Θετικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες και σήμερα, αφού τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνθηκαν και πάλι τον Μάιο, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,19% στις 34.132 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,50% στις 4.360 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,87% στις 13.578 μονάδες.

Crypto: Δύσκολοι καιροί για τα Altcoins – Βυθίζεται μια αγορά που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Oracle παραμένουν στο επίκεντρο, σημειώνοντας άλμα 4%, αφού τα αποτελέσματα της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 1,67 δολάρια ανά μετοχή σε έσοδα 13,84 δισ. δολαρίων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, από τον Μάρτιο του 2021, στο 4% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η εικόνα δεν ήταν όμως τόσο αισιόδοξη. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 0,4% στον μήνα και είναι αυξημένος κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που δείχνει ότι, ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν κάπως χαλαρώσει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.

Η αίσθηση πάντως της αγοράς είναι ότι η Fed την Τετάρτη θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 5% με 5,25%, σημειώνοντας την πρώτη παύση μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι προσπάθειες των αξιωματούχων βοήθησαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει όμως πολύ πάνω από τον στόχο τους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Fed μπορεί να σταματήσει οριστικά τις αυξήσεις. Έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FED έχουν αναφέρει η παύση στον κύκλο αυξήσεων δεν πρέπει να θεωρείται ως τελική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street