Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σε περίπου 1,5% το επόμενο έτος, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, καλώντας την κεντρική τράπεζα να εργαστεί για την επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω εικασιών της αγοράς ότι ο υφέρπων πληθωρισμός και η ισχυρή αύξηση των μισθών θα ωθήσουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να τροποποιήσει την πολιτική των επιτοκίων την Παρασκευή.

Για να παραιτηθείς στην εργασιομανή Ιαπωνία, χρειάζεσαι «ατζέντη παραίτησης»

“Η συγκεκριμένη νομισματική πολιτική σημαίνει ότι εμπίπτει στη δικαιοδοσία της BOJ. Ελπίζουμε όμως ότι θα λάβει τα κατάλληλα, απαραίτητα μέτρα σε στενό συντονισμό με την κυβέρνηση στη βάση της κοινής συμφωνίας μας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσικίνο Ισοζάκι σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία με την κυβέρνηση που υπογράφηκε το 2013 και επιβεβαιώθηκε εκ νέου από την τρέχουσα κυβέρνηση, η BOJ δεσμεύεται να επιτύχει πληθωρισμό 2% το συντομότερο δυνατό.

Σε μια ενδιάμεση ανασκόπηση των προβλέψεών της, η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή να φτάσει στο 2,6% για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο και στο 1,9% το 2024.

“Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τη βασική επίδραση των κρατικών επιδοτήσεων κοινής ωφέλειας. Εξαιρουμένης της επίδρασης αυτής, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 1,5% το οικονομικό 2024”, είπε ο Ισοζάκι, υποδηλώνοντας ότι η τάση του πληθωρισμού θα υπολείπεται του στόχου της BOJ το επόμενο έτος.

«Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιτύχουμε έναν θετικό κύκλο μισθών και πληθωρισμού, καθώς και ανάπτυξης και διανομής, με το βλέμμα στον τερματισμό του αποπληθωρισμού», είπε.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Τα σχόλια του Ισοζάκι διαφέρουν ως προς τον τόνο από εκείνα που έκανε νωρίτερα τη Δευτέρα ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης Μασάτο Κάντα, ο οποίος είπε ότι ο πρόσφατος πληθωρισμός και οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Έχει γίνει κοινή άποψη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι παρατηρούνται αλλαγές στην εταιρική συμπεριφορά της Ιαπωνίας στον καθορισμό των τιμών και των μισθών», είπε ο Κάντα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει η BOJ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.

Την Παρασκευή, ο Κάνταείπε στο Reuters ότι «διαδίδονται διάφορες προσδοκίες και εικασίες σχετικά με την πιθανότητα κάποιου είδους τροποποίησης της νομισματικής πολιτικής».

Πηγές είπαν στο Reuters ότι η BOJ κλίνει προς τη διατήρηση της πολιτικής της για τον έλεγχο των αποδόσεων σταθερή αυτή την εβδομάδα, αν και δεν υπάρχει συναίνεση εντός της τράπεζας.

Ο διοικητής της BOJ Καζούο Ουέντα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα εστιάζει στο εάν ο πρόσφατος πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών θα διατηρηθούν το επόμενο έτος και θα υποστηριχθούν περισσότερο από την εγχώρια ζήτηση, αποφασίζοντας εάν θα τροποποιήσουν τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής