Μια εσωτερική ματιά στην κούρσα για την ηγεσία της EY μετά το αποτυχημένο σχέδιο διάσπασης
Ο εξέχων υποστηρικτής της διάσπασης Άντι Μπόλνουιν αντιμετωπίζει εμπόδια για να διαδεχθεί τον Καρμάιν Ντι Σίμπιο
Το δεξί χέρι του Καρμάιν Ντι Σίμπιο, του αφεντικού της EY, έχει αναδειχθεί ως φαβορί για να αναλάβει παγκόσμιος επικεφαλής της εταιρείας των Big Four σε μια κούρσα ηγεσίας που προκλήθηκε από την κατάρρευση της απόπειρας διάλυσης της φέτος.
Ο Βρετανός Άντι Μπόλντουιν, ένας από τους αρχιτέκτονες του αποτυχημένου σχεδίου για την απόσπαση των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της EY, μπορεί να είναι το πρώτο στέλεχος εκτός ΗΠΑ που θα γίνει παγκόσμιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με πολλά άτομα εντός ή κοντά στην εταιρεία.
Ο Μπόλντουιν είχε υποστηρίξει μαζί με τον Ντι Σίμπιο ότι η EY έπρεπε να επανεξετάσει ριζικά τη δομή της, αλλά μερικοί από τους γνώστες είπαν ότι η εμπλοκή του στις αποτυχημένες συνομιλίες σχετικά με το πώς ακριβώς να διαιρεθεί η επιχείρηση έχει εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να ενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της EY.
Ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος είναι ο Τζαντ Σιμάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της EY στον Καναδά, λένε οι γνώστες, και τουλάχιστον άλλα τέσσερα στελέχη έχουν προτείνει εαυτούς ή έχουν σκεφτεί να το κάνουν.
«Ο Άντι είναι το φαβορί με μεγάλη διαφορά, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν περίεργα γρήγορα», είπε ένα άτομο που γνωρίζει τους υποψηφίους. «Σαν ένας διαγωνισμός για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου».
Οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της επιχείρησης των 390.000 υπαλλήλων θα κλείσουν στις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με ένα εσωτερικό email αυτή την εβδομάδα που περιεγράφηκε στους Financial Times. Μια επιτροπή υποψηφιοτήτων θα βολιδοσκοπήσει εκατοντάδες ανώτερους συνεργάτες και χιλιάδες άλλοι θα ερωτηθούν σχετικά με τις ιδιότητες που θέλουν σε έναν ηγέτη και τη στρατηγική της EY, ανέφερε το email.
Ωστόσο, ο τελικός υποψήφιος δεν θα επιλεγεί με λαϊκή ψηφοφορία, αλλά από την παγκόσμια εκτελεστική επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Ντι Σίμπιο και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από μια ομάδα επιφανών εταίρων. Η εταιρεία είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι αναμένει η απόφαση να παρθεί γύρω στον Νοέμβριο, με τον νικητή να αναλάβει τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Στα 25 χρόνια στη συμβουλευτική πλευρά της εταιρείας, ο Μπόλντουιν πιστώθηκε ότι ώθησε τη χρήση της νέας τεχνολογίας εσωτερικά. Επίσης, οδήγησε σε μεγαλύτερη ενοποίηση των χωριστών εθνικών εταιρειών της EY κατά τη διάρκεια μιας τριετούς θητείας ως επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του ομίλου, προτού γίνει ένας από τους δύο αναπληρωτές του Ντι Σίμπιο το 2019.
Το σχέδιο διάλυσης, που ονομάστηκε Project Everest, σχεδιάστηκε για να απελευθερώσει την EY από κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων που περιορίζουν το συμβουλευτικό σκέλος από το να εργάζεται για πελάτες που ελέγχει η εταιρεία. «Οι εταίροι μας κατανοούν το στρατηγικό σκεπτικό αυτού που κάνουμε,», είχε πει ο Μπόλντουιν στους FT πέρυσι. Η ερώτησή τους «δεν είναι «αν πρέπει να κάνουμε κάτι; Νομίζω ότι το εκείνο το πουλάκι πέταξε».
Ωστόσο, το σχέδιο έβαλε τα παγκόσμια αφεντικά ενάντια στην ηγεσία του αμερικανικού βραχίονα της EY και τους ενθουσιώδεις συμβούλους ενάντια στους πιο δύσπιστους συναδέλφους τους στον τομέα του ελέγχου.
Ορισμένοι εταίροι και πρώην συνεργάτες που βρίσκονται ακόμη κοντά στην εταιρεία λένε ότι μια περίοδος «θεραπείας» θα μπορούσε να είναι καλύτερη από μια άλλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης, ακόμη και μια περιορισμένη εκδοχή της διάσπασης που θα συνεπαγόταν την πώληση μόνο τμημάτων της συμβουλευτικής εταιρείας.
Αρκετοί έθεσαν επίσης το ερώτημα εάν η ηλικία του Μπόλντουιν θα έπρεπε να μετράει εναντίον του. Έχοντας μόλις συμπληρώσει τα 57, θα μπορούσε να υπηρετήσει μόλις τρία χρόνια πριν συμπληρώσει την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης, εκτός εάν του δοθεί παράταση για να υπηρετήσει τη συνήθη τετραετή θητεία.
«Η παγκόσμια εκτελεστική [επιτροπή] έχει θέσει την εταιρεία να ξεπεράσει την κατάσταση και χρειαζόμαστε σημαντική, ίσως και ριζική, αλλαγή», είπε ένα άτομο. «Ο Άντι πρέπει να αναλάβει αυτή την αποτυχία. Πρέπει να λογοδοτήσει γιατί πίεσε τόσο σκληρά και άκουσε τόσο λίγο».
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Πρέπει να επαναφέρουμε την απαγόρευση των παρατάσεων συνταξιοδότησης των ανώτερων στελεχών που φράζουν την ιεραρχία και εμποδίζουν την ανάπτυξη μελλοντικών ηγετών».
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εταιρείες, η EY είναι δομημένη ως ένα δίκτυο τοπικών εταιρικών σχέσεων, δίνοντας στους ηγέτες των χωρών σημαντική επιρροή — ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων εσόδων. Η Τζούλι Μπόλαντ, διευθύνουσα σύμβουλος των ΗΠΑ, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Project Everest τον Απρίλιο, έχοντας αποφασίσει ότι θα αποδυναμώσει τις ελεγκτικές δραστηριότητες της EY. Δεν πιστεύεται ότι θέλει τον κορυφαίο παγκόσμιο ρόλο για τον εαυτό της, αλλά είναι πιθανό να είναι βασικός παράγοντας στο εάν η εκστρατεία του Μπόλντουιν πετύχει, ή όχι.
Η Μπόλαντ δεν απάντησε σε email για σχόλιο. Η EY αρνήθηκε να σχολιάσει ή να καταστήσει διαθέσιμους για συνέντευξη οποιονδήποτε από τους υποψηφίους.
Σε μια συνάντηση περισσότερων από 100 ανώτερων εταίρων στη Λισαβόνα τον Ιούνιο, ο Σιμάλι παρουσιάστηκε στο περιθώριο ως υποψήφιος «ουτσάιντερ» που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της EY, είπε ένα άτομο που παρευρέθηκε. Ο πολιτογραφημένος Καναδός, ο οποίος μεγάλωσε στον Λίβανο πριν ολοκληρώσει το MBA στις ΗΠΑ, είναι έξι χρόνια νεότερος του Μπόλντουιν, δίνοντάς του χρόνο να υπηρετήσει δύο πλήρεις θητείες.
«Έχει κι εκείνο την καναδική προσέγγιση του να «μην κάνεις κακό» και αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να έχεις μια προοπτική της Βόρειας Αμερικής χωρίς απαραίτητα να είσαι εταίρος των ΗΠΑ», είπε ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τη σκέψη ορισμένων εταίρων.
Η Μαρί-Λορ Μτελαρού, μια Γαλλίδα εταίρος που επιβλέπει την πρακτική ελέγχου της EY παγκοσμίως, αναφέρθηκε επίσης ως υποψήφια μετά τη συγκέντρωση στη Λισαβόνα. Θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της EY σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως οι Μπάλντουιν και Ντι Σίμπιο, έχει υπόβαθρο στην εξυπηρέτηση πελατών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Άλλοι υποψήφιοι ήταν δύο Αμερικανοί: η Τζάνετ Τράνκεϊλ, η οποία διευθύνει την επιχείρηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της EY στην Αμερική και ο Ράιαν Μπερκ, ο οποίος ηγείται των υπηρεσιών εξυπηρέτησης ιδιωτικών επιχειρήσεων της εταιρείας. Η Τράνκεϊλ θεωρείται σύμμαχος της παγκόσμιας εκτελεστικής επιτροπής στις μακροχρόνιες εντάσεις της με άλλα μέλη της ηγεσίας των ΗΠΑ, καθιστώντας ασαφές εάν θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Μπόλαντ, είπαν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Ένα άλλο στέλεχος που αρκετοί γνώστες είπαν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει είναι η γεννημένη στις ΗΠΑ Τζούλι Τίγκλαντ, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις της EY στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της EY Γερμανίας όταν η εταιρεία έλεγχε την Wirecard, τον επεξεργαστή πληρωμών που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε μαγειρέψει το ήμισυ των εσόδων της και 1,9 δισ. ευρώ σε εταιρικά μετρητά. Ο Μπόλντουιν ήταν ταυτόχρονα υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έκτοτε, η EY έχει απαγορευτεί από τη διενέργεια νέων ελέγχων στη Γερμανία για δύο χρόνια.
«Η πρόκληση που έχει η EY είναι ότι πολλοί από τους υποψηφίους θα είναι προβληματικοί, είτε επειδή συνδέονται πολύ στενά με την επιχείρηση Everest είτε επειδή την υπονόμευσαν. . . ή επειδή κουβαλούν μαζί τους «μπαγκάζια» που σχετίζονται με προηγούμενα σκάνδαλα», είπε η Λόρα Έμπσον, καθηγήτρια στο Bayes Business School και συγγραφέας του Leading Professionals: Power, Politics, and Prima Donnas (Ηγέτες στον επαγγελματικό χώρο: Ισχύς, πολιτική και πριμαντόνες)
Αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να συσπειρωθεί γύρω από έναν νέο ηγέτη, είπε η Έμπσον. «Είναι όλοι ενωμένοι στην επιθυμία τους να βγάλουν πολλά χρήματα και ξέρουν ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να πολεμήσουν, αλλά να βάλουν την εταιρεία στην ασφαλέστερη δυνατή βάση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου