
Ο Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει στην Ευρώπη σήμερα για μία περιοδεία με βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Τα βασικά σημεία της συζήτησης είναι η συμμετοχή στη διευρυνόμενη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η έγκριση των ΗΠΑ για τα πυρομαχικά διασποράς.
Ενδεικτική της σημασίας που έχει για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι η δήλωση του συμβούλου του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ανέφερε ότι το ταξίδι θα «αναδείξει την ηγεσία του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».
Πρώτη στάση το Λονδίνο
Ο Μπάιντεν θα φτάσει το βράδυ στην βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, και τον βασιλιά Κάρολο. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού ταξιδέψει στο Ελσίνκι για να υποδεχθεί το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν – Τι συζήτησαν
Παρά την ασταθή πολιτική θέση του Σούνακ στο εσωτερικό μέτωπο, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν και θα είναι η έκτη συνάντησή τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Σούνακ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ο κορυφαίος σύμμαχος της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ [και] ο σημαντικότερος εμπορικός, αμυντικός και διπλωματικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Πρόσθεσε:«Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες και άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τη φυσική και οικονομική μας ασφάλεια, οι συμμαχίες μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ»..
Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά στο κάστρο του Ουίνδσορ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του Καρόλου, όπου αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική κρίση, ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τους δύο ηγέτες, και για τον τρόπο χρηματοδότησης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Σκωτία πριν από δύο χρόνια, ο Μπάιντεν επαίνεσε την ηγεσία του Καρόλου στο θέμα, λέγοντάς του: «Σας χρειαζόμαστε επειγόντως».

Με την συμμετοχή του Μπάιντεν η σύνοδος κορυφής
Από την Τρίτη, ο Μπάιντεν θα περάσει δύο ημέρες στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία φιλοξενεί την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με ηγέτες και θα εκφωνήσει ομιλία από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.
Είναι πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ενέκρινε την παροχή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, ένα όπλο που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει επειδή έχει καταγραφεί ότι προκαλεί αδιακρίτως θύματα, ενώ τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ενδέχεται να προκαλέσουν θανάτους δεκαετίες αργότερα.
Για τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος κορυφής «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα πληρώσει». Αλλά το ΝΑΤΟ έχει επίσης αγωνιστεί να γεφυρώσει τις διαιρέσεις σε σημαντικά ζητήματα. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη συμμαχία φέτος, αλλά η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία, καταγράφει το βρετανικό δημοσίευμα.
Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να επεκταθεί η πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας θέλουν να κινηθούν γρήγορα, θεωρώντας το ως έναν τρόπο αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας.
Οι ΗΠΑ και άλλοι υποστηρίζουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ο ίδιος ο Μπάιντεν σημείωσε σε συνέντευξή του στο CNN που προβλήθηκε την Παρασκευή: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου …»
Τελευταία στάση στο Ελσίνκι
Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ελσίνκι. Η στάση αυτή είναι κάτι σαν «γύρος του θριάμβου», αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων που δεν έχουν τελειώσει.
Η σκανδιναβική χώρα έγινε τον Απρίλιο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ιστορία ουδετερότητας και αποδεικνύοντας πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία επρόκειτο να ενταχθεί μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, η ένταξη της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών του για να επεκταθεί.
Ο Λευκός Οίκος διαφημίζει την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ελσίνκι ως «σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Σκανδιναβών ηγετών» και θα είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση από την τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ελσίνκι πριν από πέντε χρόνια.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές