Η παγκόσμια αγορά smartphone μειώθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2023, καθώς η χαμηλή ζήτηση άρχισε να επηρεάζει πλέον και τους ηγέτες της αγοράς, όπως η Samsung και η Apple, οι οποίες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η Samsung διατήρησε την ηγετική θέση με μερίδιο αγοράς 21%, ενώ η Apple κράτησε τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 17%. Ωστόσο, εκτός των δύο πρώτων, η μείωση των αποστολών smartphone αποκαλύπτει σημάδια βελτίωσης, καθώς τα αποθέματα των περισσότερων προμηθευτών επιστρέφουν σε υγιέστερα επίπεδα, ενώ οι μακροοικονομικές συνθήκες σταθεροποιούνται.

Τι καθυστερεί την ανάκαμψη της αγοράς smartphone [έρευνα]

Η Xiaomi εξασφάλισε την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 13%, καθώς ανακάμπτει η προμήθεια για την πρόσφατα λανσαρισμένη σειρά Redmi. Η OPPO (συμπεριλαμβανομένης της OnePlus) εξασφάλισε την τέταρτη θέση με μερίδιο αγοράς 10% μετά από μια ισχυρή επίδοση στις βασικές αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ η vivo κατέλαβε την πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 8%, χάρη στις νέες εκδόσεις της σειράς Y.

Προετοιμασία για ανάκαμψη της αγοράς

«Η αγορά των smartphones στέλνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης από το 2022», αναφέρει ο Le Xuan Chiew, αναλυτής της Canalys. «Τα αποθέματα smartphone έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, καθώς οι πωλητές smartphone έδωσαν προτεραιότητα στη μείωση των αποθεμάτων των παλαιών μοντέλων για να δημιουργήσουν χώρο για νέες εκδόσεις. Σε μερικές βασικές αγορές, η Canalys παρατήρησε αυξανόμενες επενδύσεις στο κανάλι με τη μορφή κινήτρων καναλιού και στοχευμένων εκστρατειών μάρκετινγκ για την τόνωση της ζήτησης των καταναλωτών για νέες κυκλοφορίες, οδηγώντας τη δραστηριότητα του καναλιού».

«Για παράδειγμα, η OPPO, η vivo, η Transsion και η Xiaomi αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους στην κατηγορία τιμών κάτω των 200 δολαρίων μέσω ισχυρότερων κινήτρων πωλήσεων και επιθετικότητας στο λιανικό εμπόριο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πωλητές προετοιμάζονται για ανάκαμψη της αγοράς στο απώτερο μέλλον. Επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις τιμές βασικών εξαρτημάτων για να καταπολεμήσουν πιθανή αύξηση των τιμών, δεδομένων των σημερινών συνθηκών πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί στην πρόσφατη αύξηση των παραγγελιών εξαρτημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στην παραγωγή και έχουν άμεση παρουσία σε αναδυόμενες αγορές όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία, οι οποίες θα αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει ο αναλυτής της Canalys.

«Οι προμηθευτές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ στις σημαντικές διαφορές στις συνθήκες της αγοράς, καθώς η ταχύτητα και η κλίμακα της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά μεταβλητές», σχολίασε ο Toby Zhu, αναλυτής της Canalys. «Είναι ζωτικής σημασίας για τους πωλητές smartphone να παραμείνουν ευέλικτοι για να αντιδρούν στα νέα σήματα της αγοράς και να κατανέμουν αποτελεσματικά τους πόρους τους. Παρά το γεγονός ότι μαστίζονται από αβεβαιότητες στη ζήτηση των καταναλωτών, οι πωλητές εξακολουθούν να αναζητούν κάποιες βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τη στρατηγική τους σε κορυφαίο επίπεδο. Τα μάτια είναι στραμμένα στους επερχόμενους παίκτες του Android, όπως η Transsion και η HONOR, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δράσουν γρήγορα στην ανανέωση των προϊόντων και να επιδοθούν σε στρατηγικές τακτικές go-to-market για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, ειδικά σε ανοικτές αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Λατινική Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο Zhu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή