Ο ΟΤ βρίσκεται πάντα στην καρδιά των εξελίξεων. Και το έδειξε, καλύπτοντας τη Beyond 2023, μια σπουδαία έκθεση για την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Με τη συμμετοχή 170 επιχειρήσεων εκ των οποίων οι 29 startups, με διεθνή «αέρα» και συμμετοχές από Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία και Κύπρο, με δυναμική παρουσία των Περιφερειών και με βασικό πυλώνα τη θεματική «Tech 4 People» (Τεχνολογία για τους Ανθρώπους), η Beyond 2023 ανέδειξε σπουδαία ταλέντα.

«Στόχος οι παγκόσμιες αγορές»

Στην πορεία της έκθεσης Beyond την τελευταία αναφέρθηκε ο συν-διοργανωτής της έκθεσης, Μιχάλης Στάγκος, όπως επίσης και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα με την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, «κερδίσαμε πολλά στοιχήματα και πλέον στόχος είναι να στραφούμε στις παγκόσμιες αγορές, να φέρουμε δυναμικούς ξένους εταίρους». Σημείωσε επίσης, ότι της σημερινής έκθεση προηγήθηκαν διάφορα μικρότερα events στα οποία με την πάροδο των χρόνων «έγινε εφικτό να μπουν στο παιχνίδι και πιο θεσμικοί παράγοντες».

Στο ερώτημα αν σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, ο κ. Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει η πρώτη ύλη, πολλά ταλέντα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχει μια δυναμική που από μόνη της δεν λέει τίποτα, για να φέρει ανάπτυξη και έσοδα θέλει πολλή δουλειά». Τόνισε ότι φέτος την έκθεση Beyond στήριξαν 190 εταιρείες, ενώ ένας ακόμη σημαντικό στόχος ήταν η διεθνοποίηση κάτι που επιτυγχάνεται αφού πλέον έρχονται πάνω από 300 επενδυτές διαφόρων μεγεθών. 

«Με τον τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία για ζύμωση και συνδιαλλαγή, φέρνουμε πολιτικούς παράγοντες για να συζητηθούν θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης», τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος. Ο συν-διοργανωτής της Beyond είπε ότι εκτός από τα φυσικά περίπτερα, υπάρχουν και τα ψηφιακά εργαλεία περιήγησης για όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν Θεσσαλονίκη.

Τόνισε δε ότι πρόθεση είναι να έρχονται στην Beyond κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι καταλύτες για τις επενδύσεις και φυσικά οι startup που μέσω αυτών παράγεται η γνώση.

Η ελληνική δημιουργική βιομηχανία

Τη σημασία της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας και τις επενδύσεις στη χώρα υπογράμμισαν η Melisa Itmec και ο David Richards από τη Creative Business Network (CBN), μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023.

Σύμφωνα με την κ. Itmec η Ελλάδα έχει -μεταξύ άλλων- πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- «προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές που θα έχουν βασικό στόχο το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες»

«Είναι πολύ σημαντικό η προσέλκυση νέων επενδύσεων και υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Richards τόνισε πως στη χώρα μας «υπάρχει πολύ ταλέντο, ικανότητες και επικοινωνιακές δυνατότητες κάτι που επιζητούν οι επενδυτές». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, ως εταιρεία η CBN προσπαθεί να συνδράμει στην επέκταση και προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα «σημεία κλειδιά», η Melisa Itmec επεσήμανε πως η Creative Business Network συνεργάζεται με start ups στην Ελλάδα και θέτει ως βασικό σκοπό τη δημιουργικότητα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ενθαρρύνουμε νέους επιχειρηματίες, να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια κ.α. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα σε αυτούς που δεν ξέρουν πως να ξεκινήσουν», τόνισε.

Η ελληνική γεωργία

Στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Βλάσης Τσέζος της Agritrack, μία εταιρεία που με την χρήση τεχνολογιών όπως blockchain, Internet of Things και Τεχνητή Νοημοσύνη, βοηθά εταιρείες τροφίμων να ελέγξουν την ποιότητά τους και να μειώσουν τα κόστη.

Στο ερώτημα ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα που λύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, ο κ. Τσέζος αναφέρθηκε πρωτίστως στο θέμα της απώλειας τροφής τονίζοντας ότι το 15% της πρωτογενούς παραγωγής ουσιαστικά χάνεται μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει η δυσκολία των καταναλωτών να εμπιστευθεί ένα προϊόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είναι δύσκολο για τις εταιρείες να προσαρμοστούν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ιχθυοκαλλιέργειας στο οποίο αναφέρθηκε. Σε μία τέτοια μονάδα παραγωγής, από τη στιγμή που βγει το ψάρι από το νερό αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να φτάσει το προϊόν μέχρι το σούπερ μάρκετ, όλο αυτό πρέπει να γίνει σε 2-3 ημέρες, το προϊόν να ταξιδέψει οπουδήποτε στον κόσμο και όλο αυτό πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Δύσκολη δουλειά και σύνθετη εξίσωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέζος. 

Επανάσταση στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης

Στην «εισβολή» του ChatGPT στις ζωές μας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο CEO της εταιρείας POBUCA, Ισίδωρος Σιδερίδης, επισημαίνοντας πως φέρνει κοσμοϊστορικές αλλαγές στον πλανήτη.

Μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Σιδερίδης τόνισε πως η POBUCA είναι μια εταιρεία που απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους και ασχολείται με τη διαχείριση του customer service, προσωποποιημένες διαχείριση πελατών και κάρτες πιστότητας, σημειώνοντας πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται προσφέρει νέες δυνατότητες. 

«Εχουμε ως εδρα την Αγγλία, ωστόσο το 90% των εργαζομένων μας είναι στην Ελλάδα. «Με βάση τις δυνατότητές μας, όταν έχουμε ένα πρόβλημα, τα συστήματα που χρησιμοποιούμε είναι υπεύθυνα να εξασφαλίσουν τη λύση. Επίσης δεν κάνουμε μόνο marketing axions, αλλά προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία».

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη νέα εποχή, ο CEO της POBUCA επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ γίνεται επανάσταση. «Παλαιότερα θα σας έλεγα πως το σημαντικότερο σημείο της ανθρωπότητας ήταν ο Νεύτωνας ή ο Δαρβίνος, τώρα λέω είναι το 2023 και αυτό που ξέρουμε όλοι ως ChatGPT»

Διασφάλιση της ορθής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Μερέθε Έρκχαρτ, ειδική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Δανίας για την AI και Digital Ethics, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την Ηθική και την Δεοντολογίας στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως είπε η κ. Έρκχαρτ, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απαιτείται ότι θα διασφαλιστεί η χρήση της για το καλό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό, να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί σωστά. 

Η ειδική σύμβουλος της ΕΕ τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «ανοίγει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες».

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας η Ελλάδα

Στις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας και των αραβικών χωρών αναφέρθηκε στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο Dr. Hussein Hashim, μέλος της Οργάνωσης των ΗΕ για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO Bahrain) και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο κ. Hashim τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει «πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των αραβικών χωρών, της Ελλάδας και των Βαλκανίων». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Ως παράδειγμα έφερε την πορτοκαλί οικονομία, η οποία σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και προσφέρει έσοδα 2 τρισ. δολ. ετησίως και αφορά 50 εκατ. άτομα παγκοσμίως. «Τώρα εστιάζουμε στον τομέα της πορτοκαλί οικονομίας και σε αυτό τον τομέα επιθυμούμε να συνεργαστούν οι χώρες μας με την Ελλλάδα, μια χώρα λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας», επεσήμανε.

Οι έξυπνες επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες

Στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος συζήτησε το θέμα των «έξυπνων επενδύσεων» με τον Στέλιο Αναστασιάδη της Genesis Ventures και τον Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης της Wealthyhood.

Αναφερόμενος στο θέμα των συνθηκών χρηματοδότησης για την ελληνική startup κοινότητα ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργός της Genesis Ventures που εντοπίζει και χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις, είπε ότι έως τώρα δεν υπήρχε εύκολα αυτή η δυνατότητα, αλλά είναι μια κατάσταση που αλλάζει τόσο με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και άλλων funds που έχουν εμφανιστεί, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ και της Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων είναι δημόσιο χρήμα. 

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι και ο ίδιος είχε δυσκολία στην αναζήτηση χρηματοδότησης όταν πριν 2,5 χρόνια δημιουργήθηκε η Wealthyhood, ουσιαστικά μια επενδυτική εφαρμογή, που βοηθάει τους ανθρώπους πώς θα επενδύσουν τα χρήματά τους.

Η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

«Στην Ελλάδα υπήρχε έλλειμμα στην χρηματοδότηση startup ειδικά στα πολύ πρώτα βήματα ενός τέτοιου επιχειρήματος», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μέσω της Genesis Ventures έχουν πραγματοποιηθεί 6 επενδύσεις σε startup και έρχονται άλλες 17, ενώ η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 120 έως 400 χιλιάδες ευρώ.

Στο ερώτημα τι είναι καινοτομία και αν σχετίζεται με την ηλικία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι δύσκολο να πεις τι είναι καινοτόμο, θέλουμε να δούμε ότι με την ιδέα λύνεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα και να υπάρχει προοπτική για υψηλούς τζίρους, να υπάρχει προοπτική». «Θέλουμε να φέρουμε κέρδος στους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση

Ως «follower» και πολλές φορές πρωτοπόρο στην τεχνονολογική εξέλιξη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Χάρης Τασογιαννόπουλος – Cloud Services InfoQuest.

Σύμφωνα με τον ίδιο -μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023- βασικός πυλώνας της InfoQuest είναι να φέρνει την τεχνολογία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως στο επίκεντρο του Ομίλου είναι το IT Technology, οι τηλεπικοινωνίες, το κομμάτι του Cloud Services και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνδεδεμένες συσκευές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες της InfoQuest, όπως ο κλιματισμός.

Σε ό,τι αφορά το Cloud services, το υπολογιστικό νέφος δηλαδή (cloud computing), το οποίο είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου, από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες και παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης, ο κ. Τασογιαννόπουλος τόνισε πως αποτελεί στόχο της εταιρείας «να διαμορφώνουμε το περιβάλλον σε αυτό τον τομέα και ταυτόχρονα να κάνουμε διαχείριση στο κομμάτι της ασφάλειας στο Cloud». 

Η ελληνική εκδοχή του Creative Business Cluster

Για την ελληνική εκδοχή του Business Cluster συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο οι κύριοι Τσαφαράς της Tetragon, Βούλγαρης της Malvi και Παπαδημητρίου της

Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν στο design cluster που συστάθηκε μετά από σχετική πρόσκληση, με τον κ. Βούλγαρη να τονίζει ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να υπάρχουν συνεργασίες καθώς ένα από τα προϊόντα που θα παραχθούν από το cluster είναι μια πλατφόρμα παρουσίασης ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του design. 

O κ. Παπαδημητρίου από την πλευρά του τόνισε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν στο DNA τους την συνεργασία. 

Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμη η εν λόγω πλατφόρμα, ο κ. Τσαφάρας είπε ότι τα πρώτα demo θα είναι έτοιμα από το τέλος του καλοκαιριού και έπειτα, ενώ σημείωσε ότι από τα πρώτα demo που θα προκύψουν θα είναι υπηρεσίες και λύσεις πρώτα για την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για το ελληνικό κρασί.

Η καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας

Για την καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας, μίλησαν στο πάνελ του ΟΤ, η CEO και ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub, παρουσιάζοντας τα project βιωσιμότητας και εισαγωγής της τεχνολογίας στον κλάδο.

Στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, η κ. Μαρία Βυτινίδου τόνισε ότι η AthensFashionClub έχει θέσει ως ο στόχο την αλληλεπίδραση της μόδας με την τεχνολογία, σημειώνοντας έχουν δημιουργηθεί και ειδικά ενδύματα, όπως φόρεμα που με την ενέργεια του ήλιου μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό. 

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Δημητρακόπουλος μίλησε για τη βιώσιμη μόδα και για το impact των εμπορικών υφασμάτων που χρησιμοποιούμε. «Πλέον, δημιουργούμε ρούχα με ίνες από εναλλακτικές πηγές. Εχουμε παρουσιάσει ένα φόρεμα από ίνες γάλακτος (milk fabric). H τεχνολογία έχει προχωρήσει και από τα προϊόντα του γάλακτος ανακτάται η καζεΐνη. Δεν πάει τίποτα χαμένο. Βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές λήψης νέων ινών, όπως τον ανακυκλώσιμο πολυεστέρας και τον βιοδιασπώμενο πολυεστέρας».

«Εχει περάσει στο μυαλό των γυναικών ότι όταν ένα ρούχο είναι βιώσιμο, δεν είναι ωραίο. Αυτό δεν είναι σωστό. Εδώ παίζει ρόλο η δημιουργηκότητα και ο σχεδιαστής», τόνισε η κ. Βυτινίδου. 

Η ψηφιοποίηση

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επηρεάσει η επανάσταση της τεχνολογίας τη μόδα, ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως «η ψηφιοποίηση στον χώρο της μόδας παίζει μεγάλο ρόλο, για παράδειγμα ο τρισδιάστατος σχεδιασμός. Εκεί που χρειάζεται ένα πατρόν, εμείς το κάνουμε ψηφιακό, ντύνουμε ένα αβαταρ και το κάνουμε να κινείται, δείχνουμε πώς θα είναι το ρούχο στην κίνηση. Δηλαδή ετοιμάζουμε δείγμα χωρίς να κόψουμε καθόλου ύφασμα».

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμη πως είναι δύσκολο να πάμε στο κυκλικό μοντέλο στις επιχειρήσεις, με στόχο τη βιώσιμη μόδα, γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.

Τα μυστικά της χρηματοδότησης των startups

Για την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Θωμάς Αθανασίου της L-Stone Capital, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του fund management.

Η L-Stone Capital είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή χρηματοδοτεί startups. Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου έχει επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα μετά από επαγγελματική σταδιοδρομία 16 χρόνων στον τραπεζικό κλάδο, στο Λονδίνο. 

«Θέλουμε οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να έχουν έδρα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αθανασίου σημειώνοντας παράλληλα ότι πλέον και στη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας. «Παλιά ίσχυε η έννοια της οικογενειακής επιχείρησης, αυτό πλέον αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «αν βρούμε ανθρώπους με τις κατάλληλες ιδέες και εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με επαφές θα μπορούμε πλέον να δημιουργούμε τα δικά μας success stories».

Η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες

Μήνυμα ότι η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες στο ευρύτερο κομμάτι του επιχειρείν έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, Μάνος Μακρομάλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA), Μανώλης Ζερβάκης.

Μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Μακρομάλλης ανέφερε πως τα μέλη του ΣΕΚΕΕ παράγουν καινοτομία και οι εταιρείες του Συνδέσμου αναπτύσσουν – μεταξύ άλλων καινοτόμες λύσεις στο 5G, και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας. «H καινοτομία ωρίμαζει και ως έννοια. Το 2011 είμασταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το θέμα. Πλέον, οι πολιτεία και οι φορείς επικεντρώνονται στην καινοτομία, η οποία ωριμάζει και ο επιχειρηματικός κόσμος δέχεται την κατάλληλη συνδρομή». 

Από την πλευρά του ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε πως η Ενωση ξεκίνησε το 2005, με στόχευση στους ημιαγωγούς, ενσωματωμένα συστήματα, στο λεγόμενο Internet of Thing και γενικότερα στις ψηφιακές τεχνολογίες. «Τα μέλη μας παράγουν καινοτομία στην Ελλάδα με στόχο την παγκόσμια αγορά. Οι εταιρείες που είναι στην Ελλάδα είναι πάνω από 50 και είναι μέλη στην ΗΕΤΙΑ. Μέλη της ένωσης δεν είναι μόνο ελληνικές εταιρείες, ενώ συμφωνώ και εγώ πως το οικοσύστημα είναι πιο ώριμο από ποτέ. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν τεχνολογία στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να τις βοηθήσουμε να βγουν και εκτός Ελλάδας», τόνισε

Σύμφωνα με τον κ. Μακρομάλλη, «η Ελλάδα είχε πάντα μεγάλα μυαλά και πλέον βλέπουμε ένα πάγωμα στο Brain Drain, στους ανθρώπους δηλαδή που φεύγουν προς τα έξω. Με τον κορωνοϊό αλλαξαν τα εργασιακά μοντέλα, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να δουλευέι από την Ελλάδα για εταιρεία του εξωτερικού. Εχει αναστραφεί το brain drain».

Καινοτομία, ψηφιοποίηση και αγροτοδιατροφή

Για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και την αγροτοδιατροφή μίλησαν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θωμάς Μπαρτζάνας, και ο γενικός διευθυντής της Smart Agrohub, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος. 

Ο αγροτικός πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει ψηφιακός, τόνισε ο κ. Μπαρτζάνας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η συγκέντρωση δεδομένων από διάφορες πηγές και η διανομή τους στους ενδιαφερόμενους, σε συνδυασμό με την επίτευξη σύμπλευσης των εταιρειών του κλάδου.

Για την Smart Agrohub, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι είναι ουσιαστικά ένα σχήμα με πολλούς συμμετέχοντες, ένα πολυμετοχικό σχήμα με αντικείμενο την αγροτοδιατροφή το οποίο απευθύνεται στις εταιρείες αγροτοτεχνολογίας. «Είναι ουσιαστικά ένα hub που προσφέρει b2b υπηρεσίες», σημείωσε.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Beyond 2023 ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την «ψηφιακή πόλη», την τεχνολογία και την διαχείριση πόλεων.

Όπως είπε ο κ. Σισαμάκης, το Ηράκλειο ξεκίνησε να ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του ήδη από το 2008, επενδύοντας στα δίκτυα. Αυτή την στιγμή η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο αλλά και το μεγαλύτερο ιδιόκτητο data center, είναι στις 100 ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης. Σε επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι 30 είναι πλήρως ψηφιακές, άλλες 90 θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με το σύνολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

«Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη», όπως είπε ο κ. Σισαμάκης.

Στο θέμα της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο κ. Σισαμάκης ότι ήδη είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έξυπνου φωτισμού, ενώ τόνισε ότι το σύνολο του θέματος είναι υπό μελέτη ενώ παράλληλα γίνονται και σειρά άλλων ενεργειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα σχολικά κτίρια που διαθέτουν αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας και πετρελαίου, πρόγραμμα που σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο της πόλης σε επίπεδο πράσινης ενέργειας.

Ηγέτης είναι αυτός που θέλουν όλοι να ακολουθήσουν

Στα βασικά στοιχεία μιας περιεκτικής ηγεσίας και πώς μπορούν οι ηγέτες να τα εφαρμόσουν στο περιβάλλον τους, αναφέρθηκε η κ. Λήδα Καράμπελα – Corporate Reputation Strategist Leadership, μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καράμπελα μίλησε για τη σημασία του παράγοντα – άνθρωπος, επισημαίνοντας πως ένας σωστός ηγέτης θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει το ταλέντο και να εμπνέει του ανθρώπους της ομάδας. «Όταν κάνεις coaching προσπαθείς να ψάξεις τις αξίες, γιατί τα πάντα είναι θέμα αξιών. Είναι κάτι που μπορεί κανείς να έχει έμφυτο, ή το αναπτύσσεις και το μαθαίνεις στην πορεία. Και στη συνέχεια πρέπει να μπορείς να βγάζεις στην επιφάνεια τους πυλώνες μιας επιχείρισης και τις αξίες της.

Μιλώντας για την τεχνολογία, η ίδια ανέφερε πως «ο κόσμος έχει αλλάξει. Πλέον, το ChatGPT και τα Chatbots είναι μέρος της ζώης μας. Μπορεί στην αρχή να χαθούν κάποιες δουλειές, αλλά αυτό που αξίζει να επικεντρώσουμε είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν καινούργια skills».

Εκδημοκρατισμός της ιδιοκτησίας

Στο πλαίσιο της Beyond 2023 οι δημιουργοί της FuturEstate Alliance μίλησαν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τον εκδημοκρατισμό της ιδιοκτησίας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πρόκειται για μια ομάδα ειδικών από τον χώρο του real estate, του Blockchain, του νομικού κλάδου και του web 3.0 που δημιούργησαν τη «FuturEstate Alliance», φέρνοντας τους ενδιαφερόμενους πιο κοντά στο real estate tokenization, την πλέον σύγχρονη μορφή επένδυσης σε ακίνητα παγκοσμίως.

Ήδη πριν την σύσταση της FuturEstate Alliance συνεργαζόμασταν για να λύσουμε το πρόβλημα πως θα ψηφιοποιηθεί το real estate ανέφερε ο Δημήτρης Δημητριάδης της Zoltar Agency. «Ουσιαστικά δίνουμε μια απάντηση στο πώς ψηφιοποιείται η απόδοση σε μία επένδυση και πώς μέσω blockchain αυτό μπορεί να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερο κόσμο», είπε ο κ. Δημητριάδης. 

Όπως είπε, για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχει απαραιτήτως ένα νομικό υπόβαθρο, κάποιος που θα αναλάβει το επιχειρηματικό κομμάτι και τέλος αυτός που θα αναλάβει το επενδυτικό κομμάτι.

Ο κ. Αλέξης Νικολάου της Grant Thornton Κύπρου, είπε ότι «προσφέρουμε ουσιαστικά την αξιολόγηση ενός επιχειρηματικού πλάνου μέσω της πλατφόρμας». Όπως είπε ο κ. Νικολάου «ξεκινήσαμε από το real estate αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί ψηφιακά». 

Η κ. Χριστίνα Αριστείδου της Hybrid Law είπε ότι μέσω της πλατφόρμας γίνεται επίσης έλεγχος του νομικού πλαισίου κάθε χώρας «ώστε τα tokens, τα ψηφιακά στοιχεία, να μπορούν να αξιοποιούνται χωρίς προβλήματα» για να συμπληρώσει ότι «ελέγχουμε αν είμαστε εντάξει με όλες τις επιμέρους κεφαλαιαγορές». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να «προστατέψουμε τόσο τον επενδυτή όσο και τον πωλητή» καθώς το σύνολο της επένδυσης κωδικοποιείται στο token.

Συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια

Μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια έστειλε -μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο- ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Mladen Ivanic.

Στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Ivanic αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας ότι η κύρια και βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία εντός των χωρών της βαλκανικής, «δεν αρκεί κάθε χώρα να συνεργάζεται μεμονωμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά όλες μαζί».

Όπως είπε, θα πρέπει αρχικά να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητα. «Για να πάει κανείς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μπορεί μόνο μέσω Βιέννης ή Κωνσταντινούπολης. Χρειάζεται καλύτερη διασύνδεση. Όλες οι χώρες έχουμε κάτι κοινό και πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία, μεταξύ μας και με την ΕΕ».

«Σίγουρα μας ενδιαφέρει και η κοινωνική και η οικονομική ανάπτυξη, αλλά χρειαζόμαστε σταθερότητα. Δυστυχώς υπάρχουν μικρές αγορές που δεν ελκύουν τους μεγάλους επενδυτές. Μια μεγάλη, ενιαια αγορά θα ήταν καλύτερη, τουλάχιστον στη δική μου χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλη εξέλιξη και καινοτομία και να σταματήσουμε το Brain Drain».

Εξαιρετικά βήματα καινοτομίας στην Ελλάδα

Στον διαρκώς αναπτυσσόμενο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μίλησε στον OT, κάτα τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο Αναστάσιος Βασιλειάδης CEO του Πάρκου Καινοτομίας JOIST.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο πάρκο καινοτομίας JOIST, ένα phygital οικοσύστημα που ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στα πεδία της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης και του design. «Επικεντρώνουμε στην καινοτομία. Χαρακτηριστικά η spin off που παρουσιάσαμε πέρυσι πήγε σε χιλιάδες παιδιά». 

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, πρόσθεσε και είπε πως στο πάρκο καινοτομίας συμμετέχουν μια σειρά από εταιρείες και ιδρύματα. «Συντονίζουμε τον ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας, ενώ φιλοξενούμε ένα κέντρο μοναδικό που αφορά την ηλεκτρονική υγεία και ειδικά την πρόληψη της άνιας»

Η προβολή του ελληνικού success story

Για την εξωστρέφεια της ελληνικής καινοτομίας μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, o CEO του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ζητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story, «να πείσουμε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και να βοηθήσουμε ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν εξωστρέφεια».

Σχετικά με τη δημιουργία ελληνικού brand name στον επενδυτικό τομέα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι πλέον υπάρχει κάτι απτό να προβληθεί καθώς «είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει νόημα πλέον να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές». Παράλληλα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα με τον CEO του Enterprise Greece, στόχος είναι να γίνουμε hub για τις τεχνολογικές επενδύσεις και για αυτό το λόγο, σαν χώρα, επενδύουμε στις υποδομές, ώστε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. «Αυτό οι επενδυτές το βλέπουν πολύ θετικά», είπε. Πέρα από τον κλάδο του ICT επενδύσεις προσελκύει και ο κλάδος του real estate γιατί σχετίζεται και με τα logistics. Επιπλέον, τρόφιμα είναι ένα asset με σημαντικές εξαγωγές.

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τη διαφημιστική αγορά

Στη σαρωτική είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας και στην «εμπλοκή» του Α.Ι. στο διαφημιστικό τομέα αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών Thefuturecasts και ZOLTAR.

Μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Μπάμπης Χατζάκος από την Thefuturecasts, τόνισε ότι στο επίκεντρο της εταιρείας είναι στον χώρο της επικοινωνίας και της τεχνολογίας. «Πλέον, στο κομμάτι διαφήμιση και ΑΙ αλλάζουν αρκετά οι ρόλοι στη δημιουργία διαφημίσεων, κάτι αρκετά σημαντικό και επαναστατικό». Όπως είπε, αλλάζει η αλυσίδα παραγωγής.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία και βελτιστοποίηση της στόχευσης του κοινού. Παλιά ήθελες copywriter, γραφίστα. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μπει και να έχουμε καλύτερη στόχευση με καλύτερα συμπεράσματα και αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σπυρίδης Web 3.0 Mark. Strategist της ZOLTAR, παραδέχτηκε πως είναι ένα θέμα ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, ωστόσο «βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται με πολύ μεγάλη φόρα. Βέβαια, δεν έχουμε προετοιμαστεί ακόμη για τις αλλάγες που έρχονται, ούτε μπορούμε να τις προβλέψουμε. Σαν τη γέννηση του ίντερνετ που δεν ξέραμε πώς θα αλλάξει τη ζώη μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ZOLTAR προσφέρει τη τεχνογνωσία και λύσεις σε πελάτες να κάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μπουν όσο πιο γρήγορα στο νέο αυτό trend της τεχνολογίας.

Αγγελούδης: Πολύ δουλειά για να καταστεί η Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας

Μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να καταστεί hub καινοτομίας, έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, επισημαίνοντας – ωστόσο-  ότι με πολύ δουλειά μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Αγγελούδης  ανέφερε χαρακτηριστικά «πως η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά μπορεί να γίνει hub καινοτομίας και τεχνολογίας». Σε αυτό -όπως είπε- συνηγορούν πολύ παράγοντες. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει βαρύνουσα σημασία «γιατί είναι στο μαλακό υπογάστριο μια ευρύτερης περιοχής με διάφορα δίκτυα, δίκτυα ανθρώπων και ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό είναι το ζητούμενο, «μια διεκδίκηση και να γυρίσει ευγενικά την πλάτη στην Αθήνα».

«Το λέω πως έχουν γίνει βήματα, αλλά πολύ μικρά βήματα και αργά. Η πόλη απέχει πολύ από το να γίνει σταυροδρόμι καινοτομίας και τεχνολογίας. Καταρχήν έχει να κάνει με τις υποδομές. Δεν είναι κάτι αόριστο, χρειάζεται χρηματοδότηση. Χρειάζεται, μελετητική ωριμότητα για να διεκδικήθεί κάτι από την κεντρική διοίκηση. Δεν έχουμε πάρει τον καλύτερο βαθμό στην προετοιμασία», επεσήμανε.

Εξυπνες Πόλεις

Σε ό,τι αφορά τις Εξυπνες Πόλεις (Smart Cities), ο κ. Αγγελούδης χτύπησε «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να πάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και δεν έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μέρος. Για να πας στη χρηματοδότηση, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις , να κάνεις μελέτες, να τα έχεις ωριμάσει τα έργα. Είναι θέμα δουλειάς».

Με την επενδυτική βαθμίδα θα δούμε τεράστια εισροή κεφαλαίων

Για τον επενδυτικό ρόλο της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο πρόεδρός της, Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της Beyond 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, η καινοτομία αποτελεί βασικό ζητούμενο στον χώρο των επενδύσεων καθώς βελτιώνει το παραγόμενο προϊόν και δίνει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΤΕ για να προχωρήσει η καινοτομία θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις ενώ τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι χρειάζονται την καινοτομία. 

Σε ότι αφορά τον ρόλο της ΕΑΤΕ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ταμείο χρηματοδότησης και επένδυσης εκ μέρους του Δημοσίου των venture funds που στη συνέχεια θα επενδύσουν σε εταιρείες. Τόνισε δε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση δεν κατευθύνεται σε κερδοσκοπικά funds. Όπως είπε αυτή τη στιγμή η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν επενδυθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ σε 16 επενδυτικά σχήματα, ενώ αυτά τα επενδυτικά σχήματα έχουν εισφέρει στη χώρα άλλα 600 εκατ. ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι με την αύξηση των επενδύσεων βελτιώνονται και οι μισθοί για τους εργαζόμενους καθώς δημιουργούνται πλέον ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Εξάγουμε τεχνολογία made in Greece

Στη σημασία της ρομποτικής στην ελληνική βιομηχανία αναφέρθηκε η Ιωάννα Καρατζόγλου Μηχανικός Πωλήσεων στην GIZELIS ROBOTICS, μιλώντας στον ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ. Καρατζόγλου η GIZELIS ROBOTICS παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες κυρίως σε βιομηχανίες, καθώς και αυτοματοποιήσεις αποθηκών. «Πηγαίνουμε στα εργοστάσια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξάγουμε τεχνολογία made in Greece. Όποιος χρειάζεται ρομποτικό μηχανολογικό εξοπλισμό, προτείνουμε το μηχάνημα που απαιτείται. Οι λύσεις αφορούν -μεταξύ άλλων- ρομποτικούς βραχίονες, αυτοκινούμενα οχήματα. Προσφέρουμε λύσεις ρομποτικής τεχνολογίας», τόνισε. 

Αύξηση της παραγωγικότητας

«Εμείς εξελίσσουμε τη βιομηχανία, για να μείνει ανταγωνιστική, και στο τέλος αυξάνεται η παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη βιομηχανία του μέλλοντος, η κ. Καρατζόγλου, λέει χαρακτηριστικά πως «ούτε και εμείς δεν μπορούμε να το περιγράψουμε αλλά, βλέπουμε στο μέλλον ρομποτικούς βραχίονες με απεριόριστες εφαρμογές, οχήματα να μεταφέρουν παλέτες κ.λπ.».

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

το πλαίσιο της Beyond 2023 ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φιλοξένησε τον Μανώλη Τσαλδάρη, CEO της Minoa Water, και τον Παύλο Ευθυμίου, γενικός διευθυντής της ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών).

Ο κ. Τσαλδάρης αναφέρθηκε στο δημιούργημα της Minoa Water που είναι η πώληση νερού σε χάρτινη συσκευασία, που είναι μεν ακριβότερη αλλά προσφέρει καλύτερη προστασία, χωρίς πρόσθετα.

Όπως είπε η ιδέα δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί ενώ υπήρξε η συνδρομή της πολυεθνικής Tetra Pak. Όπως είπε ο κ. Τσαλδάρης η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 2,5 χρόνια και υλοποιήθηκε πριν 1,5 χρόνο, στη συσκευασία δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού, πρόκειται για ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν, ενώ τόνισε ότι η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους προϊόντα.

Το νερό προέρχεται από πηγές στην Ημαθία, γύρω από τις οποίες δεν υπάρχουν καλλιέργειες οπότε δεν υπάρχουν πρόσθετα, ενώ το υλικό της συσκευασίας προέρχεται από την Βραζιλία. Αυτή τη στιγμή το νερό σε χάρτινη συσκευασία της Minoa Water εξάγεται σε 15 χώρες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει εύκολη τη ζωή του πολίτη

Την άποψη ότι χρειάζεται σχεδιασμός προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο Λευτέρης Καστανάκης πρώην γ.γ. του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας πως σημασία έχει η εφαρμογές και τα βήματα να έχουν μια ανταπόκριση και μια αποδοχή σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Μιλώντας στον ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Καστανάκης τόνισε πως «οι τεχνολογικές εταιρείες ανοίγουν δρόμους και δημιουργούν λύσεις. Αλλά αυτό γίνεται αποσμαστικά και χωρίς σχεδιασμό από την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Χρειάζεται managerial υποστήριξη, υπάρχει η διάθεση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η ανάγκη για αυτές τις τακτικές. Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται βοήθεια», πρόσθεσε. 

Μεγάλα βήματα

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Καστανάκης επεσήμανε ότι «η Αθήνα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Από το 2014, αλλά και μετά με την  καινούργια διοίκηση ακόμη πιο δυνατά. Η Αθήνα είναι πολύ κοντά στο να έχει όλη την υποδομή και να το μεταφράσει αυτό σε υπηρεσία προς τον πολίτη. Ηδη ένα κομάτι υπηρεσιών έχει επεκταθεί, δίνει μια κατεύθυνση η Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της startup MOOD και το εμπόδιο της ηλικίας

Στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και επιτυχημένη -όπως αποδεικνύεται- εφαρμογή MOOD, αναφέρθηκε ο Νίκος Μαρκάκης – συνιδρυτής του app, μιλώντας στον ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023.

Όπως είπε ο κ. Μαρκάκης, ένα από τα πέντε μέλη της ομάδας πίσω από το MOOD, η εφαρμογή συνδέεται με τα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης. «Αφορά εκείνους που θέλουν να βγουν το βράδυ και δεν ξέρουν πού να πάνε, πού υπάρχει το vibe. Μέσω της εφαρμογής, μπορούν να ακούσουν σε πραγματικό χρόνο τη μουσική στα μαγαζιά της πολής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα «τεράστιο business, τα data που συλλέγουμε είναι χρυσός. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν το υλικό αυτό». 

Παμπουκίδης: Στόχος να καταργηθούν τα γκισέ, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος

Η OTS είναι μια εταιρεία που απασχολεί 200 μηχανικούς και αναπτύσσει λογισμικό που εκμεταλλεύονται διάφοροι φορείς από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, μεταξύ αυτών και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ο CEO της OTS, Σπύρος Παμπουκίδης, μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, και αναφέρθηκε στην χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα με τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα, καταλόγους πολιτών. Στόχος όπως είπε είναι από όλα αυτά να προκύψει μία λίστα, μία «λίστα πολιτών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη έχει καταργηθεί, όπως είπε, το παλαιό μητρώο αρρένων και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία καταγραφή των πολιτών. 

Όπως είπε ο κ. Παμπουκίδης, η ενιαία λίστα ουσιαστικά υπάρχει ήδη ενώ τόνισε ότι το βασικό είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την ταλαιπωρία των πολιτών με τα ληξιαρχεία, κάτι που πλέον έχει καταργηθεί. Επιπλέον, είπε, ότι βασικό είναι ότι πλέον αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα κατευθείαν στο κινητό.

Σε ερώτημα για τις «έξυπνες πόλεις», ο κ. Παμπουκίδης είπε ότι η OTS ασχολείται με τους δήμους τα τελευταία 30 χρόνια, άρα έχει εμπειρία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε μάλιστα την περίπτωση της Χαλκίδας το 2012 με το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης με έξυπνα φώτα και έξυπνο πάρκινγκ. Από τότε έχουν γίνει πολλές άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, πάντα σε συνδυασμό με εφαρμογή να παρκάρεις χωρίς καθυστερήσεις.

Το μέλλον της εργασίας υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο CEO του Kariera.gr, Φώτης Ρήγας, συμμετείχε στην Beyond 2023 και συνομίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για το τοπίο της εργασίας που συνεχώς διαμορφώνεται λόγω των συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων.

Ο κ. Ρήγας είπε ότι κάποιες εργασίες δεν θα χρειάζονται στο μέλλον, ωστόσο θα υπάρχει ανάγκη ελέγχου των μηχανών που θα αναλάβουν την παραγωγική διαδικασία. Όπως είπε, η τεχνολογία μπαίνει παντού άρα θα χρειάζεται κόσμος σε αυτούς τους τομείς.

Σημείωσε επίσης ότι με την Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται και το κομμάτι της αυτόνομης δημιουργίας προγραμματισμού, άρα και στο τεχνολογικό κομμάτι θα υπάρξουν περιορισμοί. Πάντως, όπως είπε ο CEO του Kariera.gr, η αγορά θέλει πάντα ισορροπία ενώ οι ανάγκες αναδιαμορφώνονται συνέχεια.

Στο ερώτημα για το αν έχει αλλάξει ο χώρων των αγγελιών είπε ότι έχει αλλάξει το περιεχόμενο, αλλά «η αγγελία παραμένει αγγελία». Τόνισε δε ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος που εντοπίζουμε στελέχη για τους πελάτες μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, στο ξεκίνημα του Kariera.gr (1999) ουσιαστικά δεν υπήρχε ο κλάδος της πληροφορικής, αντίθετα, τότε ήταν πολύ ψηλά η ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο. Τώρα πλέον, πέρα από την πληροφορική, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον κόσμο του retail

Για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον χώρο του retail συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο οι Γιάννης Παπίδης, CTO της Dixons Κωτσόβολος, και Αναστάσιος Σπανίδης, Πρόεδρος & CEO της GPA.

«Κάθε διάσταση της δουλειάς μας επηρεάζεται από την τεχνολογία», είπε ο κ. Παπίδης σημειώνοντας ότι και το retail αλλάζει ραγδαία. Όπως είπε, η μετεξέλιξη του κλάδου είχε ξεκινήσει το διάστημα προ της πανδημίας του Covid με αγορές εντός και εκτός καταστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπίδη, το retail πλέον είναι πολύ πιο σύνθετο καθώς ένας retailer ουσιαστικά πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμος. 

Σε ερώτημα για το λιανεμπόριο, είπε πως απλά θα μετασχηματιστεί ώστε φυσικό κατάστημα και ψηφιακό να συμβαδίζουν. «Το λεγόμενο phigital μίγμα (physical – digital) είναι αυτό που κερδίζει έδαφος», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Σπανίδης αναφέρθηκε στην GPA, έναν όμιλο που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες και υπό την «ομπρέλα» της λειτουργούν 11 επιχειρήσεις. Ο όμιλος GPA παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως ψηφιακό μετασχηματισμό, ESG, ασφάλιση, μάρκετινγκ, εκπαίδευση και πολλά άλλα. 

Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Σπανίδης, πρόκειται για μια ελληνική πολυεθνική με βαθιά γνώση της τεχνολογίας, που προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες δημιουργίας ηλεκτρονικών διαύλων επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους. Η δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων της GPA περιλαμβάνει πλήρες πακέτο υπηρεσιών από την εκπαίδευση του προσωπικού μέχρι την στρατηγική, τον ασφαλιστικό βραχίονα κλπ.

Το στοίχημα πέτυχε

Στα συμπεράσματα από τις τρεις ημέρες Beyond 2023 αναφέρθηκε ο συν-διοργανωτής της έκθεσης, Μιχάλης Στάγκος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το στοίχημα πέτυχε».

Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο: «είχαμε κυβερνητική εκπροσώπηση, χωρίς να έχουμε, οπότε θεωρώ ότι πετύχαμε και ταυτόχρονα όλοι οι ξένοι εταίροι έμειναν ευχαριστημένοι».

«Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε τις νέες τάσεις, δεύτερον να δικτυώσουμε και τρίτον -πολύ σημαντικό- να γίνουν δουλειές. Φαίνεται  ότι κάτι βγαίνει. Υπάρχει δίψα και πείνα για να μεγαλώσει αυτή η ιστορία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έγιναν στο περιθώριο της έκθεσης, αρχικά ο κ. Στάγκος σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Ωστόσο, ο ίδιος μίλησε για 4-5-6 deals που αφορούν επενδύσεις σε startups στον τομέα του digitalization. «Βέβαια, πρέπει να συμφωνήσουν αλλά θεωρώ ότι θα βγει λευκός καπνός, υπάρχουν και άλλες ζυμώσεις και σε βάθος χρόνου μπορεί να προχωρήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο διαβαλκανικό κομμάτι των συνομιλιών θα βγει χάρτα και συμφωνήθηκαν κάποιες δράσεις».

Σε ερώτηση για το αν επιτυγχάνεται ο στόχος για να καταστεί η Θεσσαλονίκη τεχνολογικό hub, o συν-διοργανωτής της Beyond είπε: «Θα ήθελα παραπάνω και πιο ουσιαστικά, δεν γίνεται οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε τεχνολογικό κομμάτι να μην είναι εδώ. Είχαμε την καρδιά της καινοτομίας. Δεν ήταν καλό να μην είναι σημαντικοί παίκτες της βορείου Ελλάδας. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας».

Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Στάγκος ανέφερε ότι «θέλει πλαίσιο, το είπαμε και στο διυπουργικό κομμάτι και η μεγάλη πρόκληση είναι να γίνει αυτό στους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας. Να γίνει αρκετά γρήγορα».

Τέλος, σημείωσε πως η νέα έκθεση Beyond έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου 2024. «Ο πήχης θα πρέπει να είναι πολλαπλός, να ενισχύσουμε την έκθεση να έχουμε πιο ισχυρή και ουσιαστική κυβερνητική εκπροσώπηση. Να στοχεύσουμε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ. Να είναι παρόντες και το στοίχημα της διεθνοποίησης να προχωρήσει. Επίσης θέλουμε ισχυρές startups εταιρείες – πρότυπα να βρίσκονται εδώ».

«Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά τα πράγματα προχωράνε αυτό είναι σίγουρο», κατέληξε.

Οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» προσφέρουν στην κοινωνία

Στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι ψάχνουν πάντα καλές ιδέες και γνωρίζουν τη δυναμική των Ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και συν-ιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά την τρίτη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Κετικίδης μίλησε για τη διαφορά, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τονίζοντας πως ένας Επιχειρηματικός Αγγελος, «βάζει λεφτά από την τσέπη του, τον κουμπαρά του» και -όπως είπε- «9 στις 10 φορές χάνουμε τα λεφτά μας».

«Βέβαια, εμείς θέλουμε να δώσουμε από τον κουμπαρά μας πίσω στην κοινωνία και να είμαστε μέρος της λύσης», επεσήμανε. 

Εκπαιδεύουμε επενδυτές

Σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη βασικός στόχος είναι «να εκπαιδεύσουμε επενδυτές, να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους και να το δίνουν πίσω στην κοινωνία».

Σε ερώτηση για το τι κάνει ακριβώς ένας Επιχειρηματικός Αγγελος, ο ίδιος έκανε λόγο για τρεις παράγοντες. Όπως είπε «Πρώτον, παρέχουμε το know how, την τεχνογνωσία, επενδύουμε σε αυτό που ξέρουμε και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Δεύτερον, είναι η δικτύωση και τρίτον τα χρήματα, αυτό που ονομάζουμε εμείς έξυπνα χρήματα».

«Όταν χτίσεις ένα ισχυρό πλαίσιο καινοτομίας πρέπει να φέρεις ανθρώπους να το δουν. Στην Ελλάδα, έχουμε τρομερά ταλέντα, αλλά δεν έχουμε αρκετούς Αγγέλους για να στηρίξουμε το σύστημα. Βέβαια, ήταν πρωτόγνωρο το κλίμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Πραγματικά οι ξένοι εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ».

Τέλος, ο κ. Κετικίδης μίλησε για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν οι Άγγελοι, τονίζοντας πως «είναι υψηλού κινδύνου το ρίσκο. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε deep tech. Πάμε σε τεχνολογία, σε ΑΙ. Πάμε εκεί που γίνεται trend».

Διαλογική τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργία περιεχομένου

Από την πλευρά του Ο καθηγητής και ερευνητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Καρπούζης, φιλοξενήθηκε από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και ανέλυσε την έννοια της διαλογικής τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία περιεχομένου.

Ο κ. Καρπούζης ξεκαθάρισε ότι η διαφορά συστημάτων σαν το ChatGTP είναι ότι «πλέον μιλάμε για συστήματα που έχουν εφοδιαστεί με μεγάλο όγκο δεδομένων, άρα πλέον φτιάχνεται κείμενο για κάθε είδος περιεχομένου, σαν να μας απαντάει άνθρωπος». Όπως διευκρίνισε ο κ. Καρπούζης ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μιμηθεί το στιλ ανθρώπων αλλά σαν μηχανή που είναι δεν έχει συναίσθημα.

Στο ερώτημα αν θα χαθούν θέσεις εργασίας, διευκρίνισε ότι «αν χάσω τη δουλειά μου, θα τη χάσω από συνάδελφο που θα εκμεταλλευθεί μία μηχανή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεχωρίσει τα fake news, η απάντηση του κ. Καρπούζη ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς οτιδήποτε υπάρχει ήδη στο Διαδίκτυο, άρα και τα fake news, το σύστημα θα τα «πάρει» σαν πληροφορία.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Παντείου Πανεπιστημίου, η μηχανή δεν μπορεί να κάνει διασταύρωση στοιχείων, για αυτό το λόγο υπάρχουν πλέον τα plug in που τους δίνουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Μελλοντικά, όπως είπε, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να κάνουν αξιολόγηση κάποιων στοιχείων.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, υπενθύμισε ότι ανάλογη συζήτηση γινόταν πριν αρκετά χρόνια με την ευρεία χρήση του Photoshop. Όπως είπε δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία.

Σημείωσε ακόμη ότι οι φοιτητές θα πρέπει να ξέρουν τόσο τις δυνατότητες όσο και τους περιορισμούς αυτών των τεχνολογιών ενώ υπάρχει και το θέμα ότι και η τεχνητή νοημοσύνη έχει στερεότυπα γιατί έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο

Στο θέμα της διασύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, ο κ. Καρπούζης είπε ότι η αλληλεπίδραση είναι πολυεπίπεδη. Όπως ανέφερε, από το σχολείο μπορεί να υπάρξει μια πιο προσωποποιημένη εκπαίδευση ανάλογα με την κλίση που έχει κάποιο παιδί ώστε να του δίνεται η πληροφορία με ανάλογο τρόπο. «Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται ακόμη και μαζί με την τυπική γραφή και ανάγνωση», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο τόνισε ότι ανάλογα εφόδια θα πρέπει να έχουν και οι δάσκαλοι.

Ο κ. Καρπούζης σημείωσε ότι το 50% των ικανοτήτων που προκύπτουν είναι να ξέρεις τα εργαλεία που υπάρχουν, τις δυνατότητές τους και τους περιορισμούς τους. «Κάθε είδους εργασία μπορεί να επιταχυνθεί με τις νέες τεχνολογίες», είπε ενώ συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της προσωποποιημένης εκπαίδευσης θα μπορούν να βοηθηθούν και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 

Στο επίκεντρο της τεχνολογίας η Ελλάδα

Μήνυμα πως η Ελλάδα γίνεται ένα τεχνολογικό hub, ανεβαίνοντας διαρκώς σε υψηλότερο βάθρο, έστειλε η Αντα Λυμπεροπούλου CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως είπε η κ. Λυμπεροπούλου, συμβαίνουν «εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα στη χώρα, εμβληματικές επιτυχίες», κατί το οποίο -σλυμφωνα με την ίδια «δημιουργεί κύμα πρόσθετων επενδύσεων».

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο και πρέπει να δουλέψουμε αυτή την επιτυχία», πρόσθεσε.

Ανταγωνιστικά προγράμματα

Αναφερόμενη στον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η κ. Λυμπεροπούλου τόνισε ότι «στόχος  είναι να δημιουργούμε ανταγωνιστικά προγράμματα για επενδύσεις σε funds. H τεχνολογία είναι πολύ βασικός πυλώνας. Προσπαθούμε να ανοίξουμε την αλυσίδα αξίας. Να προσελκύσουμε και άλλους φορείς από το εξωτερικό».

Όπως τόνισε η ίδια «στόχος να διατηρήσουμε την τεχνολογικά καινοτομία στην Ευρώπη. Εμείς δεχόμαστε αιτήσεις από VC funds τα οποία θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ακολουθούμε μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου».

Τέλος, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να υπάρχει διαχειριστής, αν δεν έχει πείσει ιδιώτες επενδυτές να βάλουν άλλα τόσα χρήματα. «Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες επενδύσεων σε επιχειρήσεις. Τα κίνητρα, τα κριτήρια για την επιλογή της τελικής επιχείρησης, πρέπει να είναι δικά τους. Εμείς δεν έχουμε λόγο για το όνομα, αλλά ξέρουμε την κατηγορία π.χ deep tech, τρόφιμα«. Και μετά -όπως επανέλαβε- θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες.

Η συμβολή των επιχειρηματικών «αγγέλων» στην καινοτομία

Για την συμβολή των επιχειρηματικών «αγγέλων» στην καινοτομία και την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησαν, η Marcia Dawood, πρόεδρος της Business Angels Association, και ο Marcel Dridje, EBAN Board member

Σύμφωνα με την κ. Dawood, όλες οι επιχειρήσεις αρχικά ξεκινούν με την δραστηριότητά τους με λίγα χρήματα και όσο προχωρούν συνήθως προκύπτει η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης. Σε εκείνο το σημείο εμφανίζονται οι Business Angels, είπε.

Για την ελληνική αγορά, η κ. Dawood είπε ότι υπάρχει καινοτομία, με πολλές εταιρείες να ξεκινούν, να εξελίσσονται και στη συνέχεια να κάνουν το επόμενο βήμα στο εξωτερικό. Όπως τόνισε, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις ενώ και πολλοί «επιχειρηματικοί άγγελοι» στοχεύουν την Ελλάδα. 

Η κ. Dawood υπενθύμισε ότι οι business angels δεν δίνουν απλά χρήματα. Αντίθετα στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις με εξειδίκευση, γνωριμίες και την εμπειρία τους ώστε να χτίσουν την πελατειακή τους βάση.

Από την πλευρά του ο κ. Dridje τόνισε ότι οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» δεν επενδύουν απλά χρήματα αλλά δημιουργούν ένα κοινό ταξίδι με τους νέους επιχειρηματίες. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όσο αναπτύσσεται ο θεσμός των angels τόσο θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ότι «όλοι μιλούν για την “ελληνική κρίση”, εγώ βλέπω ότι έχει επέλθει κανονικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Dridje η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα tech hub καθώς διαθέτει το DNA της καινοτομίας και βρίσκεται σε γεωγραφικό σταυροδρόμι.

Τέλος, επισήμανε ότι του έκανε εντύπωση η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, «εξεπλάγην ευχάριστα για τις προσπάθειες που γίνονται για να επιστρέψουν μυαλά πίσω αλλά και για να δοθεί ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ραγδαία η εξέλιξη των ελληνικών startups

Στη ραγδαία -όπως τη χαρακτήρισε- εξέλιξη των startups στη χώρα μας στάθηκε ο Jacoppo Losso Γενικός Διευθυντής της  ΕΒΑΝ, τονίζοντας πως οι «επενδυτικοί άγγελοι», μπορούν να βρουν πολλές ευκαιρίες.

Κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του ΟΤ, υπογράμμισε με έμφαση ότι «στην Ελλάδα έχετε εκπληκτικά ταλέντα, αλλά και επιχειρηματίες και παράλληλα δυνατή κοινότητα Angels».

«Βέβαια, υπάρχει χώρος για περαιτέρω εξέλιξη και αύξηση και της επενδυτικής κοινότητας».

Ερωτηθείς για τις startups που είδε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο κ. Losso ανέφερε πως είδε αρκετές και «όσες είδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες».

Για το πώς αναγνωρίζει μια καλή ιδέα όταν την βλέπει, ο ίδιος τόνισε ότι επικεντρώνεται «στην ομάδα και στον επιχειρηματία. Να είναι αρκετά φιλόδοξος, να θέλει πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο, να είναι ανθεκτικός και να μπορεί να ανταπεξέλθει».

«Αυτό που θέλω είναι έναν εξαιρετικό ιδρυτή και δυνατό επιχειρηματία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η καινοτομία είναι πάντα το ζητούμενο. Οι επενδυτές παρέχουν κάτι πολύ  περισσότερο από τα χρήματαα. Γιατί στηρίζουν ολιστικά τους επιχειρηματίες,  βοηθούν στη δικτύωση και παρέχουν στρατηγικές συβουλές. Μετά την οικογένεια και τους φίλους είναι οι Αγγελοι, οι πιο σημαντικοί».

Οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Η κ. Roberta Randerath, Σύμβουλος του Agora Strategy Group φιλοξενήθηκε από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και μίλησε για τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την κ. Randerath η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν δύο στοιχεία που «τόνισαν» την γεωπολιτική και οικονομική σημασία της Ελλάδας. Όπως είπε, αναβαθμίζεται συνολικά ο ρόλος των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ενώ τόνισε το πόσο σημαντικό έργο είναι ο αγωγός East Med.

«Γενικά είμαι αισιόδοξη για την πορεία της περιοχής», είπε η κ. Randerath ενώ υπενθύμισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία των πραγμάτων από τις εκλογές σε Τουρκία (φέτος) και Ηνωμένες Πολιτείες (το 2024).

«Δεν ανησυχούμε για τα ελληνοτουρκικά αλλά πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωση ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε επίπεδο ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης. «Η χώρα θα μπορούσε να καταστεί κόμβος πράσινης τεχνολογίας», είπε τόνισε ότι και στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχουν πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις, η κ. Randerath είπε ότι θα πρέπει να γίνει πιο φιλικό το φορολογικό σύστημα και να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγών στο σύστημα δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε επίσης ότι «πάντα ο γεωπολιτικός παράγοντας είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων».

Σε ερώτημα για τις προβλέψεις της σχετικά με τις ελληνικές εκλογές είπε «μάλλον θα έχετε την ίδια κυβέρνηση» και ότι ο κ. Μητσοτάκης «χρειάζεται μια ισχυρή εντολή, μια ισχυρή κυβέρνηση για να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομία».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι η εστίαση είναι στην εσωτερική συνεργασία και στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Η οπτική ίνα και το 5G δεν είναι το Αγιο Δισκοπότηρο

Για την ανάγκη διασυνδέσεων και την εξέλιξη των δικτύων έκανε λόγο ο Παντελής Τράκας, Senior Product Manager Networks Systems, Intracom Telecom, σημειώνοντας πως γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια από παρόχους και από το κράτος.

Μιλώντας για τις οπτικές ίνες, στο πάνελ του ΟΤ στην έκθεση Beyond 2023, ο κ. Τράκας ανέφερε πως το ανάγλυφο της Ελλάδας δυσχεραίνει την επέκταση, όπως και οι απομακρυσμένες περιοχές. «Ο πάροχος που θέλει να βάλει την οπτική, θέλει να βγάλει τα λεφτά του. Πρέπει να υπάρχουν και αρκετοί συνδρομητές για να προχωρήσει το επιχειρηματικό πλάνο».

«Οταν υπάρχουν λίγοι συνδρομητές, μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις ή ασύρματα δίκτυα», σημείωσε. 

Παράλληλα, ο κ. Τράκας αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατεία στην Ελλάδα. «Είναι δύσκολο το πλαίσιο στη χώρα και γι αυτό καθυστερεί. Το όλο σύστημα είναι δύσκολο. Σε άλλες χώρες τα πράγματα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα ακόμη και για τα ασύρματα δίκτυα», είπε.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα από τις οπτικές ίνες, ο κ. Τράκας επεσήμανε πως «ίσως μετά από αρκετά χρόνια, αλλά δεν χρειάζεται να πάει παντού η οπτική ίνα».

«Μπορούν να προχωρήσουν λύσεις ειδικού σκοπού, μπορεί με τις ίδιες συχνότητες να δώσουμε υψηλή ταχύτητα στον συνδρομητή χωρίς οπτική ίνα, υπάρχουν τρόποι. Δεν είναι το Αγιο Δισκοπότηρο η ίνα και το 5G. Χρειάζεται συνδιασμός τεχνολογιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε πως «στην Ελλάδα είμαστε σε καλό δρόμο στο γρήγορο ίντερνετ, ωστόσο -όπως είπε- η χώρα μας είναι πολύ πίσω στα δίκτυα υπερυψηλής ταχύτητας, πάνω από τα 200Mbps».

Τι θα φέρει το 6G στις ζωές μας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την είσοδο του 6G στις ζωές μας, με τον Μιχάλη Ματθαίου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Queen’s, να παραθέτει τις δύο καινοτομίες της νέας τεχνολογίας.

Μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Ματθαίου ανέφερε αρχικά πως η Βρετανία από πρωταγωνιστής έγινε ακόλουθος των εξελίξεων και ειδικά στο 5G έμεινε πίσω και τώρα προσπαθεί να μπει εκ νέου στην κούρσα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής του Queen’s University τόνισε πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά άλματα στην τεχνολογική διείσδυση, ωστόσο «δεν υπάρχει συνέργεια στα πανεπιστήμια και είναι δύσκολο να μετατρέψουν τη θεωρητική έρευνα σε πράξη, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο στη Βρετανία». 

Αναφερόμενος στα δίκτυα, σημείωσε πως κάθε γενιά έχει μια περίοδο επώασης 10 ετών, «για να βγει το 6G το 2030 πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε την έρευνα, κάτι που απαιτεί δυνατά χρηματαδοτικά εργαλεία και συνέργειες, ενώ υπάρχει έντονος ανταγωνισμός».

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές 5G και 6G, ο κ. Ματθαίου τόνισε πως είναι δύο οι βασικές καινοτομίες: «θα μετατοπιστούμε σε υψηλότερες συχνότητες, θα μιλάμε για πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες. Αλλά μειώνεται η ραδιοκάλυψη. Και δεύτερον θα έχουμε την εισβολή τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που εγείρει ζητήματα βιοηθικής και θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις».

«Θα δούμε υπερέξυπνες πόλεις, αλλαγές στις μεταφορές, στα πλοία, στην τηλεϊατρική, μια σύζευξη βιολογικού και ψηφιακού κόσμου. Θα μπορούμε να επικοινωνούμε από απόσταση με ολογράμματα, ενώ το 2030 το κινητό τηλέφωνο θα θεωρείται παρωχημένο. Αλλά πρέπει να πούμε ότι θέλει έλεγχο η τεχνητή νοημοσύνη και πρέπει να ανοίξει το πλαίσιο για τα όρια».

Ενεργειακή διαχείριση κτηρίων και έξυπνοι φορτιστές

Για την ενεργειακή διαχείριση κτηρίων και την ανάπτυξη έξυπνων οικιακών φορτιστών μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, o Βασίλης Καλαβρουζιώτης, Head of Energy Solutions της Eunice Energy Group.

Όπως είπε ο κ. Καλαβρουζιώτης η Eunice Energy είναι ένας τεχνολογικός όμιλος με εξειδίκευση στην ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές. «Τα προϊόντα μας έχουν να κάνουν με διαχείριση ενέργειας σε κτήρια και με την ηλεκτροκίνηση όπου κατασκευάζουμε τους πρώτους έξυπνους φορτιστές», είπε ο κ. Καλαβρουζιώτης για να συμπληρώσει ότι «είμαστε 100% ελληνικός όμιλος και επιμένουμε “ελληνικά”».

Ο κ. Καλαβρουζιώτης αναφέρθηκε στο project της Τήλου σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, που έχει καταστήσει το νησί πλήρως αυτόνομο. Όπως είπε «μπορούμε να κάνουμε ενεργειακά αυτόνομα και ανεξάρτητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επιπλέον, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει το δικό της λογισμικό ο οποίο κάνει την διαχείριση της ενέργειας με βάση τα στοιχεία που προσφέρουν οι έξυπνες οικιακές συσκευές.

«Οι οικιακές μπαταρίες πλέον είναι πολύ μικρές σε όγκο, μικρότερες και από την εξωτερική μονάδα ενός air condition», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Καλαβρουζιώτη η εταιρεία δουλεύει ήδη σε νέες λύσεις ολοκληρωμένης παροχής ενέργειας (φόρτιση αυτοκινήτου κλπ).

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στο δίκτυο φόρτισης οχημάτων με την κατασκευή των πρώτων ελληνικών φορτιστών στις εγκαταστάσεις στην Μάνδρα Αττικής. Όπως είπε οι φορτιστές που αναπτύσσει η εταιρεία μπορούν να παραμετροποιηθούν σε τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη. Οι συγκεκριμένοι φορτιστές είναι και πιο ανθεκτικοί στον χρόνο λόγω του modular σχεδιασμού οπότε σε περίπτωση βλάβης αντικαθίσταται ένα μόνο εξάρτημα και όχι όλος ο σταθμός φόρτισης.

Επιπλέον, οι σταθμοί φόρτισης είναι ανθεκτικοί σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες και ειδικά σε παράκτια περιβάλλοντα (έχουν γίνει δοκιμές σε διάφορα νησιά Τήλος, Αστυπάλαια κλπ).

Στο ερώτημα αν υπάρχει ζήτηση για οικιακούς φορτιστές, ο κ. Καλαβρουζιώτης  είπε ότι «όσο αυξάνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανάλογα αυξάνονται και οι φορτιστές».

Στο ερώτημα αν αντέχει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, η απάντηση ήταν «όχι» και για το λόγο αυτό χρειάζονται επενδύσεις για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε επίπεδο ΑΠΕ ενώ σημείωσε ότι «οι μπαταρίες προσφέρουν χαρακτηριστικά σταθεροποίησης στο δίκτυο».

Τέλος επιβεβαίωσε ότι η Eunice Energy Group θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για το νέο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αιγύπτου.

Η έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα

Τα ερευνητικά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία, ανέφερε ο γ.γ. Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ.

Όπως είπε η Γενική Γραμματεία  Ερευνας και Καινοτομίας υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στόχος είναι να τονωθεί η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι τα ερευνητικά αποτελέσματα ότι θα πρέπει να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία, να μετουσιωθούν και να γίνουν επιχειρηματικές δράσεις. Προχωρήσαμε πολύ πιο γρήγορα από ότι πίστευε κανείς», πρόσθεσε.

749 startups στο μητρώο

Σε ό,τι αφορά τις startups, ο κ. Κυριαζής τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν ξέραμε τι γίνεται με τον χώρο αυτό, αλλά το 2020 ξεκινήσαμε με το νομικό πλαίσιο, φτιάξαμε μια πλατφόρμα, δημιουργήσαμε τον τρόπο αξιολόγησης των εταιρειών για να χαρακτηρίζονται startups. Στο elevate Greece, έχουμε 749 startups εταιρείες στο μητρώο. Μάλιστα, χρηματοδοτήθηκαν με 60 εκατ. ευρώ αυτές που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό από το ΕΣΠΑ.

«Ιδέες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα. Το Ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό είναι περιζήτητο στο εξωτερικό και θέλουμε να φέρουμε τους Ελληνες που έφυγαν προς τα έξω», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δαπανά το 1,51 % του ΑΕΠ στην έρευνα και η προοπτική είναι τα επόμενα τρία χρόνια να πάμε στο 1,80%».

«Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θέλουμε να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις», κατέληξε.

Η καινοτομία στον αγροτικό τομέα

Η κ. Elvira Domingo, της EIT Food, στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τις νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα και τις λύσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η EIT Food είναι κοινότητα επιτάχυνσης της καινοτομίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα που στόχο έχει να φέρει νέα νέα προϊόντα ταχύτερα στην αγορά, σύμφωνα με την κ. Domingo. Όπως σημείωσε, υπάρχει συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των οποίων έρχονται κοντά όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Σύμφωνα με την κ. Domingo η πανδημία του Covid ουσιαστικά έδωσε ώθηση στον αγροτικό και διατροφικό τομέα ώστε να υιοθετήσει ταχύτερα νέες τεχνολογίες, τόσο από τους αγρότες όσο και από τις startup του χώρου, ενώ τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν πολλές διαδικτυακές συναντήσεις και είναι πολύ πιο άμεση η επικοινωνία». 

Για την Ελλάδα, η κ. Domingo τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας, βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους και τεχνικές καλλιέργειας. «Ακόμη και στη μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων υπάρχει προοπτική καινοτομίας και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Όπως είπε «όλα αποτελούν προκλήσεις και πρέπει να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε, ότι παρά τις δυσκολίες αποδείχθηκε η ανθεκτικότητα του τομέα, με τους αγρότες να συνεχίζουν να παράγουν τα προϊόντα τους. Παρόλα αυτά τόνισε την ανάγκη για περισσότερα βιολογικά προϊόντα και καλύτερη διαχείριση της παραγωγής.

Για το μέλλον των τροφίμων, είπε ότι θα πρέπει μελλοντικά θα πρέπει να αναπτυχθούν τρόφιμα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών, θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην παραγωγή αλλά και ασφάλεια τροφίμων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πώς η τεχνολογία υποστηρίζει την φαρμακοβιομηχανία

Καίριες απαντήσεις στο πώς η τεχνολογία υποστηρίζει την φαρμακοβιομηχανία και την επιστήμη, έδωσε Ηλίας Κοντούδης Επικεφαλής Μarket Access στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Κοντούδης επεσήμανε πως η τεχνολογία θα επηρεάσει εν γένει την υγεία, ενώ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ψηφιακών διδύμων (digital twins) από την Bayer. «Πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και η φαρμακοβιομηχανία δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτό». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντούδης αναφέρθηκε στους ψηφιακούς διδύμους των ασθενών, σημειώνοντας πως μπορούμε να προσομοιώσουμε τα κλινικά τους αποτελέσματα. «Πλέον, αντί να έχουμε μια ομάδα ασθενών η οποία λαμβάνει το placebo μπορούμε να έχουμε τους digital twins και οι άνθρωποι αυτοί να λαμβάνουν τη θεραπεία που θα πρέπει. Στις κλινικές δοκιμές είναι δύο γραμμές. Η θεραπεία και η 2η γραμμή το placebo. Όταν έχουμε τους digital twins δεν χάνουμε το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας. Είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη».

«Μπορούμε μέσω ΑΙ να δούμε πώς θα εξελιχθεί μια νόσος κ.λπ.», σημείωσε και πρόσθεσε πως «επιτυγχάνουμε γρήγορη ανάλυση αποτελεσμάτων με την τεχνητή νοημοσύνη και παροχή προτάσεων. Ετσι, περιορίζεται και ο κίνδυνος των Burnout»

Σε ερώτηση για το χάπι του μέλλοντος, ο κ. Κοντούδης έφερε ως παράδειγμα της τεχνολογίας την υποδόρια θεραπεία για τον HIV, όπου παρέχεται σταδιακά θεραπεία 6 μηνών, ενώ άλλο παράδειγμα είναι στον Διαβήτη .

Τέλος, σημείωσε πως και για την ψυχική υγεία υπάρχουν ψηφιακές εφαρμογές που στοχεύουν την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, το burnout. «Βοηθούν τους ασθενείς με διάφορα προγράμματα να τα καταπολεμήσουν. Στην Ελλάδα δεν έχουμε το πλαίσιο για αυτές τις εφαρμογές», κατέληξε.

Οι βάσεις των νέων τάσεων στην τεχνολογία

Τις βάσεις των νέων τάσεων της τεχνολογίας περιέγραψε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Αλέξανδρος Μήνας, Pr Director Technology της Accenture.

Όπως είπε ο κ.Μήνας η Accenture απασχολεί αυτή τη στιγμή 1300 στελέχη στην Ελλάδα ενώ οι 200 από αυτούς βρίσκονται στο Τεχνολογικό Κέντρο της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ειδικότερα cloud εφαρμογές και υπηρεσίες. 

Σε ερώτηση για τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, ο κ. Μήνας αναφέρθηκε στην ετήσια σχετική έκθεση της εταιρείας που εκδίδεται τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ ξεχώρισε αυτό που αποκαλούμε «γενετική AI», δηλαδή τα θεμελιώδη μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία, όπως είπε «θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί ηθικοί, νομικοί, ρυθμιστικοί.

Σχετικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Μήνας είπε ότι την τελευταία 5ετία έχει επέλθει ταχύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός, σε επιχειρήσεις και σε δημόσιο τομέα. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν μείνει πίσω», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε ότι πλέον μπαίνουν τα θεμέλια για τον επόμενο μετασχηματισμό, δηλαδή την μετάβαση στο phygital, δηλαδή στην σύμπλευση φυσικού και ψηφιακού.

Τέλος, στο ερώτημα για το να υπάρχουν οι προοπτικές η Ελλάδα να καταστεί κόμβος τεχνολογίας, είπε ότι υπάρχουν δύο σαφή πλεονεκτήματα: η γεωγραφική θέση και ο μεγάλος αριθμός ταλέντων.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά την αγορά εργασίας

Στο πώς επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη την αγορά εργασίας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο ιδρυτής της 100MENTORS, Γιώργος Νικολετάκης.

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Νικολετάκης τόνισε χαρακτηριστικά με μία λέξη πως το ΑΙ αλλάζει την αγορά εργασίας «ριζικά». Στη συνέχεια, πρόσθεσε όμως πως δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε, ούτε να φοβηθούμε την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως είπε, θα υπάρχουν κίνδυνοι «αν δεν υπάρξει σαφές νομικό πλαίσιο -που δεν υπάρχει- για να θέσει ορισμένες προδιαγραφές. Το 70% των εργαζομένων το χρησιμοποιούν το ΑΙ χωρίς να υπάρχει συστηματική προσέγγιση».

«Πρέπει να υπάρχει πλαίσιο και συγκεκριμένο πεδίο ελευθερίας σε σχέση με το δικό του background ο καθένας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως «όπως κάθε μεγάλη τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να θέσεις τους κανόνες. Στην Ευρώπη έχουμε το πρώτο ΑΙ-act, έχουν γραφτεί κάποιες οδηγίες και περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί πρακτικά το πλαίσιο».

Δεν είμαστε ουραγός

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα συμβαδίζει με τις άλλες χώρες στην τεχνολογική εποχή, ο κ. Νικολετάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι day 0 για τον καθένα. Δεν θέλουμε να περιμένουμε να εισάγουμε νέες τεχνολογίες. Δεν πρέπει να χάσουμε τον βηματισμό μας. Υπάρχει φοβερή διάθεση από τον δημοσίο τομέα. Δεν ειμαστε ουραγός αλλά αν δεν κινηθούμε υπεύθυνα μπορεί να γίνουμε», επεσήμανε.

Τέλος, αναφορικά με την 100MENTORS, ο κ. Νικολετάκης τόνισε πως το κύριο εργαλείο, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής καθοδήγησης, είναι η τέχνη του να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. «Την πλατφόρμα σήμερα χρησιμοποιούν χιλιάδες κοινότητες, σχολεία/πανεπιστήμια».

«Οι mentees μετά την εγγραφή τους, καταγράφουν το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντά τους, και συνδέονται αλγοριθμικά με μέντορες που ταιριάζουν στο προφίλ τους ή δραστηριοποιούνται στον κλάδο που θέλουν να εξερευνήσουν», σημείωσε.

Η τεχνολογία σύμμαχος της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας

Για την καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, o Παύλος Ευθυμίου, πρόεδρος ΕΕΝΕ, και ο Ορέστης Ομράν, Partner DLA Piper.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών), Παύλος Ευθυμίου, η Ένωση συμμετέχει στην έκθεση με 8 επιχειρήσεις-μέλη, ενώ διατηρεί έναν αριθμό 220 μελών. Στόχος της ΕΕΝΕ παραμένει η εξωστρέφεια, «να κατακτήσουμε μεγάλες διεθνείς αγορές», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ομράν από την πλευρά του είπε ότι σαν χώρα έχουμε μακρά εξαγωγική παράδοση ενώ αυξάνονται οι δυνατότητες εξωστρέφειας και λόγω της τεχνολογίας και της εξέλιξής της.

Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΕ, ορισμένοι τομείς έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους σε επίπεδο χρήσης των νέων τεχνολογιών ενώ όπως παρατήρησε «γενικά η επιχειρηματικότητα ακολούθησε το κράτος στην ψηφιοποίηση λόγω Covid». Επισήμανε επιπλέον ότι η διασύνδεση επιχειρήσεων με την καινοτομία και την τεχνολογία θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Στόχος είναι η οριζόντια διασύνδεση και η εξωστρέφεια», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ορέστης Ομράν επισήμανε την πολυδιάσπαση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμους, δηλαδή την ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι συλλογικά θα πρέπει να εκφραστούν ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να υπάρξουν κίνητρα από το κράτος.

Ο Παύλος Ευθυμίου είπε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για να σκεφτούμε «πράσινα και βιώσιμα», ενώ σχετικά με το είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεννόηση για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας ενώ έδωσε έμφαση στην προαγωγή του ESG.

Από την δική του πλευρά ο κ. Ομράν είπε ότι απαιτείται ρύθμιση και εποπτεία της ρύθμισης στο κομμάτι του ESG και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Βρετανίας που για την ίδρυση μίας επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες ESG. Τέλος, σημείωσε ότι αλλάζει σταδιακά και το οικογενειακό ύφος εταιρικής διακυβέρνησης και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News