σχετικών γνωμοδοτήσεων του Συνταγματικού Συμβουλίου της χώρας. Αλλά δεν φτάνει μέχρι την πιθανή αναθεώρηση των εργασιακών διαταγμάτων ή των συντάξεων, αφού τα εργατικά συνδικάτα απέκλεισαν κάτι τέτοιο θεωρώντας ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Γαλλία: Απορρίφθηκε το αίτημα για δημοψήφισμα για το συνταξιοδοτικό

Η γαλλική εργοδοσία πάντως φέρεται διατεθειμένη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τους εργαζομένους και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της παράτασης του εργασιακού βίου που, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, θα

συμβάλει στην εκτόνωση των πιέσεων που δέχονται λόγω δημογραφικού τα συστήματα των συντάξεων και κοινωνικών ασφαλίσεων και στη Γαλλία – παρότι πρόκειται για μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

«Προοδευτική σύνταξη»

«Προσέρχομαι στο Ματινιόν με μια λίστα θεμάτων στο χαρτοφύλακά μου», δήλωσε ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ που ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της χώρας, Medef. Ο Ρου ντε Μπεζιέ δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει την «προοδευτική σύνταξη», τη δυνατότητα που δίνει δηλαδή ο γαλλικός νόμος να βγει κανείς στη σύνταξη δύο χρόνια προτού συμπληρώσει την κατώτατη ηλικία και να παίρνει γι’ αυτό το διάστημα μέρος της σύνταξής του ενώ συνεχίζει να εργάζεται ως μερικώς απασχολούμενος.

Η δυνατότητα αυτή είναι που έδινε σε αρκετούς εργαζομένους στη Γαλλία τη δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 χρόνια τους. Με τη μεταρρύθμιση Μακρόν και την αύξηση του κατώτατου ορίου από τα 62 στα 64, η «προοδευτική σύνταξη» θα ξεκινά στα 62 (από το φθινόπωρο που θα ισχύσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού).

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα της «προοδευτικής σύνταξης» διότι συχνά την αρνούνται οι εργοδότες τους. Κι αυτό διότι με τα ίδια χρήματα που δίνουν σε έναν 60άρη μερικώς απασχολούμενο, πολλές φορές και με λιγότερα, έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έναν νέο εργαζόμενο. Άπειρο μεν, αλλά πλήρους απασχόλησης.

Protesters hold a placard which reads “Shutting down Darmanin is legitimate” in reference of French Interior Minister Gerald Darmanin during a demonstration as part of the eleventh day of nationwide strikes and protests against French government’s pension reform, in Paris, France, April 6, 2023. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Αυξήσεις 5,8% στον ιδιωτικό τομέα

Ο Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος ώστε να μην σηκώνουν οι εργοδότες όλο το βάρος των αυξημένων μισθών που λαμβάνουν κατά κανόνα τα ηλικιωμένα στελέχη των επιχειρήσεων, κάτι που «φρενάρει την πρόσληψή τους». Όπως εξάλλου και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας που κατατρώγουν τα οικογενειακά εισοδήματα και ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ο επικεφαλής της Medef είπε ότι «οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κάνει το καθήκον τους», προχωρώντας σε αυξήσεις του μέσου μισθού της τάξεως του 5,8%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Urssaf, της Ένωσης που συγκεντρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

«Εμείς δώσαμε 5,8% σε αντίθεση με τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, που κυμάνθηκαν γύρω από το 2%», πρόσθεσε ο Ρου Ντε Μπεζιέ, ο οποίος δήλωσε επίσης πρόθυμος να συνεργαστεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα των «αυξήσεων στα χαρτιά».

Το «πριμ δραστηριότητας»

Διότι οι αυξήσεις που δίνονται πολλές φορές δεν φαίνονται στο πορτοφόλι των χαμηλόμισθων εργαζομένων (όσων αμείβονται έως και με το διπλάσιο του κατώτατου μισθού, που εισπράττουν έως 2.700 ευρώ καθαρά μηνιαίως δηλαδή στη Γαλλία), διότι τις εξαφανίζει η μερική ή και πλήρης απόσυρση του «πριμ δραστηριότητας». Πρόκειται

για ένα βοήθημα που προβλέπεται για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε εργάζονται είτε είναι άνεργοι.

«Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 60% με 70% των αυξήσεων των μισθών δεν αποδίδονται στο δικαιούχο εξαιτίας κυρίως του πριμ δραστηριότητας που χάνεται όσο ανεβαίνει ο μισθός», είπε ο Ρου ντε Μπεζιέ.

Την Τρίτη την πόρτα της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν πέρασαν οι επικεφαλής της γαλλικής Ένωσης Τεχνιτών και Ελεύθερων Επαγγελματιών, που επίσης διεκδικούν κίνητρα για να παρατείνουν τον εργάσιμο βίο τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ