Τρεις μήνες πριν την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 φέρεται να βρισκόταν στα χέρια της κυβέρνησης Μπάιντεν έκθεση της CIA που ενημέρωνε ότι το Κίεβο σκόπευε να καταστρέψει τη βασική γραμμή εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό αέριο.

Der Spiegel: Νέα στοιχεία για τη δολιοφθορά στον Nord Stream οδηγούν στην Ουκρανία

Αυτό αναφέρει η Washington Post, αναφέροντας στο σχετικό δημοσίευμα ότι μια μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε τη CIA πως ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε μια επίθεση για την οποίαν θα χρησιμοποιούταν μια μικρή ομάδα δυτών, η οποία θα αναφερόταν απευθείας στον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξαμελής ομάδα θα αναφερόταν απευθείας στον στρατηγό Βαλέριι Ζαλούζχνι, χωρίς να ενημερώνεται σχετικά ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η διαρροή

Το δημοσίευμα της Washington Post βασίζεται στη μεγάλη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από μέλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην πλατφόρμα Discord. Οι αναφορές, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς Τζακ Τεϊσέιρα, προήλθαν αρχικά από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών που αργότερα μοιράστηκε το υλικό με τις ΗΠΑ και κατόπιν με τη Γερμανία. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από αξιωματούχους ασφαλείας από διάφορες χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post.

Το αμερικανικό έντυπο σημειώνει ότι οι εξαιρετικά αναλυτικές λεπτομέρειες αναφορικά με την επίθεση, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των πρακτόρων και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, δείχνουν ότι για σχεδόν ένα χρόνο οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν βάσιμες υποψίες ότι το Κίεβο κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ. Οι εικασίες αυτές ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν Γερμανοί ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία τα οποία ταιριάζουν με τη φερόμενη ως σχεδιαζόμενη από την Ουκρανία επίθεση.

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες επιβεβαίωσαν ότι η περίληψη των πληροφοριών που αναρτήθηκε στο Discord ανέφερε με ακρίβεια όσα η μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή υπηρεσία μετέφερε στη CIA. Η Post συμφώνησε να αποκρύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας που ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές, καθώς και ορισμένες πτυχές του ύποπτου σχεδίου κατόπιν αιτήματος κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών θα απειλούσε τις πηγές και τις έρευνες.

Σιωπηρή παραδοχή

Όπως αναφέρει η Washington Post, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχονται τώρα κατ’ ιδίαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την εμπλοκή της Μόσχας στην ανατίναξη των αγωγών – κάτι που υποστήριζαν εξαρχής οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι θα ήταν παράδοξο ο Πούτιν να καταστρέψει μόνος του το βασικό εργαλείο ενεργειακού εκβιασμού της γηραιάς ηπείρου. Δημοσίως, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφεύγει να διατυπώσει εικασίες σχετικά με το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την καταστροφή των αγωγών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες έχουν υποδείξει σιωπηλά την Ουκρανία ως τη χώρα που βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά διστάζουν να το πουν δημοσίως, φοβούμενοι ότι η απόδοση ευθυνών στο Κίεβο θα μπορούσε να διασπάσει τη συμμαχία κατά της Ρωσίας. Σε συγκεντρώσεις Ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι αξιωματούχοι έχουν κατασταλάξει σε μια κοινή γραμμή η οποία συνοψίζεται στο «μην μιλάτε για τον Nord Stream»

Σύμφωνα με τη Washington Post, το να κρατηθεί ο Ζελένσκι έξω από το κύκλωμα θα έδινε στον Ουκρανό ηγέτη μια κάλυψη έναντι μιας τολμηρής επίθεσης σε μη στρατιωτικές υποδομές που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη δημόσια οργή και να θέσει σε κίνδυνο τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία -ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία πριν από τον πόλεμο προμηθευόταν το μισό φυσικό αέριο από τη Ρωσία και είχε επανειλημμένα υπερασπιστεί το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου, κατείχε το 51% του Nord Stream, δυτικές ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ήταν εταίροι και είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια στους αγωγούς. Η Ουκρανία διαμαρτυρόταν πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμπτει τους αγωγούν που διέρχονται από το έδαφός της, στερώντας από το Κίεβο τεράστια έσοδα από τα τέλη διέλευσης.

Η αναβολή

Όπως σημειώνει η Washington Post, η επιχείρηση αναβλήθηκε την πρώτη φορά, για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Αρχικά οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στον αγωγό την επομένη μιας μεγάλης συμμαχικής ναυτικής άσκησης, γνωστής ως BALTOPS, η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου 2022. Σημειώνεται ότι ο ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουν Χέρς, ο οποίος υποστήριξε πως η CIA κρύβεται πίσω από την καταστροφή των αγωγών, ανέφερε στο δημοσίευμά του ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από κοινού με τη Νορβηγία, χρησιμοποίησαν αυτή την άσκηση ως κάλυψη για να τοποθετηθούν εκρηκτικά στους αγωγούς, τα οποία ακολούθως ενεργοποιήθηκαν εξ αποστάσεως αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Κατά το σενάριο των γερμανικών υπηρεσιών, έξι άτομα χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια για να νοικιάσουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος τον Σεπτέμβριο. Επιβιβάστηκαν από τη Γερμανία και τοποθέτησαν εκρηκτικά που κατέστρεψαν τους αγωγούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν ειδικευμένοι δύτες, δεδομένου ότι τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε βάθος περίπου 240 ποδιών, κάτι που θα καθιστούσε τη χρήση ηλίου απαραίτητη για διατήρηση της πνευματικής συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν υπολείμματα εκρηκτικών που βρέθηκαν στον αγωγό με ίχνη που βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του γιοτ, που ονομάζεται Andromeda. Και έχουν συνδέσει Ουκρανούς ιδιώτες με την ενοικίαση του σκάφους μέσω μιας προφανώς εικονικής εταιρείας στην Πολωνία. Οι ερευνητές υποψιάζονται επίσης ότι τουλάχιστον ένα άτομο που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό συμμετείχε στην επιχείρηση δολιοφθοράς.

Ανησυχία για την επιθετικότητα του Κιέβου

Σύμφωνα με τους Washington Post, οι αναφορές για τα περί καταστροφής των αγωγών Nord Stream από το Κίεβο ενισχύουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για επιθετικές κινήσεις της Ουκρανίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πόλεμο σε κλιμάκωση, ακόμα και σε μια σύγκρουση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό έντυπο, τον Φεβρουάριο, την παραμονή της πρώτης επετείου του πολέμου, η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας συμφώνησε «κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον» να αναβάλει προγραμματισμένα πλήγματα κατά της Μόσχας, όπως προκύπτει από ένα άλλο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στο Discord. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό μιας ευρύτερης έντασης που υποβόσκει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου: Η Ουκρανία, πρόθυμη να φέρει τον πόλεμο στο έδαφος της Ρωσίας, μερικές φορές συγκρατείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια