Αναστέλλουν οι ρωσικές αρχές τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί η πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση.

Ουκρανία: Άμαχοι απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Αυτό μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS της Ρωσίας, επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη του ελεγχόμενου από τη Ρωσία τμήματος της γύρω περιοχής.

Εμπόλεμη ζώνη το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Η Ουκρανία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών που κατέχει η Ρωσία. Η περιοχή της Ζαπορίζια ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, με τις ρωσικές αρχές να έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τον πληθυσμό.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, Ραφαέλ Γκρόσι, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι και οι έξι αντιδραστήρες στη μεγαλύτερη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε «ψυχρή διακοπή λειτουργίας», που σημαίνει ότι δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά εξακολουθούν να είναι φορτωμένοι με πυρηνικό υλικό.

Ο Γκρόσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο έχει γίνει «δυνητικά επικίνδυνη», καθώς αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Μόσχα άρχισαν να εκκενώνουν ανθρώπους από κοντινές περιοχές.

Οι εκκενώσεις

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από χωριά που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, ανέφερε τη Δευτέρα ο Μπαλίτσκι, σύμφωνα με το TASS, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ανήλικοι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του οποίου ηγείται ο Γκρόσι, έχει εκδώσει στο παρελθόν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια στο εργοστάσιο, αφού οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Τον Μάρτιο ο ΙΑΕΑ προειδοποίησε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει σε λειτουργία ζωτικά συστήματα ψύξης, μετά από ζημιές σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα