Η Microsoft πρόκειται να υποβληθεί σε επίσημη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι συνδυάζει αθέμιτα την εφαρμογή Teams για τηλεδιασκέψεις με τη σουίτα λογισμικού Office.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα επίσημη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Microsoft καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της – η πρώτη τέτοια έρευνα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία – αφού έκρινε ανεπαρκείς τις παραχωρήσεις του αμερικανικού ομίλου. Το δημοσίευμα επικαλείται τις μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων με άμεση γνώση των σκέψεων του εποπτικού οργάνου για τον ανταγωνισμό.

Συμφωνία για να διατηρήσει το Call of Duty στο PlayStation υπέγραψε η Microsoft

Δύο από τα άτομα αυτά πρόσθεσαν στους Financial Times ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει επίσημες κατηγορίες κατά της Microsoft ήδη από το φθινόπωρο.

Προηγούμενο δημοσίευμα του Απριλίου, ανέφερε ότι η Microsoft είχε προσφερθεί να σταματήσει να υποχρεώνει τους χρήστες του Office να έχουν αυτόματα εγκατεστημένο το Teams στις συσκευές τους. Η συγκεκριμένη προσφορά ακολούθησε καταγγελία του 2020 στις Βρυξέλλες από την ανταγωνίστρια της Microsoft, την Slack, η οποία ισχυριζόταν ότι η εν λόγω ομαδοποίηση των δύο υπηρεσιών παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση της υπόθεσης, παρόλο που οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, είναι «πολύ απίθανο» η Microsoft να καταφέρει να αποφύγει τελικά την επίσημη έρευνα. Οι συνομιλίες φαίνεται ότι κόλλησαν στο αν οι προτεινόμενες παραχωρήσεις της Microsoft θα ίσχυαν μόνο για την ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να ζητούν να εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο, ενώ ερωτήματα παρέμεναν επίσης σχετικά με την τιμή που θα χρεώνεται για το Teams.

Η ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή δράση

Οι Βρυξέλλες έχουν εντείνει τις αντιμονοπωλιακές δράσεις κατά άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας. Η Apple, η Google και η Meta αντιμετωπίζουν όλες έρευνες της Επιτροπής για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Όμως η κίνηση κατά της Microsoft, η πρώτη τέτοια έρευνα των Βρυξελλών κατά του ομίλου από τότε που η Επιτροπή την κατηγόρησε για τη σύνδεση του Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows το 2009, έρχεται μετά από μια παρατεταμένη ανακωχή μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών Αρχών της Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια η Microsoft προσπάθησε να αποφύγει νομικές διαμάχες στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στο παρελθόν. Οι προσπάθειές της να προβεί σε παραχωρήσεις για να αποτρέψει την έρευνα στην υπόθεση Teams έρχονται σε αντίθεση με την επιθετική στάση που κράτησε απέναντι στην Επιτροπή όταν αντιμετώπισε προηγούμενες καταγγελίες για τον ανταγωνισμό πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Η Microsoft δήλωσε ότι συνεχίζει «να συνεργάζεται με την Επιτροπή στο πλαίσιο της έρευνάς της» και ότι είναι «ανοιχτή σε ρεαλιστικές λύσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της και εξυπηρετούν τους πελάτες της».

Η Επιτροπή δεν έκανε «κανένα συγκεκριμένο σχόλιο» στους Financial Times, προσθέτοντας ότι εξακολουθούσε να διενεργεί την αξιολόγηση της καταγγελίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης «με βάση τις συνήθεις διαδικασίες».

Κατά την περίοδο της καταγγελίας, η Slack, η οποία έκτοτε έχει εξαγοραστεί από την Salesforce, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να κινηθούν γρήγορα «για να διασφαλίσουν ότι η Microsoft δεν θα μπορεί να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται παράνομα τη δύναμή της από τη μία αγορά στην άλλη, συνδυάζοντας ή δεσμεύοντας προϊόντα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή