Κανείς δεν φανταζόταν πριν μερικές δεκαετίες πως το «Αμερικανικό Όνειρο» θα έπαιρνε σάρκα και οστά στη Γηραιά Ήπειρο και πόσο μάλλον ότι θα επιβεβαιωνόταν ως γεγονός από τη γενιά Ζ της ίδιας της Αμερικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία της Sofi Torres – Kennedy η οποία έψαχνε να κερδίσει λίγο χρόνο προτού μπλεχτεί για τα καλά στον «ιστό» της αγοράς εργασίας. Κάπως έτσι κατέληξε να διδάσκει αγγλικά σε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπορντώ της Γαλλίας.
Η νοσταλγία πουλάει: Πώς το 1990 «νίκησε» το 2023
Η ίδια μιλώντας στο businessinsider εκτίμησε πως ο χρόνος αυτός στην γαλλική πόλη θα ήταν μια περίοδος απομόνωσης και ανασυγκρότησης, προκειμένου στο τέλος της να επιστρέψει στο Σικάγο και να βρει μια «πραγματική δουλειά».
Τίποτα όμως δεν πήγε βάσει σχεδίου για τη Sofi καθώς ο ένας χρόνος έγινε δύο, και τώρα βρίσκεται ήδη στον τρίτο όπου απολαμβάνει τη ζωή στην γαλλική ύπαιθρο.
Πλέον εργάζεται σε ένα πύργο όπου πραγματοποιεί ξεναγήσεις, είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες και ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το παράδειγμα της 24χρονης Sofi δεν είναι το μοναδικό. Πολλοί Αμερικανοί της γενιάς Ζ φαίνονται να έχουν αποκτήσει εμμονή με τη ζωή στην Ευρώπη.
Αυτό συμβαίνει επειδή το «Αμερικανικό Όνειρο» μοιάζει να είναι ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν αναθέσει οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες σε τρίτους.
Το «Αμερικανικό Όνειρο» είναι η ιδέα ότι όποιος εργάζεται αρκετά σκληρά μπορεί να τα καταφέρει στις ΗΠΑ. Τώρα, ωστόσο, ορισμένα μέλη της Gen Z, απογοητευμένα από την κουλτούρα της υπερπροσπάθειας και τη διαπίστωση ότι ορόσημα της επιτυχίας, όπως το να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι είναι άπιαστα για αυτούς, κοιτάζουν προς την Ευρώπη ως το μέρος που προσφέρει τη ζωή που ονειρεύονται.
Τα μεγάλα διαλείμματα για μεσημεριανό, οι πολλές ημέρες πληρωμένης άδειας και το να φεύγουν από το γραφείο όταν το ρολόι δείξει πέντε, τους φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά.
Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις με ευέλικτη εργασία, είτε για θέσεις γραφείου που προάγουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ορισμένοι Αμερικανοί της Gen Z υιοθετούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την καριέρα και την επαγγελματική τους ζωή.
«Θέλω απλά να μετακομίσω στην Ευρώπη»
Η ζωή της Sofi έχει εμπνεύσει πολλούς της γενιάς της.
«Υπάρχει αυτή η έλξη, και δεν έχω μιλήσει ποτέ σε κάποιον που να λέει ‘αυτό που κάνεις είναι τρελό και δεν ακούγεται καθόλου διασκεδαστικό’» λέει η ίδια, με πολλούς από τους οικείους της να της δηλώνουν πως θέλουν απλώς να μετακομίσουν στην Ευρώπη.
Η Davina Ramkissoon, ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας στο χώρο εργασίας στην Ιρλανδία, είπε ότι έχει παρακολουθήσει πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται από τη Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για δουλειά.
«Ένα από τα πράγματα που πάντα αναφέρεται στις συζητήσεις είναι ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί από τότε που μετακόμισαν», υπογράμμισε.
Η Lily Rakow είναι μια podcaster και δημιουργός περιεχομένου που ζει στo Μέριλαντ. Η ίδια είπε ότι άρχισε να αναζητά τον ευρωπαϊκό «τρόπο ζωής» για να απαλλαγεί από κάποιους στρεσογόνους παράγοντες της δουλειάς της.
Σημειώνεται ότι αμέτρητοι νέοι Αμερικανοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους στον χώρο εργασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα, είτε για ευκαιρίες για ταξίδια και αυτό πιθανότατα βοήθησε στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων για την αμερικανική Gen Z.
Πηγή: In.gr
Latest News
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης