Στην αντεπίθεση περνά η Ουκρανία μετά την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας: το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» προκειμένου να «απελευθερώσει» φορτηγά πλοία που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της. Η κίνηση αυτή θέτει σε δοκιμασία τον de facto αποκλεισμού που έχει επιβάλλει η Ρωσία.

Αρχικά ο «διάδρομος» αυτό θα ισχύσει για πλοία, όπως containerships,  που έχουν κολλήσει σε λιμάνια της Ουκρανίας από την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία που άνοιξε τα λιμάνια για αποστολές σιτηρών πέρυσι.

Αλλά, όπως υπογραμμίζει το Reuters, θα μπορούσε να τεστάρει την ικανότητα της Ουκρανίας να ανοίξει εκ νέου τους θαλάσσιους δρόμους σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου τον de facto αποκλεισμό της, έχοντας εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά τον περασμένο μήνα.

Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό ναυτικό ανέφερε ότι τα δρομολόγια είχαν ήδη προταθεί από την Ουκρανία απευθείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Πλημμυρίζουν με τόνους σιτηρών τα ρωσικά λιμάνια

Τα δρομολόγια «θα χρησιμοποιούνται κυρίως για πολιτικά πλοία που βρίσκονται σε ουκρανικά λιμάνια, όπως αυτού της Οδησσού  από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022».

«Στα πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες/καπετάνιοι επιβεβαιώνουν επίσημα ότι είναι έτοιμα να πλεύσουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα επιτραπεί να αποπλεύσουν», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι από τις νάρκες και τη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.

Ερντογάν: «Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Oleh Chalyk, εκπρόσωπος του ναυτικού της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters: «Ο διάδρομος θα είναι πολύ διαφανής, θα βάλουμε κάμερες στα πλοία και θα υπάρξει εκπομπή για να δείξουμε ότι αυτή είναι καθαρά ανθρωπιστική αποστολή και δεν έχει στρατιωτικό σκοπό».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στο αίτημα για σχολιασμό από τη Μόσχα ή τα Ηνωμένα Έθνη.

«Άγκυρα» στα λιμάνια

Περίπου 60 εμπορικά πλοία έχουν «κολλήσει» στα ουκρανικά λιμάνια από την εισβολή της Ρωσίας, και δεν κατέστη δυνατόν να αποπλεύσουν ούτε μετά τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Πολλά από τα πληρώματα των πλοίων έχουν εγκαταλείψει, κα τη φροντίδα τους έχει αναλάβει προσωπικό από την Ουκρανία που έχει προσληφθεί εκτάκτως για τον σκοπό αυτό.

Από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα σιτηρά, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πλοία πλησιάζουν σε ουκρανικά λιμάνια ως πιθανά στρατιωτικά σκάφη και τις χώρες σημαίας τους ως μαχητές από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο απάντησε με παρόμοια απειλή σε πλοία που προσεγγίζουν ρωσικά λιμάνια ή ουκρανικά λιμάνια υπό ρωσική κατοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία κινδυνεύει να επιδεινώσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, πλήττοντας χειρότερα τις φτωχές χώρες, κρατώντας εκτός αγοράς σιτηρά από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.

Η Μόσχα από την πλευρά της λέει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόνο εάν λάβει καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μεσολαβήσει μαζί με τον ΟΗΕ για την αρχική συμφωνία, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέψει σε συνομιλίες αυτόν τον μήνα.

«Πιστεύω ότι δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι πιθανώς ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να πείσει τον Πρόεδρο Πούτιν να επιστρέψει στην Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή