
Ειδικότερα, ο ισχυρός άνδρας της Βάγκνερ χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλά νέα και πρόσφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του για να βάλει τάξη, όπως αναφέρει το Reuters.
Ένα φωνητικό μήνυμα τη Πέμπτη, 27 Ιουλίου, σε κανάλια Telegram που σχετίζονται με τη Βάγκνερ, το οποίο έλεγαν ότι ήταν του Πριγκόζιν δεν ισχυρίστηκε ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα, αλλά το περιέγραψε ως μια στιγμή καθυστερημένης απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες, κάνοντας την κατάσταση να φαίνεται ότι χρήζει της βοήθειας των μαχητών του για να βοηθήσουν στη τήρηση της τάξης .
Πριγκόζιν: «Κλείνει το μάτι» στο Νίγηρα διαφημίζοντας τις «υπηρεσίες» του
«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα ενάντια στους αποικιοκράτες τους. Ενάντια στους αποικιοκράτες που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες της ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που ήταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια », ανέφερε το μήνυμα.
Ο ομιλητής είχε τον ίδιο διακριτικό τόνο και στροφή φράσης στα ρωσικά με το αφεντικό της Βάγκνερ, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι ήταν αυτός.
«Σήμερα [ο λαός του Νίγηρα] κερδίζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία του. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν χωρίς αμφιβολία από τους πολίτες του Νίγηρα και το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι το εξής: έχουν απαλλαγεί από τους αποικιοκράτες», ανέφερε το μήνυμα.
Το φωνητικό μήνυμα ήταν το τελευταίο σημάδι ότι ο Πριγκόζιν και οι άνδρες του παραμένουν ενεργοί στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να έχουν συμβόλαια ασφαλείας σε ορισμένες χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και επιθυμούν να επεκταθούν.
Ο 22χρονος Πριγκόζιν, φαίνεται να συνεχίζει να απολαμβάνει την ελευθερία κινήσεων, παρά το ότι το Κρεμλίνο είπε τον περασμένο μήνα ότι ήταν μια συμφωνία μετά την ανταρσία που θα τον έδινε να μετακομίσει στη γειτονική Λευκορωσία, όπου ορισμένοι από τους άνδρες του έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση του στρατού.
Υπήρξαν διάφορες εμφανίσεις του Πριγκόζιν στη Ρωσία, μετά τη συμφωνία με το Κρεμλίνο με μεσολάβηση του Λουκασένκο Κρεμλίνο.
Η δημοσίευση του φωνητικού μηνύματος συνέπεσε με τη δημοσίευση στο Telegram τουλάχιστον δύο φωτογραφιών που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Πριγκόζιν να συναντά Αφρικανούς συμμετέχοντες στη διήμερη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη που ολοκληρώθηκε τη Παρασκευή 28 Ιουλίου.
Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία που φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες ως το ξενοδοχείο Trezzini Palace στην Αγία Πετρούπολη, την πατρίδα του Πριγκόζιν.
Ο Πριγκόζιν, στο φωνητικό του μήνυμα, καυχιόταν για την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του Βάγκνερ να βοηθά τα αφρικανικά έθνη να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν σε κάτι που ακουγόταν σαν ένα βήμα πωλήσεων.
«…Χιλιάδες μαχητές Βάγκνερ είναι ικανοί να φέρουν τάξη και να καταστρέψουν τρομοκράτες και να μην τους επιτρέψουν να βλάψουν τους τοπικούς πληθυσμούς αυτών των κρατών», είπε.
Οι αναλυτές είπαν ότι οι εμφανίσεις του Πριγκόζιν έδειξαν ότι η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην προώθηση της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου στην Αφρική.
Πηγή: Reuters


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές