Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διεξήγαγε αποστολή παρακολούθησης για τις πτυχές ασφαλείας της μακροπρόθεσμης λειτουργίας (SALTO) από ομότιμους στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, στη γειτονική Βουλγαρία, από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε το πυρηνικό εργοστάσιο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα.

Ο σκοπός του ελέγχου ήταν η επισκόπηση της προόδου στην εφαρμογή των συστάσεων και των προτάσεων που προέκυψαν από την αποστολή SALTO στις Μονάδες 5 και 6 του Κοζλοντούι, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Ο ΙΑΕΑ προειδοποιεί για νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ζαπορίζια

Η ομάδα αξιολόγησης αποτελείτο από εκπροσώπους του Οργανισμού και ειδικούς οργανισμών εταίρων του ΔΟΑΕ. Πραγματοποίησε συνεντεύξεις και συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες και τους διαχειριστές του πυρηνικού εργοστασίου σε κάθε περιοχή ελέγχου.

Προκαταρκτική έκθεση ΙΑΕΑ

Σε μια τελική συνάντηση της αποστολής στις 15 Ιουνίου, οι ελεγκτές παρουσίασαν μια προκαταρκτική έκθεση για τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΟΑΕ Γκάμπορ Πετόφι ανέφερε ότι όλες οι δραστηριότητες για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης λειτουργίας των Μονάδων 5 και 6 είχαν εφαρμοστεί στο Κοζλοντούι.

“Η οργάνωση και η διεξαγωγή των ανεξάρτητων επισκοπήσεων πλήρους κλίμακας SALTO επιβεβαιώνει σαφώς και κατηγορηματικά ότι η διαχείριση του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού θέτει ύψιστη προτεραιότητα στην ασφαλή και ολοένα πιο αποτελεσματική υλοποίηση των δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη λειτουργία των Μονάδων 5 και 6 στο απαιτούμενο υψηλό επίπεδο και σύμφωνα με τα πρότυπα του ΔΟΑΕ”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Η αποστολή παρακολούθησης είναι το τελικό στάδιο μιας σειράς αξιολογήσεων από ομότιμους SALTO που ξεκίνησε η διαχείριση του πυρηνικού εργοστασίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την παράταση της διάρκειας ζωής των δύο Μονάδων 1.000 MW. Πριν από την αποστολή αυτή είχε προηγηθεί αποστολή SALTO τον Ιούλιο του 2021 και δύο προ-SALTO αποστολές: μία στη Μονάδα 5, το 2016, και μία στη Μονάδα 6, το 2018.

Η Μονάδα 5 του Κοζλοντούι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το 1987 και έχει άδεια λειτουργίας έως το 2027. Η εμπορική λειτουργία της Μονάδας 6 ξεκίνησε το 1991 και η άδεια λειτουργίας της λήγει το 2029. Οι Μονάδες 1 έως 4 έχουν κλείσει και βρίσκονται σε διαδικασία παροπλισμού.

Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα