Ανοδικά κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το κόστος δανεισμού έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει διαμορφωθεί και το spread της αναστροφής της καμπύλης, που θεωρείται προάγγελος ύφεσης.

Μέσα σε αυτή την ομολογιακή θύελλα, η Ελλάδα βγαίνει αύριο στις αγορές, με την έκδοση 15ετούς τίτλου, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,649%. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο 24 bps, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τραπεζικής αναταραχής στις 9 Μαρτίου στο 2,677%.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 3,333%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 την περασμένη εβδομάδα στο 3,393%.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η  Γερμανία βρισκόταν στη βαθύτερη αναστροφή της από το 1992.

Τι δείχνει η αναστροφή της καμπύλης

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται όταν τα ομόλογα με μικρότερη ημερομηνία έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο μακροπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ότι ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα βλάψει τελικά την οικονομία.

Μια ανθεκτική οικονομία παράλληλα με τα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ωθούν τις αποδόσεις υψηλότερα, σχολίασε ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Ο βασικός μοχλός ήταν τα επιθετικά σχόλια ότι δεν έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων», διευκρίνισε.

Τα ελληνικά ομόλογα

Το κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται πάνω από το 4% και το spread έναντι του γερμανικού να έχει αυξηθεί στις 140 μονάδες.

Η έξοδος στις αγορές

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βγαίνει αύριο Τρίτη στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας και στόχο την άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο διακύβευμα παραμένει το πόσο ακριβά θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει διαμορφωθεί στο 4,30%.  Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ελληνικός τίτλος 2 ετών δίνει αρκετά χαμηλότερη απόδοση από τον 10ετή στο 3,35%.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ δόθηκε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα ως Joint Lead Managers για μια νέα 15ετή έκδοση με ωρίμανση στις 18 Ιουλίου 2038. Ταυτόχρονα θα τρέξουν διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δύο τίτλων του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 και αυτόν με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025.  Οι κάτοχοι των δύο αυτών ομολόγων θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με τους νέους 15ετείς τίτλους που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία